Debat

Socialpædagogerne: Lad os løse socialproblemerne i fællesskab

DEBAT: Både kommuner, faglige forbund og den nye børne- og socialminister, Mai Mercado (K), må tage ansvar, hvis vores sociale problemer skal løses. Det skriver Socialpædagogernes forbundsformand, Benny Andersen.

En prioriteret og koordineret indsats på socialområdet giver både bedre liv og flere penge på kistebunden ude i kommunerne. Det skriver Benny Andersen fra Socialpædagogerne.
En prioriteret og koordineret indsats på socialområdet giver både bedre liv og flere penge på kistebunden ude i kommunerne. Det skriver Benny Andersen fra Socialpædagogerne.
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Benny Andersen
Forbundsformand, Socialpædagogerne

Efter at have fulgt den spændende socialpolitiske debat her på Altinget de seneste uger, står det endnu mere klart for mig: Vi har brug for en forstærket dialog på socialområdet. Kommuner, regeringen, brugerorganisationer, faglige forbund, forskningsinstitutioner og de forskellige tilbud og institutioner skal stå skulder ved skulder, hvis vi skal løse vigtige opgaver på området.

Jeg er nemlig helt enig, når Thomas Adelskov fra Kommunernes Landsforening (KL) skriver, at fremtidens socialpolitik er noget, vi skaber i fællesskab. Til gengæld er jeg helt uenig i Adelskovs udlægning af processen omkring den nylige revision af voksenbestemmelserne i serviceloven.

Han skriver, at det nu er nødvendigt at lægge stridsøkserne på hylden. Men de har aldrig været fremme hos Socialpædagogerne! Tværtimod har vi oplevet meget engagement, vilje og fælles ønsker om, at ændringerne skulle være til gavn for de borgere, vores medlemmer arbejder med og for.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

Mere forskning på socialområdet
Socialpædagogerne har brugt de sidste år på at kvalificere indsatsen over for anbragte børn og unge, på at arbejde fokuseret for, at der kommer mere forskning og viden på det sociale område – og vi har stillet skarpt på potentialerne ved habiliterende indsatser over for mennesker med handicap og meget, meget mere.

Derfor er vi selvfølgelig parate, når børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal formulere lovgivning, der har relevans for udsatte børn, unge, voksne og mennesker med handicap. Og vi er klar, når KL starter en proces, hvor socialområdets aktører sammen skaber fremtidens socialpolitik.

Rød eller blå, kommunal eller statslig, arbejdsgiver eller arbejdstager. Det  være muligt at nå til enighed om, at vi selvfølgelig skal arbejde systematisk med sociale investeringer.

Benny Andersen, Socialpædagogerne

Og nej, vi er ikke enige med den siddende regering i alt. Vi kan da selvfølgelig nikke til en del af pointerne fra de andre stemmer i debatten her på siden. Præcis som de hjemløses organisation SAND ser vi kritisk på manglen på billige boliger og det stigende antal hjemløse.

Vi er, ligesom eksempelvis Socialrådgiverne, bekymrede over, at flere børn skal vokse op i fattigdom i Danmark som følge af blandt andet kontanthjælpsloftet. Vi er – på linje med psykiatriorganisationen SIND – også kede af, at den nye tilbudsform til psykiatribrugere åbner op for mere tvang.

Men der er tilsvarende rigtig mange ting, som vi mener, at alle aktører på socialområdet må kunne blive enige om. Blandt andet har vi brug for mere forskning og viden på socialområdet. Vi har brug for, at kommunerne skal have bedre mulighed for at lave de indsatser, der virker bedst, når udsatte borgere skal løftes ind i fællesskabet.

Et område, der langt fra bliver forgyldt
Rød eller blå, kommunal eller statslig, arbejdsgiver eller arbejdstager. Det må være muligt at nå til enighed om, at vi selvfølgelig skal arbejde systematisk med sociale investeringer. For det er virkelig en indsats, som både giver bedre liv og flere penge på kistebunden ude i kommunerne.

Derudover kan det blive stærkt nødvendigt. For vi har jo alle efterhånden indset, at socialområdet nok desværre ikke står over for at blive økonomisk forgyldt. Så vi må arbejde seriøst og nysgerrigt med at få mest muligt ud af vores sociale indsatser og de ressourcer, der bruges på området.

Derfor vil jeg også blot slutte af med at ønske børne- og socialminister Mai Mercado, KL og alle organisationerne på socialområdet en glædelig jul og et godt nytår.

I det nye år skal vi arbejde endnu tættere sammen om at løse den vigtigste af alle velfærdssamfundets opgaver – at sørge for hjælp, støtte og udvikling til de danskere, der ikke har mulighederne selv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Andersen

Forbundsformand, Socialpædagogernes Landsforbund, præsident, AIEJI
(Aalborg Katedralskole 1981)

0:000:00