Debat

800 borgere skal rådgive om fremtidens sundhedsvæsen

DEBAT: Danske Regioner inviterer borgerne til at diskutere fremtidens sundhedsvæsen på fire borgertopmøder.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Vibeke Storm Rasmussen,
Formand for Danske Regioners udvalg om fremtidens sundhedsvæsen

Lørdag den 1. november holder vi fire borgertopmøder rundt om i landet, så borgerne kan få ordet og gi' deres bud på, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud om 10-15 år.

Derfor sender vi i disse dage sender invitationer ud til 24.000 tilfældigt udvalgte danskere, hvor de opfordres til at deltage i et af de fire borgertopmøder. På borgertopmøderne er rollefordelingen klar: I alt 800 borgere skal debattere, mens vi politikere til gengæld skal lytte. Her er bestemt noget at lære.

Med borgertopmøderne vil vi gerne nå borgerne på en helt ny måde. Møderne er et forsøg på at skabe en åben sundhedspolitisk dialog mellem borgere og politikere, uden at medierne filtrerer meninger og holdninger på forhånd.

Egentlig er borgertopmøderne jo en historisk begivenhed - simpelthen fordi de giver de 800 almindelige borgere mulighed for på nøjagtig samme tid at give deres mening tilkende om et vitalt samfundsanliggende - fremtidens sundhedsvæsen. Og få minutter efter topmødernes afslutning kan alle interesserede se borgernes samlede bidrag på hjemmesiden - www.borgertopmoede.dk.

Det offentlige sundhedsvæsen i Danmark bruger årligt 75 mia. skattekroner, og det er regionernes ansvar at fastlægge udviklingsstrategier, som fortsat sikrer et stærkt offentligt sundhedsvæsen.

I de kommende år står sundhedsvæsenet over for store udfordringer. Vi bliver flere ældre, antallet af danskere med sygdomme som KOL, diabetes og hjerte/kar-sygdomme er voksende. Samtidig kan vi helbrede flere og flere sygdomme til en stadigt højere pris.

Borgertopmøderne giver borgerne en unik mulighed for at give deres mening til kende og komme med deres bud på forventninger og prioriteringer i vores sundhedsvæsen i de kommende år.

På borgertopmøderne skal de 800 borgere nemlig selv formulere, hvad de ser som de væsentligste udfordringer for at sikre et godt sundhedsvæsen i Danmark og komme med egne bud på konkrete handlinger.

Derefter skal borgerne stemme om både udfordringer og konkrete tiltag. Hver topmødedeltager udstyres nemlig med en lille trådløs "stemmeboks" i stil med en fjernbetjening i overstørrelse.

Med ét tryk kan hver enkelt deltager pege på, hvilke tiltag der efter deres mening bedst imødekommer den udvikling, de ønsker for det danske sundhedsvæsen. Og til slut kan vi så få både et regionsresultat og et landsresultat.

Så de fire borgertopmøder 1. november vil give deltagerne en helt ny form for demokratisk indflydelse. Som regionsrådspolitikere er vi klar til at lytte. Og derfra er det så vores ansvar på bedste vis at få omsat borgernes ønsker og idéer til virkelighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vibeke Storm Rasmussen

Fhv. formand (S), Region Hovedstaden og amtsborgmester, København
lærer (Statsseminariet på Emdrupborg 1969)

0:000:00