Bestyrelsesformand afviser kritik af Mændenes Hjem-renovering: "Det ville selvfølgelig være dejligt, hvis der var swimmingpool"

Advokat Knud Foldschack har som formand for Ejendomsfonden Mændenes Hjem spillet en central rolle i renoveringen af herberget. Han ærgrer sig over, at de private fonde bag finansieringen blandes ind i sagen, og sender kritikken videre til Københavns kommune.

Billedtekst Mændenes Hjem ligger i den hårde ende af Istedgade og giver husly til hjemløse og stofmisbrugere. For mindre end et år siden blev herberget taget i brug efter den næsten 100 millioner dyre og omfattende renovering, som er finansieret af den A.P. Møllerske støttefond, Augustinus Fonden, Louis-Hansens fond og Oak Foundation. Billedet er fra før renoveringen. 
Billedtekst Mændenes Hjem ligger i den hårde ende af Istedgade og giver husly til hjemløse og stofmisbrugere. For mindre end et år siden blev herberget taget i brug efter den næsten 100 millioner dyre og omfattende renovering, som er finansieret af den A.P. Møllerske støttefond, Augustinus Fonden, Louis-Hansens fond og Oak Foundation. Billedet er fra før renoveringen. Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

”Vi har haft et lykkeligt samarbejde, så det er hamrende ærgerligt, at vi står her nu,” siger advokat Knud Foldschack.

Som formand for Mændenes Hjem Ejendomsfonden har han været med fra start til slut i beslutningsprocessen for en omfattende renovering af det københavnske herberg.

Renoveringen, der er finansieret af de fire private fonde, A.P. Møllerske støttefond, Augustinus Fonden, Louis-Hansens fond og Oak Foundation, blev afsluttet sidste år. Men stedet kritiseres nu for at være utidssvarende og for at tilbyde brugerne nogle vilkår, som er uhumske og uværdige. 

Det ville selvfølgelig være dejligt, hvis der var swimmingpool og eget bad på alle værelserne og alt muligt. Men vi bringer ejendommen op til et niveau, som på utroligt mange områder er helt exceptionelt.

Knud Foldschack, bestyrelsesformand, Mændenes Hjems ejendomsfond

Knud Foldschack ærgrer sig over kritikken.

”Vi kommer i klemme i en sparepolitik i Københavns kommune, og det er synd for borgerne, især, og det er synd for os som bestyrelse, og det er selvfølgelig også synd for dem, der har givet en kæmpe hjælpende hånd til renoveringen,” siger han.

Udtalelsen falder, efter at Altinget de sidste uger har omtalt Socialtilsynets kritik af forholdene på herberget.

I Socialtilsynets tilsynsrapporter, som Altinget har fået aktindsigt i, rettes der både kritik af forhold, som har med driften, bemandingen og med den nyrenoverede bygning at gøre.  

"Det er da dybt deprimerende" 

Knud Foldschack afviser. at Mændenes Hjem Ejendomsfonden og de private fonde, som har finansieret renoveringen, skal drages til ansvar for situationen eller for resultatet af renoveringen.

Læs også

Han beskriver processen som "meget, meget svær" og "kompliceret", fordi der er tale om en bygning, som ligger inde i en hovedstad i en meget befærdet gade.

”Det er dybt uretfærdigt overfor fondene efter en proces, som har været tilrettelagt ned i hver en detalje. Vi har til punkt og prikke fulgt de tegninger og budgetter og anvisninger, der er kommet, så det er da dybt deprimerende,” siger han.

Ifølge Ejendomsfondens formand har man på forhånd indhentet alle relevante godkendelser af byggeriet, også fra Socialtilsynet og Københavns Kommune.

En af udfordringerne var, at kommunen ønskede at beholde den samme personalenormering både under og efter ombygningen.

De sidder i bestyrelsen

Mændenes Hjem ledes af to fonde  - en driftsfond og en ejendomsfond.

Bestyrelsesmedlemmerne i Mændenes Hjem Ejendomsfonden er:

  • Knud Foldschack, advokat (formand) 
  • Balder Johansen, daglig leder Logik & Co.
  • Per Schulze, udviklingschef By & Havn
  • Jens Johansen, fhv, præst
  • Thomas Warburg, udpeget af Vesterbro Lokaludvalg

”Man bevilger jo pengene ud fra, at der er nogle rammer og nogle mursten. Man kan jo ikke sige, at bygningen pludselig skal være fire gange så stor eller dobbelt så lang," siger Knud Foldschack.

"Det ville selvfølgelig være dejligt, hvis der var swimmingpool og eget bad på alle værelserne og alt muligt. Men vi bringer ejendommen op til et niveau, som på utroligt mange områder er helt exceptionelt, for eksempel i forhold til misbrugerne med fixerum og rygerum. Så virker det en lille smule ærgerligt, at det initiativ, ender med en kritik af os," fortsætter han. 

Problemet er bag murene

Knud Foldschack mener, at kritikken i stedet burde rettes mod tilstanden inde bag murene.

”Kritikken skal ikke møntes på de sociale mursten, men på det, der foregår inden bag de mursten. Københavns Kommune har jo lavet besparelser og grønthøsterordning, og jeg synes, det er dybt ærgerligt, at den nye bygning bliver en del af den problemstilling,” siger han og henviser til, at der er uenighed om normering og bevillinger til drift af herberget og en generel kamp om kronerne til de sociale udgifter i kommunen.

”Vi har skaffet en kæmpe forbedring af virkeligheden, og så bliver vi som bestyrelse taget som gidsler, fordi der er nogle normeringsproblemer og nogle spareproblemer. Det synes jeg ikke er i orden.”

Det er jo ikke så usædvanligt, at dem, som giver pengene, også står til ansvar?

”Det er fuldstændigt dybt, dybt uretfærdigt overfor nogle fonde, som har bevilget penge til en istandsættelse, der er nøje tilrettelagt sammen med Københavns kommune. Man kan jo ikke bare sige til fondene, at nu kunne vi godt tænke os en milliard. Man har fået bevillingerne i forhold til planer, der har været forelagt Københavns Kommune til minutiøs godkendelse, og det har været forelagt Socialtilsynet, og begge instanser har efter lange behandlingstider godkendt den her ombygning. Så er det beklageligt, at fondene og bestyrelsen skal skældes ud.”  

Vil forhindre mistillid fremover

Ifølge Knud Foldschack foregår der i øjeblikket intense drøftelser med kommunen for at forhindre, at kritikken af Mændenes Hjem skaber usikkerhed om ansvaret i andre almennyttige indsatser.

”Vi er i fuld gang med at få en afklaring af, hvad der er op og ned i den her sag. Det er jo dybt deprimerende, at vi har sikret så konstruktive forhold, og så skal kritiseres,” siger han og tilføjer:

”Jeg håber, fondene er klar over, at bestyrelsen og brugerne er dybt taknemmelige, og vi synes sådan set, det er dybt beklageligt, at de skal klandres for en stor, stor indsats, som har været hamrende nødvendigt på et meget udsat område.” 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Foldschack

Advokat (L), Foldschack & Forchhammer, medstifter af Repariate the Children
cand.jur. (Københavns Uni. 1982)

0:000:00