Ny debat: Hvor er sundhedsforskningens blinde pletter?

Lægemiddelindustrien og private fonde finansierer store dele af sundhedsforskningen i Danmark, men skaber det blinde pletter? Det spørgsmål stiller Altinget Sundhed i en ny temadebat.

De samlede offentlige bevillinger til forskning og udvikling var sidste år budgetteret til 24,2 milliarder kroner.
De samlede offentlige bevillinger til forskning og udvikling var sidste år budgetteret til 24,2 milliarder kroner.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

I 2020 var de samlede offentlige bevillinger til forskning og udvikling budgetteret til 24,2 milliarder kroner, men i Danmark løfter lægemiddelindustrien og private fonde store dele af sundhedsforskningen. 

Hvad betyder det for forskningen - har det fordele og ulemper? Skævvrider de eksterne forskningsmidler prioriteringen af særlige forskningsområder, og hvem går det ud over? 

Og hvordan kan politikere og sundhedsaktører sikre, at også private forskningsmidler kommer flest muligt patienter til gode? Er det muligt at motivere eller forpligte private fonde og medico-industrien til at forske i specifikke områder?

De spørgsmål stiller Altinget Sundhed i en ny temadebat, hvor en række sundhedsprofiler og forskningsaktører får lov at give deres syn på sundhedsforskningens blinde pletter.

Panelet består af:

Anders PernerAnders Perner, overlæge og professor i Intensiv Medicin ved Rigshospitalet

Anna-Marie Bloch MünsterAnna-Marie Bloch Münster, forsker og lægelig direktør ved Sydvestjysk Sygehus

Kasper IversenKasper Iversen, overlæge, dr. med. og klinisk lektor ved Herlev og Gentofte Hospital samt Københavns Universitet

Lasse Elbrønd SkovgaardLasse Elbrønd Skovgaard, forsknings- og udviklingschef i Scleroseforeningen

Poul VidebechPoul Videbech, overlæge, professor og leder af Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning

Susanne Maigaard AxelsenSusanne Axelsen, formand for Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) og overlæge ved Aarhus Universitetshospital

Anders Michael Tetens HoffAnders Michael Tetens Hoff, politisk chef for forskning og innovation i Lif

Klaus LundingKlaus Lunding, formand for Danske Patienter

Dorthe Boe DanbjørgDorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd

Torsten Bjørn JacobsenTorsten Bjørn Jacobsen, formand i Psykiatrifonden

Sanne Marie Thysen Sanne Marie Thysen, formand for Lægeforeningens forskningsenhed

Signe Smith JervelundSigne Smith Jervelund, lektor ved Københavns Universitet og formand for Det Videnskabelige Udvalg under Dansk Selskab for Folkesundhed

Søren Thorgaard SkouSøren Thorgaard Skou, professor i Træning og Sundhed samt forskningsleder ved Syddansk Universitet og Slagelse Sygehus.

Flere deltagere vil løbende blive føjet til panelet. Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du skrive til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00