Her udvikler udsatte kompetencer

SOCIALSTAFET: Daghøjskolen FOKUS tilbyder en række tilbud, som skal afdække fysisk og psykisk sårbares egenskaber og barrierer i relation til arbejdsmarkedet. Læs her, hvordan og hvem der er den næste modtager af 'socialstafetten'.
Foto: fokus-folkeoplysning.dk

De mangler basale færdigheder både på det boglige plan og på det sociale plan. Vi giver dem muligheden for at udvikle kompetencer på begge planer. Gennem undervisning, sociale aktiviteter, praktik, mesterlære og ikke mindst personlig vejledning.

Bjørn Salling
Skoleder ved Daghøjskolen FOKUS
Fakta

Altinget | Social og Forebyggelse har sat gang i en såkaldt socialstafet med fokus på alle de gode eksempler på social- og forebyggelsesområdet, der virker og finder sted i kommuner, stat, frivillige organisationer osv.

Det gode eksempel kan spænde mellem alt fra bedre udnyttelse af plejehjælperes tid til kommuner, der hjælper folk tilbage på arbejdsmarkedet efter svære sociale problemer.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) satte stafetten i gang med et indlæg 16. marts 2012.

Foreløbige modtager af stafetten:

Herning Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Aarhus Kommune
Københavns Kommune
Familiecentret Spiren I Holstebro Kommune
Youth Explorer - Eksperiment
TV-Glad
Udsatsen
Place de Bleu
Kulturgyngen

Bjørn Salling
Skoleleder på Daghøjskolen FOKUS, Aalborg.

Hvis man skal hjælpe mennesker, der er kommet skævt ind på livet, kræver det skæve tilbud. Det er tanken bag mange af de projekter, som Daghøjskolen FOKUS har realiseret i samarbejde med  Aalborg Kommune.

Daghøjskolen FOKUS er udsprunget af den folkeoplysende tradition, der sætter deltageren i centrum. Det betyder, at mennesket kommer før systemer og konventioner. Vi finder utraditionelle løsninger på tidens udfordringer.

Det gælder i særlig grad tilbud til mange af de unge, som ikke passer ind i de etablerede uddannelseskasser. Det kan være unge med misbrug eller psykisk sårbarhed. Det er ofte unge, der har haft en rodet opvækst med en ustabil skolegang. De mangler basale færdigheder både på det boglige plan og på det sociale plan. Vi giver dem muligheden for at udvikle kompetencer på begge planer. Gennem undervisning, sociale aktiviteter, praktik, mesterlære og ikke mindst personlig vejledning.

Daghøjskolen FOKUS blev etableret i 1999 og har siden vokset ved knopskydning.

Kaffé Fair – et utraditionelt tilbud
I 2005 blev Kaffé Fair etableret som et særligt tilbud til unge. Kaffé Fair er en socialøkonomisk virksomhed, der driver café og kantinevirksomhed og integrerer arbejdsopgaverne i det pædagogiske arbejde. De unge får reel anerkendelse for den indsats, de yder, og de får brugbare kompetencer, som de kan gå direkte ud og bringe i anvendelse på arbejdsmarkedet. I Kaffé Fair indgår også FVU-undervisning i dansk og matematik, ligesom der er særlige tilbud til ordblinde.

Indtil videre har mere end 200 unge gennemført et forløb i Kaffé Fair. Rigtig mange forlader Kaffé Fair for at komme i behandling for deres misbrug eller for at få mere intensiv psykiatrisk hjælp. På trods af målgruppens svære problematikker lykkes det at få ca. 20 procent direkte over i en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse.

”Fitness, sund krop” – personlig indsigt  
I 2008 etablerede vi et projekt i samarbejde med Jobcenter Aalborg, der hedder ”Fitness, sund krop”. Det er et tilbud til ledige, der har fysiske barrierer i forhold til at komme ind på arbejdsmarkedet. Det kan være som følge af kritiske sygdomsforløb, kroniske smerter eller svær overvægt.

Vi erfarede ret hurtigt, at stort set alle deltagerne tillige havde en grad af psykisk sårbarhed, ofte som følge af et sygdomsforløb. Rigtig mange udvikler depressionslignende tilstande i kampen mod sygdom og indimellem også i ”kampen mod systemet”, som de oplever det. Projektet indeholder en masse muligheder for at dyrke motion.

Men det væsentlige er i virkeligheden det metaperspektiv, som deltagerne møder i projektet, og som gør, at de hen ad vejen får mod på at tage ansvar for eget liv og sætte mål for fremtiden. Metaperspektivet betyder, at man får indsigt i ens egen rolle, i den situation man er havnet i. Indsigten opnår man gennem den personlige vejledning og ved at arbejde med mindfulness.

Projektet ”Fitness, sund krop” har 80 deltagere i forløb af ca. et halvt års varighed. Ni ud af ti deltagere i projektet oplever, at de har fået en markant forbedring i sundhedstilstanden og dermed deres muligheder på arbejdsmarkedet.

Og stafetten går til…
Vi ønsker, at stafetten gives videre til den Socialøkonomiske virksomhed ”Råd og Dåd” i Jammerbugt Kommune.

Råd og Dåd har siden 1994 arbejdet for at skabe meningsfyldte arbejdsmuligheder for mennesker der af den ene eller anden grund ikke passer ind i det ”normale” arbejdsmarked, ud fra et socialøkonomisk sigte. Råd og Dåd beskæftiger cirka 25 mennesker, ansat på særlige vilkår i lokalt forankrede meningsfyldte arbejdsopgaver. Derudover er Råd og Dåd medejer af Skovsgaard/-Attrup STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse) som har cirka 12 elever.

0:000:00