Bred opbakning til at samle medicin-institutioner

LÆGEMIDDELINSTITUT: Lægeforeningen og Danske Patienter bakker op om Danske Regioners forslag om at samle prioriterings- og rådgivningsorganerne IRF, RADS og KRIS på medicinområdet. Instituttet skal have armlængde til regionerne. Politikerne er mere delte.
Embedsmænd i Sundhedsministeriet har tidligere gjort sig tanker om et muligt prioriteringsinstitut på medicinområdet.
Embedsmænd i Sundhedsministeriet har tidligere gjort sig tanker om et muligt prioriteringsinstitut på medicinområdet.Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Jeg vil invitere til, at vi - regionerne, staten og lægerne - sætter os om det samme bord og får lagt en plan for, hvordan vi får normaliseret danskernes medicinforbrug.

Bent Hansen (S)
Formand, Danske Regioner
Råd og institutter, som prioriterer og ensretter brugen af medicin i Danmark, skal samles. Og vi vil gerne tage en ny samlet institution under vores vinger. Sådan lyder det stående tilbud fra Danske Regioner, som formand Bent Hansen lancerede til Danske Regioners generalforsamling forleden. Se forslaget nederst i artiklen.

Fra både Lægeforeningen og Danske Patienter er der opbakning til den del af forslaget, der går på at samle Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF), Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) og Koordineringsrådet for ibrugtagning af Sygehusmedicin (KRIS) i én organisation.

Men fra begge organisationer lyder det, at der skal være politisk armlængde til de ansvarlige politikere.

"En sådan organisation må bestemt ikke placeres under regionernes ansvarsområde. Det skal være en fritstående enhed - eventuelt med tråde til Sundhedsstyrelsen. Regionerne driver sundhedsvæsnet og har det økonomiske ansvar. Og netop regionernes ansvar for økonomien ville kunne sætte et sådan medicin-institut under pres," siger Lars Engberg, der er formand for Danske Patienter.

Dokumentation

Det foreslår Danske Regioner på medicinområdet:

Fra Bent Hansens tale på Danske Regioners generalforsamling 18. april 2013:

Vi skal tage fat på danskernes brug af medicin. På det seneste har der været alt for mange historier om uhensigtsmæssig brug af medicin både inden for somatikken og psykiatrien. Det er på tide, at der tages hånd om det problem.

Det kan vi kun, hvis alle tager et ansvar.  Regionerne er godt i gang, blandt andet med indførelse af det fælles medicinkort og med behandlingsvejledninger for medicinanvendelse. Men de enkelte praktiserende læger og sygehuslæger skal også påtage sig et større ansvar.

Jeg vil invitere til, at vi - regionerne, staten og lægerne - sætter os om det samme bord og får lagt en plan for, hvordan vi får normaliseret danskernes medicinforbrug.

En af udfordringerne er at få mere fart på udarbejdelsen af behandlingsvejledninger for den medi­cin, der bruges både i praksis og i hospitalssektoren.

Regionerne ønsker derfor at samle Sundheds­styrelsens Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF), Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) og Koordinationsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin (KRIS) i en stærk enstrenget medicinorganisation, som vi gerne i regionerne påtager os ansvaret for.

Det vil højne kvaliteten i behandlingen og sikre større sammenhæng på tværs af sektorerne.

 


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00