Debat

Fysioterapeuter: Løs lægemangel med direkte adgang til fysioterapi

DEBAT: Ældre patienter og praktiserende læger vil få gavn af den aflastning, som fysioterapeuterne kan tilbyde. Skaf direkte adgang til fysioterapeuter, mener Danske Fysioterapeuters formand.

Fysioterapeuterne står klar til at løfte dele af patientbyrden for de praktiserende læger, skriver Tina Lambrecht. 
Fysioterapeuterne står klar til at løfte dele af patientbyrden for de praktiserende læger, skriver Tina Lambrecht. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tina Lambrecht,
Formand, Danske Fysioterapeuter

For nylig kunne man her i Altinget læse om endnu en analyse, der viser, at det stigende antal ældre patienter presser de praktiserende læger.

Det har vi hørt før, men alt tyder på, at det bliver værre i de kommende år.

Derfor er det afgørende, at vi ser fordomsfrit på, hvordan vi sikrer høj sundhedsfaglig kvalitet i behandlingen, samtidig med at vi hjælper stadig flere patienter. Det er der ikke én løsning på. Men et åbenlyst sted at sætte ind er direkte adgang til fysioterapi.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det vil spare tid hos de praktiserende læger, og det er allerede indført i en række af de lande, som vi normalt sammenligner os med – Norge, Holland, Skotland.

Og erfaringerne er entydigt positive, både når det gælder behandlingskvalitet og økonomi.

Vi taler altså ikke bare om en faggruppe, der har kompetencerne. Vi taler om en faggruppe, som står klar allerede i dag – og endnu mere i morgen.

Tina Lambrecht
Formand, Danske Fysioterapeuter

Udgifter bliver lavere
Direkte adgang har klare gevinster for patienterne. Udenlandske erfaringer viser, at de kommer hurtigere i behandling og derfor får kortere behandlingsforløb.

De bliver henvist til markant færre unødvendige scanninger og udredninger. Og samtidig er patientsikkerheden på niveau med den, som vi kender i dag, og de samlede udgifter lavere.

Netop direkte adgang var da også en del af den nu afgåede regerings forslag til sundhedsreform. Vi har endnu ikke hørt, hvad den nye regering konkret vil gøre ved manglen på praktiserende læger, men uanset regeringens farve er udfordringen jo den samme.

På den ene side flere ældre patienter og kronikere, på den anden side har mange praktiserende læger allerede lukket for tilgangen af nye patienter, og en stor gruppe praktiserende læger nærmer sig pensionsalderen.

Lav ledighed blandt fysioterapeuter
Hvis der nu skulle sidde en enkelt læser, for hvem alle de sundhedsfaglige argumenter og entydige erfaringer fra udlandet ikke er nok til at overvinde vores alle sammens iboende konservatisme, så er der et virkeligt godt argument mere for direkte adgang til fysioterapeut.

Fysioterapeuterne er der. I modsætning til læger, som vil være en mangelvare, så langt øjet rækker, så er det ledige fysioterapeuter.

Ledigheden er på nuværende tidspunkt 3 procent, og hvert år kommer der 500 flere fysioterapeuter ud på det danske arbejdsmarked, end der forlader det.

Vi taler altså ikke bare om en faggruppe, der har kompetencerne. Vi taler om en faggruppe, som står klar allerede i dag – og endnu mere i morgen.

Læs også

Kig de traditionelle tilgange grundigt igennem
Direkte adgang er bare ét eksempel på, at vi i en tid med pres på sundhedsvæsnet er nødt til at tage traditionelle tilgange op og kigge grundigt på dem.

Både herhjemme og i vores nabolande er man ved at få øjnene op for, at konservativ behandling i forhold til en lang række diagnoser inden for det muskuloskeletale område giver bedre resultater for patienterne, samtidig med at de er billigere.

Det nye fokus er tiltrængt efter en årrække, hvor fokus i sundhedsvæsnet har været på at øge produktionen. Det gav god mening.

Fortidens planøkonomiske tilgang til patienterne havde haft sin tid. Men det har det enøjede fokus på mere også. Vi er nødt til at se meget mere på, hvilken værdi for eksempel operationer giver patienten.

Den samme erfaring gør man sig i lande, der mere eller mindre ligner os. I England har National Health Service for eksempel meldt ud, at man vil begrænse en række behandlingsformer kraftigt, fordi der er evidens for, at de ikke giver patienterne bedre liv.

For eksempel vil de reducere antallet af knæartroskopier med 95 procent, – på trods af at de i forvejen har væsentligt færre af disse operationer per indbygger, end vi har i Danmark.

De fleste af disse operationer udføres på patienter med artrose i knæleddet. Det er en patientgruppe, som i de fleste tilfælde har mindst ligeså stor gevinst af træning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Lambrecht

Fhv. formand, Danske Fysioterapeuter
fysioterapeut (Ergo- og fysioterapeutskolen Aalborg 1995), diplom i ledelse & økonomi, UCN Erhverv 2020, Strategisk Lederskab, CLAVIS 2016, Chairman Degree, Board Governance 2012

0:000:00