Jakob Sølvhøj
 svarer 
Astrid Krag

Jakob Sølvhøj (EL) spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om det vil være rimeligt, at børn med handicap, der er indskrevet i private dagtilbud og skoler, er stillet ringere end børn indskrevet i offentlige dagtilbud og skoler med hensyn til rimelig individuel tilpasning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 16, Spørgsmål 5
Vil det efter ministerens opfattelse være rimeligt, at børn med handicap, der er indskrevet i private dagtilbud og skoler, er stillet ringere end børn indskrevet i offentlige dagtilbud og skoler med hensyn til rimelig individuel tilpasning, i betragtning af at formålet med lovforslaget er, at børnene kan opnå samme muligheder for deltagelse som andre børn og undgå forskelsbehandling og dermed få bedre muligheder for inklusion og ligebehandling i samfundet?

Svar fra torsdag den 26. november 2020
”Vil det efter ministerens opfattelse være rimeligt, at børn med handicap, der er indskrevet i private dagtilbud og skoler, er stillet ringere end børn indskrevet i offentlige dagtilbud og skoler med hensyn til rimelig individuel tilpasning, i betragtning af at formålet med lovforslaget er, at børnene kan opnå samme muligheder for deltagelse som andre børn og undgå forskelsbehandling og dermed få bedre muligheder for inklusion og ligebehandling i samfundet?” Svar:

Lovforslaget er en udmøntning af Aftale om kommunernes økonomi for 2020, hvor regeringen og KL blev enige om, at tydeliggøre retten til rimelig individuel tilpasning i loven på netop dagtilbuds- og folkeskoleområdet. Hvis fri- og privatskolerne også skulle have været omfattet, ville det have krævet særskilt aftale med KL.

Som det ligeledes fremgår af mit samtidige svar på spm. 2 til L 16, blev der med lov om forbud mod forskelsbehandling på grund af handicap fra 2018 indført et forbud mod såvel direkte som indirekte forskelsbehandling på grund af handicap på alle områder i samfundet – herunder privat og friskoler -, ligesom der blev indført klageadgang til Ligebehandlingsnævnet over overtrædelser af forbuddet. Personer, der har fået medhold i overtrædelser af forbuddet, vil kunne tilkendes en godtgørelse.

For at kunne følge, hvordan loven virker i praksis, og dermed sikre, at der ikke sker forskelsbehandling på grund af handicap, blev det indføjet i lovbemærkningerne til denne lov, at der vil ske en årlig opfølgning via oplysninger fra Ligebehandlingsnævnet, ligesom der efter tre år vil blive foretaget en mere uddybende evaluering.

Afslutningsvis skal understreges, at alle børn og unge med handicap uanset hvilken type af skole, de går på, altså er beskyttet af lov om forbud mod forskelsbehandling på grund af handicap. Denne lov har til formål at sikre, at personer med handicap ikke behandles ringere end en anden person bliver, er blevet eller ville blive behandlet i en tilsvarende situation.
0:000:00