Ny temadebat: Har det sociale frikort vist sit værd?

Knapt 1500 borgere gjorde sidste år brug af forsøgsordningen med det sociale frikort, der blev søsat i 2019. Nu skal ordningen evalueres, og på Altinget Social spørger vi en række aktører, om ordningen allerede nu har vist sit værd, hvorvidt den skal på Finansloven, og hvad der skal til for at forbedre indsatsen.

Altinget Social spørger de næste uger, hvad der skal ske med det sociale frikort.
Altinget Social spørger de næste uger, hvad der skal ske med det sociale frikort.Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Claudia Steenhard

Med det sociale frikort får misbrugere, hjemløse og psykisk syge mulighed for at tage en række små, timelønnede job uden at blive trukket i sociale ydelser. Idéen med frikortet er at bringe udsatte borgere tættere på det ordinære arbejdsmarked, og at de gennem tilknytningen oplever forbedret livskvalitet. Samtidig skal ordningen også tilskynde private virksomheder til at tage et større socialt ansvar.

Det var daværende Liberal Alliance-formand Anders Samuelsen, der pressede på for at få ordningen indført i januar 2019 som del af et større opgør de foregående 30 års fejlslagen socialpolitik. I efteråret 2020 blev den toårige forsøgsordning forlænget, så den frem til 2024 er finansieret via afløseren for satspuljen.

Ordningen er siden 2019 blevet brugt i stigende grad, hvor der i 2022 blev udbetalt 16,2 millioner kroner i løn via det sociale frikort. Flere partier på Christiansborg er nu klar til at gøre ordningen permanent og flere sociale aktører bakker op.

0:000:00