Debat

Sundhedsstyrelsen sjofler de frivillige organisationer

DEBAT: Interesseorganisationen for de frivillige sociale organisationer, Frivilligt Forum, er rasende over Sundhedsstyrelsens langsommelighed.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Johs. Bertelsen,
Formand for Frivilligt Forum

De frivillige sociale organisationer bliver holdt i stram snor af staten. Mange af organisationerne lever af de statslige og kommunale puljemidler, som de kan skrabe sammen fra år til år.

I ingen af puljerne er der penge nok til alle, så derfor lever mange af de frivillige sociale organisationer med en meget anstrengt økonomi. Og selv om det er beskedne midler de modtager, skal de aflægge lange rapporter og evalueringer for at være berettiget til pengene.

Set i dette perspektiv burde det være en selvfølge, at staten også sørger for en ordentlig service overfor organisationerne. At puljerne bliver meldt ud i god tid, og at de bliver udbetalt til tiden. Men dette er ikke altid tilfældet.

Et groft eksempel er Sundhedsstyrelsen, som i foråret udmeldte en pulje under den såkaldte satspulje med temaet "Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper". Puljen var på 30,5 mill. kr. og havde ansøgningsfrist d. 9. august 2010.

Enten har man det problem, at man skal holde på gode medarbejdere, indtil bevillingen kommer, hvilket koster penge, som man ikke har. Eller også skal man, når bevillingen kommer, først til at slå stillinger op og skaffe medarbejdere, hvilket yderligere forsinker projektarbejdet.

Johs. Bertelsen
Frivilligt Forum

Samtidigt blev det meldt ud, at de bevilgede projekter skulle starte pr. 1. januar 2011. Men sådan skulle det ikke komme til at gå. I november fik ansøgerne et brev om, at bevillingen foreløbeligt var udskudt, og d. 5. januar fik de et nyt brev om, at bevillingerne var yderligere udskudt, og at man ville få besked, når der lå en beslutning.

I skrivende stund d. 29. januar er der endnu ikke sket noget, og det er ikke muligt at få et svar i Sundhedsstyrelsen, om hvad der udskyder bevillingerne.

Dette er et af flere eksempler på under hvilke skandaløse vilkår de frivillige sociale organisationer skal planlægge og arbejde.

I de frivillige sociale organisationer har man lige som på andre virksomheder ansatte medarbejdere, som udfører professionelt socialt arbejde, og som hver måned skal have deres løn. Med sådanne bevillingsvilkår er det imidlertid umuligt at planlægge.

Enten har man det problem, at man skal holde på gode medarbejdere, indtil bevillingen kommer, hvilket koster penge, som man ikke har. Eller også skal man, når bevillingen kommer, først til at slå stillinger op og skaffe medarbejdere, hvilket yderligere forsinker projektarbejdet.

I de frivillige sociale organisationer har vi længe argumenteret for, at der bør indføres en grundfinansiering af organisationernes arbejde, så vi ikke hele tiden skal hoppe fra pulje til pulje.

Dette skal også ses i sammenhæng med, at der lægges op til et stigende samarbejde mellem kommunerne og de frivillige sociale organisationer i de kommende år.

Hvis dette samarbejde skal blive troværdigt og ligeværdigt og ikke kun ske på kommunernes betingelser, er det en forudsætning, at de frivillige organisationer har en mere langsigtet og stabil økonomi, som gør os til troværdige samarbejdspartnere.

En sådan finansieringsreform kunne være et mål for Frivillighedsåret 2011, som ellers let risikerer at ende i skåltaler og bragesnak.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johannes Bertelsen

Lokalformand, Sind Købehavn
mag.art.

0:000:00