Susan Kronborg
 svarer 
Mattias Tesfaye

Susan Kronborg (?) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, om teknisk bistand til et ændringsforslag med tilhørende bemærkninger, der indfører en beskikkelse af advokat ikke kun ved indbringelse for domstolene men også ved den administrative afgørelse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 45, Spørgsmål 11
Det fremgår af Grundlovens § 63 om domstolsprøvelse, at har borgere har ret til at få efterprøvet lovligheden af offentlige forvaltningsmyndigheders afgørelser ved domstolene.

Der er imidlertid ikke en reel adgang hertil, i det omfang den berørte part eksempelvis sidder i en teltlejr og ikke har mulighed for at få kendskab til den administrative afgørelse.

Der vil dog i alle andre tilfælde også være behov for at få varetaget retssikkerheden for den berørte part under den administrative sagsbehandling, henset til at fratagelse af statsborgerskab er et alvorligt indgreb.

Vil ministeren, som teknisk bistand, oversende et ændringsforslag med tilhørende bemærkninger, der indfører en beskikkelse af advokat ikke kun ved indbringelse for domstolene men også ved den administrative afgørelse?

Svar fra onsdag den 25. november 2020
Jeg kan henvise til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 10 til L 45, hvor jeg redegør for, hvorfor jeg ikke kan tilslutte mig, at den berørte part får beskikket en advokat i forbindelse med den administrative afgørelse om fratagelse af dansk statsborgerskab.

Nedenfor er dog for god ordens skyld anført et ændringsforslag med det indhold, som spørgeren beder om.

X) Efter § 1 indsættes som ny paragraf:

Ӥ

01 I lov om dansk indfødsret, jf. lovbekendtgørelse nr. 1191 af 5. august 2020, foretages følgende ændring:

1.

Efter § 8 B, stk. 5, indsættes som nyt stykke:

”Stk.

6.

Udlændinge- og Integrationsministeriet beskikker en advokat for parten i en sag efter stk. 3, ed i dre de pågælde de selv har a taget e såda .” 25. november 2020 Udlændinge- og Integrationsministeriet Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2020 - 21919 1460079 [Beskikkelse af advokat under sagsbehandlingen af en sag om administrativ fratagelse af statsborgerskab]

Ændringsforslaget indebærer, at Udlændinge- og Integrationsministeriet beskikker en advokat for en part omfattet af indfødsretslovens § 8 B, stk. 3, under behandlingen af vedkommendes sag i Udlændinge- og Integrationsministeriet, medmindre den pågældende selv har antaget en advokat.

Mattias Tesfaye / Nicolai Holm Larsen Side
0:000:00