Debat

Handicaporganisation: Retssikkerheden er under alvorligt pres

DEBAT: Lovgivningen på handicapområdet er ofte både god og rigtig, men kommunernes forvaltning af den halter. Derfor opfordrer Ulykkespatientforeningen Folketinget til at lave en retssikkerhedspakke, skriver Janus Tarp.

En retssikkerhedspakke inden sommerferien 2021 skal ifølge Ulykkespatientforeningen rette op på de mange forkerte afgørelser på handicapområdet, skriver Janus Tarp.
En retssikkerhedspakke inden sommerferien 2021 skal ifølge Ulykkespatientforeningen rette op på de mange forkerte afgørelser på handicapområdet, skriver Janus Tarp.Foto: UlykkesPatientForeningen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Janus Tarp
Formand, Ulykkespatientforeningen

Hvis der var nogen, der var i tvivl om, hvordan det går med retssikkerheden på handicapområdet inden Folketingets Social- og Indenrigsudvalg onsdag 11. november holdt høring om emnet, så er der formentlig ikke mange, der kan være i tvivl nu.

Det går ikke særlig godt. Dertil var de alvorlige vidnesbyrd for mange og for beskæmmende til at blive ignoreret eller affejet som tilfældige.

Retssikkerheden er under alvorligt pres, og i langt over halvdelen af alle sager, som bliver anket til Ankestyrelsen, er der fejl. Stikprøveundersøgelser viser, at i de sager, hvor der ikke er nogen, der har anket, der er der også fejl.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er ikke godt nok. Det er mennesker, vi taler om, det er mennesker, som i virkeligheden ønsker at leve et liv og have de samme muligheder som andre mennesker. De og deres familier ønsker at leve et værdigt og godt liv på samme måde som andre. Det har de ikke mulighed for nu med de mange fejlafgørelser.

Ønsker retssikkerhedspakke inden sommer
Ulykkespatientforeningen foreslår derfor, at de politiske partier i et bredt samarbejde bliver enige om at få retssikkerheden på rette spor, og målet skal være, at Folketinget inden sommerferien 2021 får vedtaget en retssikkerhedspakke.

I bund og grund handler det om, at kommunerne skal overholde den gældende lovgivning, hverken mere eller mindre.

Janus Tarp
Formand, Ulykkespatientforeningen

Fra vores side foreslår vi helt konkret, at pakken skal omfatte uafhængige borgerrådgivere i alle kommuner, at kommunerne skal lære af hinanden og tage organisationerne med på råd, når der er brug for det, at de kommunale forvaltninger sikres den nødvendige faglighed og, at det kommunale tilsyn sammen med Ankestyrelsen har tilstrækkelig med ressourcer og faglig viden til at gøre en forskel.

Derudover skal der indføres tidsfrister for sagsbehandlingen og opsættende virkning i de sager, der ankes. Endvidere bør de underliggende økonomiske strukturer udformes på en måde, så kommunerne ikke kan spekulere i at lave forkerte afgørelser.

Ankestyrelsen skal kunne sanktionere kommunerne ved for eksempel at pålægge kommunerne rådgivning fra task forcen på handicapområdet og opkvalificere/opnormere sagsbehandlingen.

Stor mistillid til den kommunale sagsbehandling
Høringen i Folketinget var med til at understrege en pointe, som såvel mine medlemmer som andre mennesker med handicap oplever – de oplever, at de har brug for at indhente hjælp og støtte inden eller undervejs i en kontakt med det offentlige.

I en netop gennemført undersøgelse blandt medlemmerne i Ulykkespatientforeningen siger over halvdelen af dem, der har været i kontakt med det offentlige inden for det seneste år, at de haft brug for at indhente støtte og hjælp inden eller undervejs i forløbet. Især inden for BPA-området og handicapbilområdet er der udfordringer.

Næsten hver tredje BPA-bruger har inden for det seneste år oplevet problemer med deres BPA-ordning i forhold til kommunen, og en femtedel har måttet anke en afgørelse fra kommunen, mens mange har søgt om assistance hos os eller for eksempel DUKH (Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet).

Det vil med andre ord sige, at der på forhånd ikke er tillid til, at kommunerne yder en korrekt sagsbehandling.
I bund og grund handler det om, at kommunerne skal overholde den gældende lovgivning, hverken mere eller mindre.

Lovgivningen på handicapområdet er i mange tilfælde både god og rigtig, men det handler om kommunernes administration af lovgivningen, der desværre alt for lidt lever op til god forvaltningspraksis.

Hvis Folketingets partier har brug for gode råd til at komme videre, så er både vi og de øvrige handicaporganisationer klar til dialog og gode råd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Janus Tarp

Formand, PolioForeningen og UlykkesPatientForeningen, chefjurist i Slagelse Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00