Tidligere S-minister kalder kritik af udskældt ngo for "bagvaskelse" og "et orkestreret angreb"

Organisationen Liva og direktør Flora Ghosh har igennem længere tid været udsat for hård kritik. Nu tager tidligere S-minister Helle Degn dog Liva-stifteren i forsvar, og kalder hende en socialfaglig "entreprenør", der er udsat for angreb fra forsmåede eks-ansatte og bestyrelsesmedlemmer. 

Helle Degn sad i Folketinget for Socialdemokratiet fra 1971 til 2000, og var i løbet af den periode også udviklingsminister. 
Helle Degn sad i Folketinget for Socialdemokratiet fra 1971 til 2000, og var i løbet af den periode også udviklingsminister. Foto: Henning Bagger / Scanpix
Søren DahlRasmus Dahl Løppenthin

En lang række tidligere ansatte og bestyrelsesmedlemmer har igennem flere år slået alarm over forholdene i ngo'en Liva, der har været ramt af medarbejderflugt og kritik af stifter og direktør Flora Ghosh ledelsesstil. 

Men de kritiske røster er udtryk for et "orkestreret angreb", samt "forfølgelse og bagvaskelse" af organisationen, der hvert år modtager millioner fra det offentlige til at hjælpe kvinder ud af prostitution. 

“Jeg har set det som et led i et angreb på organisationen, som har været orkestreret udefra, og som har været orkestreret af jeres blad,”

Helle Degn, tidligere MF. (S)

Det mener den mangeårige S-profil og tidligere udviklingsminister Helle Degn, der i et interview med Altinget tager Liva i forsvar.

Her påpeger hun samtidig, at Flora Ghosh helt fra Livas start har spillet en nøglerolle i prostitutions-miljøet.  

“Hun er en entreprenør,” siger Helle Degn.

Hun mener, at kritikken af Liva-stifteren i høj grad er orkestreret af den tidligere overvismand Christen Sørensen, som i januar 2020 blev smidt på porten som Liva-bestyrelsesformand, efter han forsøgte at fyre Flora Ghosh. 

“Det er så ham der sidder nu her og laver ballade stadigvæk, fordi hans ære blev krænket,” siger Helle Degn. 

Klager i flere år 

En stribe af Flora Ghosh’ kritikere blev dog først ansat i Liva, efter Christen Sørensen var blevet væltet som formand på en ekstraordinær generalforsamling.

Læs også

Samtidig var der skriftlige klager over Flora Ghosh ledelsesstil længe før, den tidligere overvismand tiltrådte som formand i foreningen. 

I et mailsvar til Altinget skriver Christen Sørensen, at han "fortsat anerkender", at Flora Ghosh har "ydet en bemærkelsesværdig indsats for voldsramte kvinder".

"Det var en væsentlig årsag til, at jeg først skulle være meget sikker, inden jeg og den daværende bestyrelse endelig besluttede, at det var nødvendigt at fyre Flora Ghosh," skriver Christen Sørensen. 

"Men selv om denne bemærkelsesværdige indsats er ydet, berettiger det ikke til en ledelsesstil, der var ødelæggende for i hvert fald dele af personalet og kriseramte kvinder, som det også blev klart sagt fra begge parters side under den ekstraordinære generalforsamling," tilføjer han. 

Skal sparke døre ind

Helle Degn understreger, at hun ikke har nogen officiel rolle i Liva.

Hun var som forperson for priskomitéen med til at uddele den første Tine Bryld-pris til Liva tilbage i 2013.

“Jeg har ikke været med til at starte, men jeg har været med til at støtte Liva helt i begyndelsen,” siger Helle Degn om foreningen, der blev stiftet i 2009. 

“Jeg skal bruges til at banke døre ind og skaffe penge. Men jeg skal ikke administrere,” fortsætter den tidligere minister. 

Udover Liva har Helle Degn også været med til at støtte en række andre organisationer, herunder Danner og tilflugtssteder for kvinder på flugt fra æresrelateret vold. 

