Hummelgaard og retsordførere besøger dansk Kosovo-fængsel: "Jeg vil gerne forvisse mig om, at forholdene er i orden"

Danske fængselsplaner i Kosovo er fra begyndelsen blevet mødt af skarp kritik fra flere organisationer og partier. Nu skal en række folketingspolitikere se de 300 celler, som udvisningsdømte kriminelle efter planen skal sendes til.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupSimon Lessel

Christiansborg er byttet ud med fængselsceller i Kosovo de kommende dage for Folketingets Retsudvalg og justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Politikerne er nemlig på en tredages studietur i landet, hvor Danmark vil leje 300 fængselsceller til udvisningsdømte kriminelle. 

Læs også

Ifølge Altingets oplysninger skal de fra onsdag til lørdag blandt andet mødes med Kosovos nuværende og tidligere ombudsmand, tale med flere parlamentsmedlemmer og ministre samt besøge en kosovosk menneskerettighedsorganisation.

Og så skal de ikke mindst besøge det efterhånden omstridte fængsel i Gjilan, 50 kilometer fra hovedstaden, Pristina. Det er her, udvisningsdømte kriminelle, der lige nu afsoner i danske fængsler,  efter planen skal sidde.

SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, er en af dem, der har bedt om, at udvalgets studietur gik til netop Kosovo. SF har stemt for den samlede fængselsaftale, men udtrykt skepsis over for beslutningen om at leje celler uden for EU's grænser.

"For mig handler det grundlæggende om, at jeg gerne vil forvisse mig om, at forholdene er i orden. Det er vi jo blevet lovet, da vi indgik aftalen, men det er noget andet at være der og tale med mennesker dernede," siger hun. 

For mig handler det grundlæggende om, at jeg gerne vil forvisse mig om, at forholdene er i orden.

Karina Lorentzen Dehnhardt
Retsordfører for SF

Prestigeprojekt mødt af skarp kritik

Prestigeprojektet med at etablere et fængsel i Kosovo blev sat i gang af S-regeringen i slutningen af 2021 og videreført af SVM-regeringen.

Som Altinget tidligere har beskrevet, er de danske fængselsplaner lige siden blevet mødt af skarp kritik fra flere organisationer i både ind- og udland samt en række partier i Folketinget. Kosovo er nemlig ikke er medlem af FN og Europarådet og er derfor heller ikke folkeretligt forpligtet efter hverken FN's Torturkonvention eller Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Derfor blev det en helt central del af fængselsaftalen, at afsoningen stadig skal foregå under "grundlæggende samme forhold som i et dansk fængsel og efter Danmarks internationale forpligtelser", selvom de udvisningsdømte udlændinge altså sendes til et fængsel i Kosovo for at afsone deres straf. 

Læs også

"Det er ret væsentligt, at vi lige får besigtiget faciliteterne, så vi ved, hvordan der ser ud, og hvordan der er," siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Socialdemokratiets retsordfører, Bjørn Brandenborg, er også i Kosovo. Og han hæfter sig især ved, at politikerne på rejsen får mulighed for at mødes med kosovoske myndigheder og organisationer, "så folk kan få stillet de spørgsmål, de synes, er relevante".

"Vi mener jo, at fængslet i Kosovo er en fremragende idé. Men det er godt, at vi nu alle på tværs af de holdninger og bekymringer, vi hver især har, får mulighed for at se det hele med egne øjne," siger han.

Fængsel skal gennemrenoveres

Kriminalforsorgen har tidligere besøgt fængslet i Gjilan og konstateret, at der blandt andet er skimmelsvamp, at drikkevandet lugter så meget af klor, at de fleste indsatte drikker flaskevand, og at fængslet generelt bærer præg af manglende vedligehold. 

Fængslet i Kosovo er en fremragende idé. Men det er godt, at vi nu alle får mulighed for at se det hele med egne øjne.

Bjørn Brandenborg
Retsordfører for Socialdemokratiet

Det fremgår af et notat fra Kriminalforsorgen, som Altinget har fået aktindsigt i.

Samtidig er det ifølge Kriminalforsorgen en forudsætning, at der blandt andet bliver etableret køkkener, hvor indsatte kan lave mad, og fritids- og beskæftigelsesbygninger, så forholdene svarer mere til danske fængsler.

Derfor skal fængslet undergå en omfattende renovering, før det kan blive klar til at huse de danske fanger. Inden da skal fængselsaftalen dog godkendes af Kosovos parlament.

Hvornår det sker, er uvist. Men Bjørn Brandenborg håber at blive klogere, når han mødes med sine kosovoske kolleger.

"Det er ikke noget, hvor jeg har bygget nogle store forventninger op hos mig selv. Men det tænker jeg da, at de kan gøre os lidt klogere på," siger han og fortsætter:

Læs også

"Jeg er mest af alt optaget af, at vi får gang i de planer, vi har lagt. Derfor er det interessant og vigtigt at mødes og få bekræftet den fælles indsats, det er at få etableret fængslet, som giver både os og dem nogle muligheder. Og hvor det jo for alles vedkommende handler om at få sendt nogle mennesker hjem, der ikke har nogen fremtid i Europa."

De første udvisningsdømte kriminelle skulle efter den oprindelige plan have startet deres afsoning i Kosovo i starten af 2023.

Men senest har Peter Hummelgaard i februar oplyst, at den tidsplan er udskudt med omkring to år.

"Det kan stå helt klar inden for 21 til 26 måneder, hvorefter de første indsatte kan flytte derned," forklarede justitsministeren til Ritzau ifølge Avisen Danmark. 

Læs også
 
Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

Bjørn Brandenborg

MF (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, organisator, 3F Sydfyn
bachelor i politik & administration (Aalborg Uni. 2015)

0:000:00