Debat

Lægevalg: "Vi har brug for en stærk samlet lægeforening med politisk fokus på en sundhedsreform"

DEBAT: Ressourcer løser ikke alene sundhedsvæsenets udfordringer. Vi skal arbejde med en sundhedsreform og ulighed i sundhed, skriver Henrik Ullum, som stiller op som formand for Lægeforeningen.

Ulighed i sundhed skal vi bekæmpe først og fremmest med forebyggelse, hvor Lægeforeningen er gået forrest i at bekæmpe rygning og alkohol overforbrug, skriver Henrik Ullum.
Ulighed i sundhed skal vi bekæmpe først og fremmest med forebyggelse, hvor Lægeforeningen er gået forrest i at bekæmpe rygning og alkohol overforbrug, skriver Henrik Ullum.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Ullum
Formand for Lægevidenskabelige Selskaber og overlæge og professor på Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet

Sundhed og sygdom er rigtig vigtigt for os alle, og sundhedspolitikken er et sted, hvor politiske partier kan vinde eller tabe folketingsvalg.

Derfor er det ved alle valg også nøjagtigt lige så sikkert som ammen i kirken, hver gang alle politikere går til valg på at forbedre sundhedsvæsnet.

Ikke desto mindre har vi set, at stigende pres på sundhedsvæsnet drevet af nye dyre behandlinger og flere ældre danskere gør, at vores investeringer på sundhedsområdet ikke følger med i samme takt.

Vi skal have etableret et organ, der kan se på sundhedsprioritering i makroperspektiv.

Henrik Ullum
Formand for Lægevidenskabelige Selskaber og overlæge og professor på Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet

Det betyder, at vi i sundhedsvæsnet efter årtiers effektiviseringsrunder ikke bare kan løbe stærkere. Samtidig, når vi kigger i krystalkuglen, ser vi, at der både bliver flere og dyrere ældre i årene, der kommer.

Det kræver, at vi investerer yderligere ressourcer i sundhedsvæsnet. Investeringer alene kommer dog ikke til at løse udfordringerne.

Vi er nødt til at arbejde med en sundhedsreform, ulighed i sundhed samt rationelle og retfærdige prioriteringer.

Løs opgaverne tættere på borgerne
Kernen i en sundhedsreform skal være at løse opgaver tættere på borgerne i form af en styrket praksissektor, udgående funktioner fra sygehuse og en faglig stærk kommunal sundhedssektor.

Alle data viser, at danskerne er meget glade for deres praktiserende læge og bruger den praktiserende læge flittigt. Derfor ligger det også lige på den flade at sige, at vi skal rykke opgaver ud i almen praksis.

Det giver rigtig god mening, men det kræver investeringer i almen praksis, og at geografiske udfordringer med lægemangel løses.

Vi er aktuelt i fuld gang med at bygge supersygehuse. De er rigtig gode til højt specialiserede funktioner og svært syge patienter. De er til gengæld ikke egnet til at patienterne er der ret længe.

Dataopsamling til dokumentation halter
Udgående funktioner er en rigtig vigtig og visionær udvikling. Nye digitale muligheder gør, at sygehusspecialister kan hjælpe patienten hjemme uden altid at være der fysisk.

Disse digitale muligheder skal vi som en del af en sundhedsreform favne og bruge til at styrke det lægelige arbejde.

Den sidste byggesten i en sundhedsreform er en øget kommunal indsats. Her er udfordringen, at kommunerne har meget uens praksis, som ofte bygger mere på traditioner end evidens, og at dataopsamling til dokumentation halter bagefter.

For at styrke det kommunale sundhedsvæsen skal vi styrke sundhedsfagligheden i kommunerne.

Læs også

Ulighed i sundhed udfordrer
Ulighed i sundhed er en kæmpe udfordring, hvor vores opvækst på alle måder får betydning for vores liv og sundhed.

Ulighed i sundhed skal vi bekæmpe først og fremmest med forebyggelse, hvor Lægeforeningen er gået forrest i at bekæmpe rygning og alkohol overforbrug.

Det skal vi fortsætte med, men også insistere på en ordentlig finansieret psykiatri, der ikke skal være udsultet og hoppe fra den ene satspulje bevilling til den næste.

Vi har brug for en langtidsplan, som sikrer bedre fysiske rammer, flere sengepladser og nok speciallæger i psykiatri.

Rådene har ikke fokus på overordnet sundhedsprioritering
Endelig kommer vi ikke udenom at gøre tilvalg og fravalg i form af prioriteringer.

Det er glædeligt, at Danske Regioner har iværksat først et medicinråd og nu et behandlingsråd. Det er rimelige bud på prioritering indenfor henholdsvis medicin og medikoteknik. Der er dog grund til bekymring i forhold til, om der er ressourcer nok afsat til det nye behandlingsråd.

Endelig er det vigtigt at pointere, at den helt overordnede sundhedsprioritering, der sikrer rationalitet og retfærdighed på de store linjer – behandling versus forebyggelse, psykiatri versus somatik og primær sektor versus sygehussektor – bliver hverken taget af medicinråd eller behandlingsråd. Den er uforsørget, og vi skal have etableret et organ, der kan se på sundhedsprioritering i makroperspektiv.

Vi har brug for en stærk samlet lægeforening med politisk fokus på en sundhedsreform, ulighed i sundhed samt rationelle og retfærdige prioriteringer.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan vil lægernes nye formand påvirke sundhedspolitikken?

Lægeforeningens repræsentantskab skal vælge ny formand den 19. juni, og den nye formand skal forsøge at få indflydelse på fremtidens sundhedspolitik.

I den nuværende regeringsperiode vil det især komme til at handle om tiårsplanen for psykiatrien og en ny sundhedsaftale.

Hvad skal Lægeforeningen i formandskandidaternes øjne lægge særligt vægt på under drøftelserne af de to store politiske aftaler? Hvilke erfaringer vil kandidaterne hver især kunne bidrage med? Og er der politiske drøftelser ud over de to aftaler, som kandidaterne finder afgørende at påvirke? 

Det spørger Altinget de seks kandidater, som indtil videre stiller op som lægernes nye formand, om.

Her er kandidaterne:
  • Camilla Rathcke, centerchef ved Center for Planlægning i Sundhedsstyrelsen og speciallæge i endokrinologi 
  • Christina Frøslev-Friis, medlem af Lægeforeningens og Yngre Lægers bestyrelse og speciallæge i anæstesi og intensiv medicin
  • Helene Westring Hvidman, formand for Lægeforeningen Hovedstaden og læge på Gynækologisk og Obstetrisk Klinik på Rigshospitalet 
  • Henrik Ullum, formand for Lægevidenskabelige Selskaber og overlæge og professor på Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet
  • Joachim Hoffmann-Petersen, formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin og uddannelsesansvarlig overlæge på intensiv- og anæstesiafdelingen på Odense Universitetshospital
  • Pedram Kazemi-Esfarjani, medlem af Yngre Lægers repræsentantskab og traumekirurg.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Ullum

Adm. direktør, Statens Serum Institut, professor
cand.med. (Københavns Uni. 1994), ph.d. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00