Flertal i Etisk Råd anbefaler at hæve abortgrænsen

Et stort flertal i Etisk Råd foreslår at hæve grænsen for fri abort, så kvinder kan få foretaget en abort efter 12. graviditetsuge. Rådet foreslår også at kaste et kritisk blik på abortsamrådene.

Blandt andet fordi abort fylder en del i den politiske debat i andre europæiske lande, mener formand i Etisk Råd, Leif Vestergaard Pedersen, at det er passende, at Etisk Råd nu præsenterer nye anbefalinger.
Blandt andet fordi abort fylder en del i den politiske debat i andre europæiske lande, mener formand i Etisk Råd, Leif Vestergaard Pedersen, at det er passende, at Etisk Råd nu præsenterer nye anbefalinger.Foto: Pressefoto
Peter Ingemann Nielsen

I 50 år har den danske abortlovgivning ligget stort set uberørt.

Men nu sætter Etisk Råd spørgsmålstegn ved, om den nuværende abortgrænse er den rigtige.

Et flertal i Etisk Råd anbefaler nemlig at hæve grænsen for fri abort. Ni rådsmedlemmer foreslår en grænse på 18. graviditetsuge, fire medlemmer anbefaler en grænse på 15 uger, og de sidste fire medlemmer mener, at grænsen bør være, hvor den er i dag – på 12 uger.

Om afvejningen af de hensyn, der har været omdrejningspunktet i Etisk Råds diskussioner, fortæller rådsformand Leif Vestergaard Pedersen:

"På den ene side er der et hensyn til kvinden og hendes valg og overvejelser. På den anden side er der et hensyn til fostret - og det hensyn bliver større og større, jo ældre fostret bliver," siger han.

De rådsmedlemmer, der taler for at hæve grænsen, har blandt andet lagt vægt på at styrke kvinders selvbestemmelse, og at der allerede i dag gives tilladelse til de fleste, der ønsker en abort efter 12. graviditetsuge.

Etisk Råd tog sidst stilling til abortgrænsen i 2007. Dengang var rådsmedlemmerne enige om, at abortlovgivningen fungerede fint, som den var.

Etisk Råd har denne gang valgt at tage abortspørgsmålet op i anledning af 50-året for indførslen af fri abort i Danmark.

Abortsamråd til revision

Udover selve grænsen har medlemmerne af Etisk Råd også taget stilling til de såkaldte abortsamråd.

Kvinder, der ønsker en abort efter uge 12 i graviditeten, skal i dag sende en ansøgning til et abortsamråd, der derefter skal tage stilling. Samrådene har fået kritik for at være for uigennemsigtige og for at have store regionale forskelle.

Etisk Råd har ikke formuleret en decideret anbefaling til samrådene, men mener, at "grundlaget for abortsamrådenes virke bør tages op til revision".

Derudover anbefaler samtlige medlemmer af Etisk Råd, at 15- til 17-årige skal have ret til abort uden forældretilladelse. Det samme har regeringen foreslået.

Etisk Råds rapport bliver nu præsenteret for Folketingets medlemmer.

Hvad er Etisk Råd?
  • Det Etiske Råds rolle er at rådgive og skabe debat om etiske spørgsmål.
  • Rådet er selvstændigt og uafhængigt.
  • Etisk Råd består af 17 medlemmer valgt for en tre-årig periode. Medlemmerne udpeges af Folketinget og forskellige ministerier.
  • Folketinget følger op på Etisk Råds anbefalinger i Udvalget vedrørende Det Etiske Råds arbejde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

0:000:00