“Der er nogle utilfredse pædagoger, som ikke har andet at byde ind med, end deres egne faglige kompetencer,”

Helle Degn, tidligere MF. (S)

"Jeg har som politiker set det som en vigtig opgave at støtte, og sparke døre ind for dem, der bidrager med nye løsninger for kvinder, der er i nød på grund af voldelige forhold. Selvfølgelig altid i respekt for tilsyn og faglige grænser, som måtte flyttes," bemærker Helle Degn.  

"Igen ad den juridiske vej"

Selvom hun altså ikke er en del af Livas ledelse eller bestyrelse i dag, tager hun alligevel ngo'en i forsvar og retter en skarp kritik af Altingets dækning af sagen, som ifølge hende består af "nedrige ting om Liva".

“Hvis Altinget bliver ved, så varer det ikke længe, så skal vi igen ad den juridiske vej,” fortsætter Helle Degn. 

“Som Ritt Bjerregaard sagde i Det Sidste Ord: Man flytter ikke noget, hvis ikke man skubber til noget,"

Helle Degn, tidligere MF. (S)

Når Helle Degn refererer til “den juridiske vej” handler det blandt andet om, at organisationen har hyret advokaten Bjarke Vejby, som siden juni har sendt en stribe klager til Altinget og Pressenævnet. 

Pressenævnet har givet Altinget medhold i langt de fleste kritikpunkter.

Men nævnet udtalte kritik af, at Altinget ikke gav Liva mulighed for at kommentere, før vi i juni publicerede historien om, at Venstre opfordrede socialborgmester Karina Vestergaard Madsen til at gå ind i sagen. 

“Så der har vi været glade for, at Pressenævnet sagde, at det kunne I ikke tillade jer,” siger Helle Degn. 

"Som Ritt Bjerregaard sagde" 

Den tidligere udviklingsminister afviser dog ikke, at der i årevis har været kritik af Flora Ghosh.

Helle Degn mener blot, at kritikerne fuldstændig har misforstået Liva-stifterens vigtige indsats for udsatte kvinder. 

“Jeg ser sagen fra en anden vinkel, fordi jeg selv har været leder af en organisation. Jeg har været bestyrelsesformand og jeg har også været leder af andre organisationer og ngo'er i mit mangeårige virke," siger Helle Degn. 

"Så derfor; hver gang man søger at sprænge nogle faglige grænser, så bliver der ballade,” fortsætter hun. 

Hun mener, at Flora Ghosh har været innovativ i sit forsøg på at nedbryde faglige barrierer for at sætte den udsatte kvindes behov og situation i centrum. Og det har givet modstand, lyder det. 

“Der er nogle utilfredse pædagoger, som ikke har andet at byde ind med, end deres egne faglige kompetencer,” siger Helle Degn.

“Som Ritt Bjerregaard sagde i Det Sidste Ord: Man flytter ikke noget, hvis ikke man skubber til noget. Og man skal skubbe til et samfund, eller man skal skubbe til nogle faglige grænser for at få noget udvikling. Den kritik, der har været, er kommet fra enkelte personer, som ikke har noget overblik og ikke har nogen leder-erfaring".

"Orkestreret af jeres blad" 

Helle Degn understreger samtidig, at myndighederne løbende har blåstemplet Livas arbejde.  

I december skrev Altinget dog, at Københavns Kommune har konkluderet, at Liva hjælper langt færre kvinder end lovet på grund af “personaleudfordringer”. 

Og tidligere i februar afdækkede Altinget, at samme embedsværk har konkluderet, at “det sejler lidt” i Liva, samt at foreningen “taler for sin syge moster,” når den skal bortforklare, hvorfor man ikke lever op til sin millionkontrakt med Københavns Kommune om at hjælpe kvinder ud af prostitution. 

Men det giver Helle Degn ikke meget for. 

“Jeg har set det som et led i et angreb på organisationen, som har været orkestreret udefra, og som har været orkestreret af jeres blad,” siger hun. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Degn

Fhv. minister, MF og formand for Udenrigspolitisk Nævn (S), fhv. parlamentsformand, OSCE, fhv. kommissær, Østersørådet
Lærer (Blågårds Statsseminarium. 1971)

0:000:00