Marie Krarup
 svarer 
Mattias Tesfaye

Marie Krarup (DF) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, om frivilligt arbejde give kan større mulighed for at opnå tidsubegrænset ophold

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 46, Spørgsmål 1
Kan frivilligt arbejde give større mulighed for at opnå tidsubegrænset ophold?

Svar fra torsdag den 12. november 2020
Kan frivilligt arbejde give større mulighed for at opnå tidsubegrænset ophold?

Svar:

Med lovforslaget ændres der ikke på betingelserne for at få tidsubegrænset opholdstilladelse.

Det er i øvrigt i forhold til spørgsmålet om muligheden for at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse vigtigt at holde sig for øje, hvem lovforslaget i praksis får betydning for.

I dag er bl.a. flygtninge, familiesammenførte og medfølgende familiemedlemmer til udenlandske arbejdstagere og studerende fritaget for krav om arbejdstilladelse, og disse grupper kan dermed allerede i dag arbejde, herunder ulønnet og frivilligt, uden at skulle søge arbejdstilladelse. Herudover har udlændinge med opholdstilladelse på baggrund af beskæftigelse allerede i dag adgang til at udføre ulønnet frivilligt arbejde uden at skulle søge arbejdstilladelse. Det gælder også for ph.d.studerende, au pair-personer og udenlandske pensionister, der har haft opholdstilladelse som ansatte ved en herværende international organisation, EUinstitution el. lign.

Lovforslagets formål er at gøre det lettere for frivillige organisationer at gennemskue, om en udlænding har ret til at uføre ulønnet frivilligt arbejde.

I praksis vil lovforslaget få betydning for de grupper af udlændinge, som typisk −

men ikke altid −

er i Danmark for en kortere periode. Det drejer sig dels om udenlandske studerende, der har mulighed for at arbejde lønnet såvel som ulønnet op til 20 timer om ugen og fuldtid i månederne juni, juli og august, dels udlændinge på working holiday-ophold, der er berettiget til at arbejde i et nærmere afgrænset omfang, som er defineret igennem working holiday-aftalerne mellem Danmark og 12. november 2020 Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2020 - 20325 1440771 de pågældende lande. Herudover drejer det sig om praktikanter, volontører, religiøse forkyndere, udlændinge med opholdstilladelse efter § 9 p om beskæftigelse på baggrund af internationale forpligtelser og ansatte på forskningscenteret European Spallation Source i Sverige, der i dag ikke har ret til at udføre ulønnet frivilligt arbejde.

Med lovforslaget foreslås det, at disse grupper får fri adgang til at udføre ulønnet frivilligt arbejde, så længe det ulønnede frivillige arbejde ikke erstatter lønnet arbejdskraft, og det i øvrigt er sædvanligt, at det pågældende arbejde udføres ulønnet og frivilligt.

Om reglerne om tidsubegrænset opholdstilladelse kan jeg oplyse, at det normalt bl.a. er en betingelse for at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse, at udlændingen har været i ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i mindst 3 år og 6 måneder inden for de seneste 4 år forud for det tidspunkt, hvor Udlændingestyrelsen træffer afgørelse. Det er også en betingelse, at udlændingen er i beskæftigelse på tidspunktet, hvor der træffes afgørelse. Betingelserne kan ikke opfyldes ved at have udført eller ved at udføre ulønnet frivilligt arbejde.

Herudover er det bl.a. normalt en betingelse for at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse, at udlændingen opfylder to ud af fire supplerende betingelser. En af de fire betingelser kan opfyldes ved, at udlændingen enten består en medborgerskabsprøve, eller at udlændingen udviser aktivt medborgerskab gennem mindst 1 års deltagelse i bestyrelser, organisationer m Det fremgår af afsnit 3.6.1.2 i lovforslag nr. L 87 af 10. december 2015, at betingelsen om aktivt medborgerskab f.eks. kan opfyldes ved mindst 1 års deltagelse i børne- eller ungdomsarbejde, f.eks. ved at fungere som træner i en idrætsforening. Det fremgår endvidere, at det i alle tilfælde vil være et krav, at der er tale om bestyrelser, organisationer, foreninger m.v., som i ord og handling understøtter grundlæggende demokratiske værdier og retsprincipper i det danske samfund.

Således vil mindst 1 års frivilligt ulønnet arbejde f.eks. som idrætstræner som udgangspunkt kunne opfylde den supplerende betingelse om aktivt medborgerskab.

Mattias Tesfaye / Jonas From Soelberg Side
0:000:00