Debat

#Enmillionstemmer: Handicapområdet handler kun om tal og penge

DEBAT: Handicapområdet har brug for et paradigmeskifte, så længe fokus er på tal og ikke på menneskene, skriver Monica Lylloff fra #enmillionstemmer.

Mennesker med handicap har også værdi. Mennesker med handicap kan også bidrage, skriver Monica Lylloff fra #enmillionstemmer.
Mennesker med handicap har også værdi. Mennesker med handicap kan også bidrage, skriver Monica Lylloff fra #enmillionstemmer.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Monica Lylloff
Initiativtager til #enmillionstemmer

KL meldte 17. december ud i Altinget, at de ikke ser noget problem i, at kommunerne anvender resultatlønnede konsulenter med det formål at finde besparelser på handicapområdet.

Jeg er nødt til at stille mig undrende over for den udmelding i en tid, hvor handicapområdet er gennemsyret af mistillid og manglende retssikkerhed. Det vidner om arrogance og skyklapper. 

Socialstyrelsen og Ankestyrelsen afholdt 12. december en retssikkerhedskonference om netop den manglende retssikkerhed på handicapområdet. Samme dag kom det frem i Altinget, at flere kommuner – indtil videre 19 – anvender netop disse resultatlønnede konsulenter. Ingen besparelser, ingen løn.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det sender et decideret ulækkert signal om, hvordan mennesker med handicap bliver set på. Kritikken haglede ned alle steder fra. 

Fokuser på mennesker fremfor tal
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) indledte konferencen med en tale. Her sagde hun blandt andet, at ansatte i kommunerne ikke vågner om morgenen og tænker, at i dag skal de på arbejde og gøre livet så besværligt for familier som muligt. Det er jeg enig med ministeren i.

Kan det betale sig at investere i mennesker med handicap, eller er området blot et stort sort hul, der suger til sig uden at give noget tilbage?

Monica Lylloff
Initiativtager til #enmillionstemmer

Min tanke er dog, at de ansatte slet ikke når at tænke familier. Det hele handler om tal og økonomi. Kan det betale sig at investere i mennesker med handicap, eller er området blot et stort sort hul, der suger til sig uden at give noget tilbage?

Men hvorfor overhovedet bruge krudt på at diskutere retssikkerhed, hvis der alligevel kun tænkes i økonomi og tal? For det er den følelse, jeg som pårørende lades tilbage med, når mennesker med handicap bliver genstande for ufine forhandlingsmetoder.

Fokus skal ændres fra tal til mennesker. Jeg er så træt af at høre om underfinansiering og underbudgettering.

Er der vilje til handling?
Hvad med at spørge, om midlerne bliver brugt rigtigt? Er der de rette evner? Og er der vilje til at bruge de midler, som det kræves?

Alle går med listefødder og vil helst ikke gøre sig uvenner med nogen. Vi – #enmillionstemmer – siger tingene råt. Vi har ikke noget i klemme. Tværtimod har vi alt at vinde.

På retssikkerhedskonferencen blev vi kaldt internetaktivister og kritikere. Det havde nu været på sin plads at kalde os pårørende.

Det er ikke rart, når nogen træder på ømme tæer og stikker fingrene i åbne sår. Det er ikke rart, når der bliver sat spørgsmålstegn ved ens arbejde, evner og kompetencer.

Men jeg er nødt til at spørge, om der er vilje til handling på området. Vil man mennesker med handicap og deres pårørende?

Det er de tanker, der skal vendes. Det er det, der menes med, at der er brug for et paradigmeskift. Mennesker med handicap har også værdi. Mennesker med handicap kan også bidrage.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Monica Lylloff

Forfatter, foredragsholder, medstifter af #enmillionstemmer, jurist, TT Advokater
cand.jur. (Københavns Uni. 2002)

0:000:00