Debat

Fagråd: Flere hospicepladser kan ikke alene løse, at for mange dør uden den rette lindring

Der findes ikke et quick fix for den palliative indsats. Man må gerne bygge flere hospicer, men det kan ikke stå alene. Vi har brug for en langsigtet løsning, hvor palliationen organiseres centralt, og hvor sundhedspersonalet uddannes med rette faglige kompetencer, skriver Mie Grube Skårhøj, Anette Hygum og Dorthe Boe Danbjørg.

Den palliative indsats skal på det sundhedspolitiske landkort. Det kræver, at man tænker bredere end flere hospicepladser. Ellers vil patienter i fremtiden fortsat dø uden den rette lindring, skriver Mie Grube Skårhøj, Anette Hygum og Dorthe Boe Danbjørg.
Den palliative indsats skal på det sundhedspolitiske landkort. Det kræver, at man tænker bredere end flere hospicepladser. Ellers vil patienter i fremtiden fortsat dø uden den rette lindring, skriver Mie Grube Skårhøj, Anette Hygum og Dorthe Boe Danbjørg.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Patienter dør, mens de er på venteliste til hospice, og adgangen til hospice er ulige.

Næsten ni ud af ti, der modtager specialiseret lindrende behandling i den sidste tid, har en kræftsygdom. Således er det sjældent, at patienter med for eksempel kol, neurologiske- eller hjertelidelser er at finde på et hospice.

Læs også

Kritikken er ikke ny, men er atter aktuel, fordi nye tal fra Dansk Palliativ Database viser, at der ingen bedring er at spore for de patienter, der har brug for en lindrende indsats.

Et quick fix med flere hospicer i Danmark har været nævnt som et løsningsforslag fra politisk side, men her vil vi gerne gøre opmærksom på, at det ikke er gjort med at sende flere patienter på hospice.

Problemet er nemlig meget mere udbredt, hvilket vi gerne uddyber. Men først til vores bud på nogle centrale knapper, der bør skrues på.

Med vores indgående viden om den palliative indsats, er der intet quick fix. Man må gerne bygge flere hospicer, men det kan ikke stå alene.

Med vores indgående viden om den palliative indsats, er der intet quick fix. Man må gerne bygge flere hospicer, men det kan ikke stå alene

Mie Grube Skårhøj, Anette Hygum og Dorthe Boe Danbjørg

Endnu vigtigere er, at man politisk prioriterer den palliative indsats, så det bliver etableret som et læge- og sygeplejefagligt speciale. I dag er indsatsen båret af lokale ildsjæle, og det gør den ukoordineret og sporadisk.

Vi har brug for en langsigtet løsning, hvor palliationen organiseres centralt, og hvor sundhedspersonalet uddannes med de rette faglige kompetencer.

Vi anbefaler derfor, at man fra politisk side:

  • Etablerer palliativ medicin som et lægefagligt speciale
  • Etablerer en specialuddannelse for sygeplejersker ansat i det specialiserede palliative felt samt for nøglepersoner i den basale palliation
  • Udbygger den rådgivende funktion i den specialiserede palliative indsats

Store ambitioner men få ressourcer

Sundhedsstyrelsen har en forventning om, at den specialiserede palliation udover at varetage patientbehandling af komplekse forløb, også yder rådgivende og undervisende funktion for den basale palliation.

Kræver det flere hospicesenge? Nej, des flere ressourcer, der bindes til at passe syge i sengene, jo færre ressourcer er der til at rådgive og undervise.

Læs også

Ansætter man derimod flere specialister i den specialiserede palliation som konsulenter for den basale palliation, så kan man nå langt flere patienter, end hvis de alle sammen skal indlægges på hospice.

Det bliver samtidigt nødvendigt med incitamenter for den specialiserede palliation, så samarbejde på tværs af sektorer bliver interessante.

Vores nabolande er langt foran

I Danmark har vi høje ambitioner for den palliative Indsats, når vi ser på anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen. Men ser vi på prioriteringerne af midler og uddannelsesmuligheder på området, er det svært at få øje på ambitionerne.

Vender vi blikket mod vores nabolande, har Norge godkendt palliativ medicin som et lægefagligt speciale. Fik vi samme mulighed i Danmark, ville det få afgørende betydning for muligheden for at løfte indsatsen.

Sverige er langt fremme i forhold til at uddanne sygeplejersker, idet man kan tage en fuld diplomuddannelse på seks moduler i palliation. Til sammenligning findes aktuelt to moduler i Danmark.

Sundhedsstyrelsen har en ambition om, at alle patienter med behov, tilbydes en palliativ indsats. Som vi har set, er der endnu et stykke vej, hvis dette skal gælde andre end kræftpatienter

Mie Grube Skårhøj, Anette Hygum og Dorthe Boe Danbjørg.

Sundhedsstyrelsen har en ambition om, at alle patienter med behov tilbydes en palliativ indsats. Som vi har set, er der endnu et stykke vej, hvis dette skal gælde andre end kræftpatienter. Kræver det flere hospicesenge, ja måske – fordi der skal være plads til flere diagnosegrupper.

I Danmark har vi valgt at skelne mellem to typer af indsatser til døende. Der er dem, der skal dø en forholdsvis ukompliceret død på sygehuse, plejehjem eller hjemme hos sig selv med hjælp fra sygehuslæger, alment praktiserende læger og sygeplejersker - den basale palliation.

Den specialiserede palliation er et tilbud til dem, der har et kompliceret forløb, som kræver en specialiseret tværfaglig indsats, såsom et hospice eller et palliativt team. Det er få patienter, der her er tale om.

I dag dør cirka fem procent på hospice. Skal hospicerne rumme andre end kræftpatienter, er det vigtigt at få kigget på, om der er behov for ekstra hospicepladser.

Vi skal bare huske på, at 95 procent af patienterne dør uden for hospice. Tal viser, at cirka 45 procent dør i eget hjem/plejehjem, og 37 procent dør på sygehus. Det største potentiale til at sikre ordentlig palliativ behandling findes her. Den basale palliation skal løftes.

Skal Danmark efterleve de internationale anbefalinger for en kvalificeret palliativ indsats, kræver det altså, at palliationen kommer på det sundhedspolitiske landkort, og at man tænker bredere end flere hospicepladser. Ellers vil patienter i fremtiden fortsat dø uden den rette lindring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Boe Danbjørg

Forkvinde, Dansk Sygeplejeråd
ph.d. i sundhedsvidenskab (Syddansk Uni. 2015), cand.cur. (Aarhus Uni. 2007), sygeplejerske (Odense Sygeplejeskole 2000)

Anette Hygum

Formand, Dansk Selskab for Palliativ Medicin, ledende overlæge hos Palliativt Team, Sygehus Lillebælt
cand.med. (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00