Trods snævert flertal deler abortgrænsen Etisk Råd: Her er argumenterne for at lægge den i uge 12, 15 eller 18

Et flertal i Etisk Råd vil hæve abortgrænsen, men rådsmedlemmerne er ikke enige om, hvor grænsen bør ligge. Få de centrale argumenter fra tre medlemmer af Etisk Råd her.

Ida Donkin, læge og medlem af Etisk Råd, anbefaler at bevare abortgrænsen, hvor den er i dag - på 12 uger.
Ida Donkin, læge og medlem af Etisk Råd, anbefaler at bevare abortgrænsen, hvor den er i dag - på 12 uger.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Bare fordi noget har eksisteret i et halvt århundrede, er det ikke nødvendigvis det mest rigtige.

Det er et stort flertal i Etisk Råd kommet frem til, efter rådet gennem flere måneder har diskuteret de etiske dilemmaer i, hvor grænsen for fri abort bør ligge.

Den nuværende grænse på 12. graviditetsuge har eksisteret i 50 år. Et flertal i Etisk Råd mener, at den bør hæves til 18 uger.

Det mener rådsmedlemmerne blandt andet af hensyn til kvinders selvbestemmelse.

Men medlemmerne er ikke enige.

Det er nemlig kun et smalt flertal bestående af ni ud af rådets 17 medlemmer, der anbefaler en grænse på 18 uger. Fire foretrækker en grænse på 15 uger, mens de resterende fire vil beholde grænsen, hvor den er.

Altinget har talt med tre rådsmedlemmer, der repræsenterer Etisk Råds tre forskellige holdninger.

 

 

Merete Nordentoft: Derfor skal grænsen være 18 uger 

Klinisk professor og medlem af Etisk Råd Merete Nordentoft hører til blandt de ni rådsmedlemmer, der vil have banket abortgrænsen op til 18 uger.

"Det handler om hensynet til kvinders selvbestemmelsesret," fastslår hun.

Et centralt argument for Merete Nordentoft er, at en grænse på 18. graviditetsuge med al sandsynlighed ikke vil forskyde tidspunktet for, hvornår kvinder vælger at få foretaget en abort.

"Når man er i en situation, hvor man gerne vil have en abort, vil man gerne have det overstået. Der er ikke noget data fra Sverige, der tyder på, at kvinderne først træffer beslutningen på et mere fremskredent tidspunkt," siger hun.

Et andet argument er, at de fleste kvinder i dag får tilladelse til at få en abort, når de ansøger om det efter uge 12. Men en grænse på 18 uger må ikke betyde, at kvinder får mindre vejledning, lyder det.

"Kvinderne skal under alle omstændigheder have den bedst mulige vejledning. Det er vigtigt, at de ikke træffer en beslutning, som godt kunne have været anderledes, hvis de havde vidst, hvilken form for hjælp de kunne få," siger Merete Nordentoft.

Hendes sidste argument handler om, hvornår et foster typisk bliver levedygtigt. Det sker omkring uge 22, og derfor bør grænsen ikke være højere end uge 18, siger hun.

"Det er fint at have nogle ugers distance til det," understreger hun.

Hvad er Etisk Råd?
  • Det Etiske Råds rolle er at rådgive og skabe debat om etiske spørgsmål.
  • Rådet er selvstændigt og uafhængigt.
  • Etisk Råd består af 17 medlemmer valgt for en tre-årig periode. Medlemmerne udpeges af Folketinget og forskellige ministerier.
  • Folketinget følger op på Etisk Råds anbefalinger i Udvalget vedrørende Det Etiske Råds arbejde.

 

 

Leif Vestergaard Pedersen: Derfor skal grænsen være 15 uger 

Formanden for Etisk Råd, Leif Vestergaard Pedersen, lægger sig lige i midten af rådets andre anbefalinger. Sammen med tre andre rådsmedlemmer mener han, at abortgrænsen skal hæves med tre yderligere uger.

Leif Vestergaard Pedersen er blandt andet tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse og Region Midtjylland.

Han mener sådan set, at en grænse på 12. graviditetsuge fungerer "ganske udmærket", men alligevel anbefaler han at hæve den.

Det gør han af hensyn til fosterdiagnostikken. Ved fosterdiagnostik bliver fostret undersøgt for misdannelser, handicaps og alvorlige sygdomme.

"Der er mange situationer i Danmark, hvor kvinden får svaret på fosterdiagnostikken i uge 12. Derfor synes jeg, at vi kan fjerne en hel del af ansøgningerne og en hel del af usikkerheden ved at sige, at man kan få foretaget en abort frem til uge 15," siger han.

Hvorfor ikke uge 18?

"For mig begynder hensynet til fostret at tælle allerede fra uge 12. Jo ældre fostret bliver, jo mere skal det tælle. Det er ikke fostret, der skal være afgørende, men hensynet til fostret skal med i overvejelserne." 

Læs også

 

 

Ida Donkin: Derfor skal grænsen være 12 uger 

Læge Ida Donkin har sammen med tre andre rådsmedlemmer indtaget det standpunkt, at abortgrænsen skal forblive, som den er.

En grænse på 12. graviditetsuge markerer nemlig en god balance mellem hensynet til henholdsvis kvinde og foster, mener hun.

Jeg arbejder med det som læge til hverdag, hvor jeg laver aborter og taler med gravide, men jeg har ikke haft samme fokus på, hvad det betyder for fostret, når vi kommer hen i de senere uger.

Ida Donkin
Læge

Hun fortæller dog også, at det ikke har været en nem beslutning.

"Det har været en svær proces for mig, men jeg er endt med at mene, at man i uge 12 i høj grad får beskyttet kvindens selvbestemmelse, samtidig med at vi også får beskyttet det beskyttelsesværdige i det liv, der er under udvikling. Den balance rammer vi meget godt i dag," siger hun.

Hvad er argumentet imod at hæve grænsen?

"Så går vi på en eller anden måde for meget på kompromis med fostrets stemme i det her. Det er ikke lang tid siden, at jeg forestillede mig 14 eller 15 uger, fordi jeg også har lagt meget vægt på kvindens selvbestemmelse og kvinders ligestilling, og jeg har været skræmt over udviklingen i Polen og USA," svarer Ida Donkin og fortsætter:

"Men i den proces, vi har haft i rådet, er det blevet mere tydeligt for mig, hvad vi taler om, når vi taler om en graviditet. Jeg arbejder med det som læge til hverdag, hvor jeg laver aborter og taler med gravide, men jeg har ikke haft samme fokus på, hvad det betyder for fostret, når vi kommer hen i de senere uger."

"Jeg ved ikke, om det skyldes en arbejdsskade, fordi jeg jo har kvinden som primære patient. Det er hende, jeg i udgangspunkt drager omsorg for. Men jeg synes også, at fostrets udvikling har en vigtig stemme," fastslår hun. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

Ida Donkin

Bestyrelsesmedlem, Lægevidenskabelige Selskaber, Redaktionslæge, SundhedsTV, Læge, Nordsjællands Hospital
ph.d. i Medicin

Merete Nordentoft

Forperson, Dansk Psykiatrisk Selskab, klinisk professor, Region Hovedstadens Psykiatri, medlem, Det Etiske Råd
cand.med. (Københavns Uni. 1982), ph.d. (Københavns Uni. 1994), dr.med. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00