Karsten Hønge
 svarer 
Mattias Tesfaye

Karsten Hønge (SF) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, om ministeren er enig i, at samarittertjenesten dermed er at sidestille med f.eks. Roskilde Festival, der ligeledes har et almennyttigt formål, og vil ministeren tage initiativ til at præcisere lovforslaget bemærkninger, så denne type arbejde kan udføres, også når det indgår i større kommercielle eller delvist kommercielle aktiviteter, så længe formålet med organisationens virke er almennyttigt

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 46, Spørgsmål 6
Røde Kors fremhæver i sit høringssvar, at ulønnet ufrivilligt arbejde godt kan have et almennyttigt formål, samtidigt med at arbejdet har et kommercielt sigte. Som eksempel fremhæver Røde Kors den frivillige samarittertjeneste, hvor indsatsen i lovforslaget i nogle tilfælde betragtes som ulønnet frivilligt arbejde med et almennyttigt sigte, men i andre tilfælde vurderes at have et kommercielt eller delvist kommercielt sigte, eksempelvis ved større sportsbegivenheder. Røde Kors fremhæver, at samarittertjenesten bidrager til almennyttige formål uanset hvilken sammenhæng, arbejdet indgår i. Er ministeren enig i, at samarittertjenesten dermed er at sidestille med f.eks. Roskilde Festival, der ligeledes har et almennyttigt formål, og vil ministeren tage initiativ til at præcisere lovforslaget bemærkninger, så denne type arbejde kan udføres, også når det indgår i større kommercielle eller delvist kommercielle aktiviteter, så længe formålet med organisationens virke er almennyttigt?

Svar fra tirsdag den 10. november 2020
Røde Kors fremhæver i sit høringssvar, at ulønnet ufrivilligt arbejde godt kan have et almennyttigt formål, samtidigt med at arbejdet har et kommercielt sigte. Som eksempel fremhæver Røde Kors den frivillige samarittertjeneste, hvor indsatsen i lovforslaget i nogle tilfælde betragtes som ulønnet frivilligt arbejde med et almennyttigt sigte, men i andre tilfælde vurderes at have et kommercielt eller delvist kommercielt sigte, eksempelvis ved større sportsbegivenheder. Røde Kors fremhæver, at samarittertjenesten bidrager til almennyttige formål uanset hvilken sammenhæng, arbejdet indgår i. Er ministeren enig i, at samarittertjenesten dermed er at sidestille med f.eks. Roskilde Festival, der ligeledes har et almennyttigt formål, og vil ministeren tage initiativ til at præcisere lovforslaget bemærkninger, så denne type arbejde kan udføres, også når det indgår i større kommercielle eller delvist kommercielle aktiviteter, så længe formålet med organisationens virke er almennyttigt.

Svar:

Jeg mener, at der skal være brede rammer for, hvad udlændinge med ret til ophold i Danmark må udføre af ulønnet frivilligt arbejde. Jeg mener dog samtidig, at det er helt grundlæggende, at det ulønnede frivillige arbejde ikke må erstatte lønnet arbejdskraft. Jeg synes i den forbindelse, at det er vigtigt at sondre mellem kommercielle/delvist kommercielle arrangementer og arrangementer uden et kommercielt/delvist kommercielt sigte. Det er sidstnævnte typer af arrangementer, som der med lovforslaget lægges op til at smidiggøre reglerne for. Det synes jeg, er det rigtige snit.

På baggrund af bl.a. høringssvaret fra Røde Kors er det i lovforslagets bemærkninger derfor blevet præciseret, at der ved vurderingen af, om det udførte arbejde har et almennyttigt formål, bl.a. skal lægges vægt på det konkrete arrangement.

Det fremgår således af lovforslagets bemærkninger, at der ikke kan udføres ulønnet frivilligt arbejde, hvis arrangementet har et kommercielt eller delvist kommer10. november 2020 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2020 - 20715 cielt sigte, og at der således ikke inden for rammerne af de foreslåede ændringer vil kunne udføres ulønnet frivilligt arbejde til større sportsarrangementer som f.eks. EM i fodbold eller VM i håndbold. Ministeriet har på baggrund af høringssvaret fra bl.a. Røde Kors endvidere præciseret i lovforslagets bemærkninger, at dette både gælder i forhold til den eller de organisationer, der måtte afholde arrangementet, og i forhold til de organisationer, der bistår ved arrangementet uden at være arrangør. Sidstnævnte betyder f.eks., at der ikke vil kunne udføres ulønnet frivilligt arbejde for Røde Kors’

samarittjeneste ved større sportsbegivenheder som EM i fodbold, mens der godt kan udføres ulønnet frivilligt arbejde for samarittjenesten ved Landsstævnet, der ikke har et kommercielt eller delvist kommercielt sigte.

Mattias Tesfaye / Jonas From Soelberg Side
0:000:00