Socialpolitisk LA-mærkesag giver flere og flere småjob til udsatte borgere

Flere og flere udsatte visiteres til det sociale frikort og bruger kortet til at tjene ekstra penge på småjobs uden at blive trukket i sociale ydelser. Ordningen virker nu så godt, at det er tid til at gøre den permanent, lyder det fra organisationer og partier.

Med det sociale frikort kan stofbrugere og hjemløse tjene op til 20.000 kroner ved at tage småjob uden at blive modregnet i deres sociale ydelser. Den mulighed har et stigende antal borgere benyttet sig af, viser nye tal.
Med det sociale frikort kan stofbrugere og hjemløse tjene op til 20.000 kroner ved at tage småjob uden at blive modregnet i deres sociale ydelser. Den mulighed har et stigende antal borgere benyttet sig af, viser nye tal.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Simon LesselSøren Dahl

Misbrugere, hjemløse og psykisk syge tager i stigende grad småjob for at tjene lidt ekstra penge i en presset hverdag.

Antallet af borgere der benytter sig af det sociale frikort til at tjene op mod 20.000 kroner ekstra om året uden at blive trukket i sociale ydelser, er nemlig firedoblet fra 2019 til 2021.

Således er antallet af borgere, der har fået én eller flere ansættelser med frikortet steget fra 372 i ordningens første leveår til 1499 sidste år.

Det viser nye tal fra Social- og Ældreministeriet.

Formand for Rådet for Socialt Udsatte, Kira West, betegner udviklingen som positiv og mener, at det sociale frikort giver frijobberne et rygstød til at arbejde med deres andre sociale udfordringer.

”Når borgerne kommer i gang med det sociale frikort, så får de oplevelsen af at være en del af fællesskabet. Det giver selvværd, tro på fremtiden og mod til at arbejde med nogle af deres andre problemer. Det kan være rusmiddelbehandling, udredning i psykiatrien eller arbejde hen mod at få egen bolig. Det er ting, som ellers er rigtig svære at arbejde med, når man lever et kaotisk liv,” siger hun.

Når borgerne kommer i gang med det sociale frikort, så får de oplevelsen af at være en del af fællesskabet. Det giver selvværd, tro på fremtiden og mod til at arbejde med nogle af deres andre problemer.

Kira West
Formand, Rådet for Socialt Udsatte

Med frikortet i hånden kan udsatte borgere som hjemløse og stofbrugere tage små, timelønnede småjob såsom at feje i en frisørsalon eller hjælpe til med oprydningen på en byggeplads og få pengene udbetalt samme dag.

Det gjorde lige under 1500 borgere sidste år, og de kunne efterfølgende indkassere 10.800 kroner i gennemsnit for deres arbejdsindsats.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00