Kosovo vedtager omstridt fængselsaftale med Danmark

Efter længere tids parlamentariske stridigheder har parlamentet i Kosovo torsdag fundet flertal for en aftale, der gør det muligt for landet at udleje fængselspladser til Danmark.

I fremtiden vil Giljan-fængslet i Kosovo, kunne komme til at huse op mod 300 af Danmarks udvisningsdømte udlændinge. 
I fremtiden vil Giljan-fængslet i Kosovo, kunne komme til at huse op mod 300 af Danmarks udvisningsdømte udlændinge. Foto: AP/Ritzau Scanpix
Magnus Garde-Strandberg

Danmark er nu et skridt tættere på at leje 300 fængselspladser i Kosovo

Et flertal i det kosovoske parlament har torsdag nemlig godkendt en aftale, som vil gøre det muligt for Danmark at sende udvisningsdømte udlændinge til afsoning i Balkan-landet.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Kosovo vil tilbyde fængselskapacitet til Danmark på op mod 300 indsatte i Giljan-fængslet i den sydøstlige del af landet. Fængslet skal dog først ombygges, så det lever op til danske standarder.

”Det er afgørende for, at vi kan sikre flere danske fængselspladser, og vil bidrage til at få vores hårdt pressede fængselsvæsen tilbage i balance. Samtidig sender det et klart signal til kriminelle udlændinge om, at deres fremtid ikke er i Danmark, og derfor skal de heller ikke afsone her,” skriver justitsminister Peter Hummelgaard (S) i pressemeddelelsen.

Kosovo skal ombygge fængsel

Det vil være det kosovoske kriminalforsorg, som vil stå for ombygningen af i fængslet i løbende dialog med de danske myndigheder.

Læs også
 

De første udvisningsdømte forventes at blive sendt til afsoning i Kosovo i 21 til 26 måneder, efter aftalen er trådt i kraft.

Ifølge aftaleteksten vil Danmark, fra når aftalen er indgået, kunne benytte fængslet i fem år med mulighed for forlængelse.

Desuden betaler Danmark 15 millioner euro årligt for at sende udviste til afsoning i Kosovo samt et startgebyr på fem millioner euro.

Svær at få igennem

Det har taget mere end to år at få aftalen igennem i Kosovo, blandt andet på grund af en politisk fastlåsning, da oppositionspartierne har nægtet at stemme for internationale aftaler.

Det kræver et flertal på to tredjedele - svarende til 80 mandater - for at internationale aftaler kan godkendes i Kosovos parlament. Derfor har regeringen i Kosovo været afhængig af opbakning fra oppositionspartierne.

For en uge siden blev aftalen nedstemt, da kun 75 medlemmer stemte for.

På trods af dette besluttede Kosovos regering kort efter at fremsætte lovforslaget igen.

Læs også

Genstand for kritik

I december 2021 indgik den danske regering en aftale med Kosovo om at leje 300 fængselspladser i Kosovo, som blev vedtaget i Folketinget i juni 2022.

De nye pladser skulle afhjælpe den danske mangel på både personale og fængselsceller. Oprindeligt var planen at sende de første indsatte til Kosovo i begyndelsen af 2023

I Danmark har fængselsaftalen været udsat for kritik. Senest har FN's torturkomité advaret mod fængselsplanerne, hvortil socialdemokratiets retsordfører Bjørn Brandenborg har forsikret, at fængslet vil køre efter danske forhold. 

"Det vil være ligesom at afsone under danske vilkår. Bare i et andet land," udtalte han til Altinget i november sidste år.

SF reagerer

Kort efter nyheden har SF's retsordfører Karina Lorentzen tyet til tasterne på mediet X.

"Er glad for på Kriminalforsorgens vegne, at den kan se frem til en lettelse, men også lidt bekymret for, hvad vi kan vente af et land, hvor den politiske situation er så ustabil," skriver hun. 

SF stemte sammen med DF, Konservative og regeringen for forslaget, der blev vedtaget i juni 2022.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

0:000:00