Morten Dahlin
 svarer 
Mattias Tesfaye

Morten Dahlin (V) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, om suspenderingen af håndtrykskravet betyder, at fremtidige ansøgere heller ikke skal leve op til kravet om håndtryk, hvis lovforslaget vedtages i den fremlagte form og § 4 ikke senere ophæves

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 180, Spørgsmål 1
Betyder suspenderingen af håndtrykskravet, at fremtidige ansøgere heller ikke skal leve op til kravet om håndtryk, hvis lovforslaget vedtages i den fremlagte form og § 4 ikke senere ophæves?

Svar fra tirsdag den 19. maj 2020
1.

Regeringen foreslår midlertidigt at suspendere kravet om håndtryk. Baggrunden herfor er, at sundhedsmyndighederne anbefaler, at man ikke giver hånd, og at man holder afstand. Det er regeringens holdning, at det ikke er rimeligt, at folk på grund af den nuværende ekstraordinære situation skal vente på ubestemt tid på at blive danske statsborgere.

Regeringen ønsker ikke at tilbagerulle kravet om håndtryk, men foreslår under de helt ekstraordinære omstændigheder, som Danmark befinder sig i lige nu, midlertidigt at suspendere håndtrykket.

2.

Det fremgår af lovforslagets § 4, at kravet i § 3, stk. 1, i lov nr. 1553 af 27. december 2019 om indfødsrets meddelelse om, at personer, som er omfattet af bestemmelsen, skal trykke myndighedens repræsentanter i hånden i forbindelse med deltagelse i en grundlovsceremoni, suspenderes for de personer, der er omfattet af bestemmelsen, og som endnu ikke har deltaget i en grundlovsceremoni.

Dette indebærer, at ansøgere om indfødsret, som er omfattet af denne suspension, vil kunne erhverve dansk indfødsret ved deltagelse i en grundlovsceremoni, uden at der stilles krav om håndtryk Den foreslåede bestemmelse i § 4 vedrører kun de personer, der er angivet i § 3 i lov nr. 1553 af 27. december 2019 om indfødsrets meddelelse, og som endnu ikke har deltaget i en grundlovsceremoni. Den vil således ikke have nogen virkning for fremtidige ansøgere om indfødsret. 19. maj 2020 Udlændinge- og Integrationsministeriet Indfødsret Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2020 - 6849 1246387 Den foreslåede bestemmelse i § 4 vil i øvrigt heller ikke få virkning for de ansøgere, som med lovforslaget foreslås tildelt indfødsret. Det bemærkes i den forbindelse, at der i lovforslagets § 3, stk. 1, ikke stilles krav om håndtryk for de personer, som er optaget på lovforslaget.

Hvorvidt der over for fremtidige ansøgere vil blive stillet krav om håndtryk, afhænger af, om kravet bliver stillet i de fremtidige lovforslag om indfødsrets meddelelse, som de pågældende er omfattet af. Der vil blive taget stilling til behovet for opretholdelse af den midlertidige suspension i forbindelse med hvert enkelt halvårlige lovforslag om indfødsrets meddelelse.

3.

Regeringen er i øvrigt indstillet på, at kravet om håndtryk igen skal stilles ved lov, når situationen tillader det, og at kravet også vil skulle gælde for de ansøgere, som har været fritaget for kravet på grund af sundhedsmyndighedernes anbefalinger, men som endnu ikke har deltaget i en ceremoni og erhvervet dansk indfødsret.

Mattias Tesfaye / Louise Hauberg Wilhelmsen Side
0:000:00