Debat

Lægevalg: "Lægeforeningen skal være mere synlig og styrke lægernes indflydelse regionalt"

DEBAT: Regionerne fordeler i vid udstrækning midler og gennemfører beslutninger, prioriteringer og besparelser, skriver Helene Westring Hvidman, som stiller op som formand for Lægeforeningen.

Det er fornuftigt og nødvendigt, at mere behandling gives i det nære sundhedsvæsen. Men udflytning af opgaver er ikke en kvalitet i sig selv, skriver Helene Westring Hvidman.
Det er fornuftigt og nødvendigt, at mere behandling gives i det nære sundhedsvæsen. Men udflytning af opgaver er ikke en kvalitet i sig selv, skriver Helene Westring Hvidman.Foto: Pressefoto/Lisbeth Holten
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helene Westring Hvidman
Formand for Lægeforeningen Hovedstaden og læge på Gynækologisk og Obstetrisk Klinik på Rigshospitalet

Med min erfaring fra den regionale lægeforening og den kliniske virkelighed vil jeg bibringe en ny måde at gribe tingene an på.

Jeg har som regional formand vist, at jeg kan samle, finde fælles fodslag og derved opnå resultater. Det handler ikke om, hvem der er stærkest.

Øvelsen er at etablere et konstruktivt samarbejde om de mange fælles dagsordener. Det forventer lægerne af os. Og det forpligter.

Tiårsplanen skal anvise en model for en koordineret indsats mellem hospitals- og socialpsykiatrien og en plan for sikring af nok kvalificeret personale.

Helene Westring Hvidman
Formand for Lægeforeningen Hovedstaden og læge på Gynækologisk og Obstetrisk Klinik på Rigshospitalet

 

Vælges jeg som formand for Lægeforeningen vil jeg arbejde for kvalitet og faglighed som de bærende principper i en kommende sundhedsreform.

Der skal investeres i sundhedsvæsenet, men politikerne er samtidig nødt til at påtage sig ansvaret for den nødvendige prioritering og have modet til at sætte fagligheden fri indenfor den ramme, som de sætter.

Covid-19 har vist, hvor omstillingsdygtigt sundhedsvæsenet er, når vi har et fælles mål og gives mulighed for at finde løsninger på konkrete problemer. Den erfaring skal vi bruge fremadrettet.  

Det er fornuftigt og nødvendigt, at mere behandling gives i det nære sundhedsvæsen. Men udflytning af opgaver er ikke en kvalitet i sig selv.

Sundhedsydelser skal leveres der, hvor det giver faglig mening og størst værdi for patienten. Vi skal stille krav om en ensartet kvalitet i de kommunale sundhedstilbud, fordi det er forudsætningen for bedre sammenhæng og mere lighed i sundhed.

Fælles samarbejde skal struktureres bedre
Samarbejdet på tværs skal struktureres bedre og forankres i beslutningsdygtige fora med repræsentation fra både region, kommuner og en stærk lægefaglig repræsentation fra både primærsektoren og hospitalerne.

Rekruttering og fastholdelse af læger i alle dele af landet på tværs af sundhedsvæsenet er afgørende for at sikre alle patienter adgang til relevant lægehjælp.

Der er brug for flere praktiserende læger, når flere opgaver i fremtiden forventes varetaget af primærsektoren.

Men vi skal også tænke praktiserende speciallæger ind som en mere integreret del af sammenhængende patientforløb og se på, hvordan digitale løsninger kan give patienterne mere lige adgang til sundhedsvæsenet. 

Langsigtet plan for psykiatrien kan ikke vente
Psykiatrien har alt for længe været stedmoderligt behandlet.

Lægeforeningen skal sammen med de faglige specialeselskaber, patientforeninger og andre faggrupper sikre, at tiårsplanen for psykiatrien bliver en realitet.

Det er nødvendigt at etablere flere sengepladser, øget ambulant kapacitet og en ensartet, høj kvalitet i de kommunale tilbud.

Uden tilførsel af midler og fokus på en forebyggende tidlig indsats vil stigningen i børn og unge med psykisk sygdom og voksne med angst, stress og depression betyde forringelser i behandlingstilbuddet til andre alvorligt syge patientgrupper indenfor psykiatrien. Det må ikke ske.

Tiårsplanen skal anvise en model for en koordineret indsats mellem hospitals- og socialpsykiatrien og en plan for sikring af nok kvalificeret personale.

Uddannelse af fremtidens speciallæger i psykiatri og børne-og ungdomspsykiatri skal prioriteres, og der skal allokeres midler og tid til forskning til gavn for patienterne nu og i fremtiden. 

Læs også

Skal være mere synlig på regionalt plan
Lægeforeningen skal selvfølgelig være synlig i den nationale debat og fortsat øve indflydelse på Christiansborg, hvor retningen for sundhedsvæsenet og den overordnede økonomiske ramme besluttes.

Men det er i vid udstrækning regionerne, der fordeler midlerne og gennemfører beslutninger, prioriteringer, investeringer og besparelser.

Lægeforeningen skal være mere synlig og styrke lægernes indflydelse regionalt. Vi skal også søge større indflydelse kommunalt, fordi et stigende antal sundhedsopgaver løftes dér.

Ved at tænke det regionale og kommunale ind i de nationale politiske strategier og koordinere på tværs styrker vi Lægeforeningen.

Jeg vil være en synlig formand for en stærk lægeforening, der tager ansvar for at sikre sammenhængkraften i vores forening og kontinuerlig udvikling af vores fælles sundhedsvæsen.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan vil lægernes nye formand påvirke sundhedspolitikken?

Lægeforeningens repræsentantskab skal vælge ny formand den 19. juni, og den nye formand skal forsøge at få indflydelse på fremtidens sundhedspolitik.

I den nuværende regeringsperiode vil det især komme til at handle om tiårsplanen for psykiatrien og en ny sundhedsaftale.

Hvad skal Lægeforeningen i formandskandidaternes øjne lægge særligt vægt på under drøftelserne af de to store politiske aftaler? Hvilke erfaringer vil kandidaterne hver især kunne bidrage med? Og er der politiske drøftelser ud over de to aftaler, som kandidaterne finder afgørende at påvirke? 

Det spørger Altinget de seks kandidater, som indtil videre stiller op som lægernes nye formand, om.

Her er kandidaterne:
  • Camilla Rathcke, centerchef ved Center for Planlægning i Sundhedsstyrelsen og speciallæge i endokrinologi 
  • Christina Frøslev-Friis, medlem af Lægeforeningens og Yngre Lægers bestyrelse og speciallæge i anæstesi og intensiv medicin
  • Helene Westring Hvidman, formand for Lægeforeningen Hovedstaden og læge på Gynækologisk og Obstetrisk Klinik på Rigshospitalet 
  • Henrik Ullum, formand for Lægevidenskabelige Selskaber og overlæge og professor på Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet
  • Joachim Hoffmann-Petersen, formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin og uddannelsesansvarlig overlæge på intensiv- og anæstesiafdelingen på Odense Universitetshospital
  • Pedram Kazemi-Esfarjani, medlem af Yngre Lægers repræsentantskab og traumekirurg.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helene Westring Hvidman

Cheflæge, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Amager og Hvidovre Hospital
cand.med. (Københavns Uni.), ph.d.

0:000:00