Debat

Radiografer: Lad os være en del af løsningen på sygeplejerskemanglen

DEBAT: Der findes flere løsninger på sundhedsvæsenets problemer med kvalificeret arbejdskraft end 1.000 ekstra sygeplejersker. Radiografer uddannes med speciale i stråleterapi til at løse opgaver på de stråleterapeutiske afdelinger, mener Radiografrådet.

<div>Der skal gøres op med kutymen for kun at ansætte sygeplejersker på de stråleterapeutiske afdelinger, skriver <span> Charlotte Graungaard Falkvard (Foto: Pressefoto).<br></span></div>
Der skal gøres op med kutymen for kun at ansætte sygeplejersker på de stråleterapeutiske afdelinger, skriver Charlotte Graungaard Falkvard (Foto: Pressefoto).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Charlotte Graungaard Falkvard
Formand for Radiografrådet

I et debatindlæg bragt på Altinget 9. oktober skriver Karen Frederiksen, uddannelsesdekan ved professionshøjskolen VIA University College, Lone Viggers, ernæringschef ved Hospitalsenheden Vest, og Morten Albæk Skrydstrup,  ledende terapeut i afdelingsledelsen ved Fysio- og Ergoterapi på Aarhus Universitetshospital, at øvrige sundhedsprofessionelle (ud over læger og sygeplejersker) også har faglige kompetencer i topklasse.

Jeg må erklære mig helt enig og giver forfatterne ret i, at et fokus på øvrige sundhedsprofessionelle kan bidrage væsentligt til at løse de problematikker, der er i sundhedsvæsenet i disse år. 

Og deres eksempler er meget rammende for behovet for nuancer i debatten.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En del af løsningen
Forfatterne nævner ikke radiograferne i deres oplistning af sundhedsprofessionelle, hvilket sandsynligvis handler om, at VIA og Region Midt ikke uddanner radiografer.

Der uddannes radiografer tre andre steder i Danmark – i Aalborg, Odense og København, og der uddannes radiografer i tre specialeretninger: billeddiagnostik, som fortrinsvis er røntgen og skanning med CT og MR, nuklearmedicin, som primært er med PET-CT og PET-MR, samt stråleterapi, som primært handler om strålebehandling af kræftpatienter.

Faktum er, at der uddannes specialiserede radiografer til stråleterapi, og alligevel fortsætter man med at ansætte sygeplejersker, der skal have et års ekstra uddannelse, hvilket er ressourcetungt. Og dette alt imens stråleterapi-radiografer går arbejdsløse rundt.

Charlotte Graungaard Falkvard
Formand for Radiografrådet

Og det er præcis i stråleterapi, at radiografer kan byde ind som en del af løsningerne på det, man ynder at kalde sygeplejerskemanglen.

Læs også

De rette kompetencer
Radiograferne med speciale i stråleterapi uddannes målrettet til at løse opgaverne på de stråleterapeutiske afdelinger. Og alligevel oplever vi, at det ofte er svært for vores stråleterapiradiografer at få job på disse afdelinger.

Og hvorfor så det? Det handler om, at der har været kutyme for at ansætte sygeplejersker. Det stammer, helt tilbage fra før den teknologiske udvikling gik agurk, og før radiografuddannelsen så dagens lys i Danmark for omtrent 50 år siden. Der er mange myter om fagligheder og mangler, der gør sig gældende, men ingen af dem har rod i virkeligheden – længere.

Stråleterapiradiograferne har for eksempel præcis den samme uddannelse i farmakologi som sygeplejerskerne, hvilket betyder, at de er præcis lige så godt klædt på til medicinhåndtering. 

Radiograferne uddannes desuden præcis i den sygepleje/omsorg, der er målrettet kræftpatienterne i behandlingssituationen. Kompetencerne er således i høj grad til stede.

Faktum er, at der uddannes specialiserede radiografer til stråleterapi, og alligevel fortsætter man med at ansætte sygeplejersker, der skal have et års ekstra uddannelse, hvilket er ressourcetungt. Og dette alt imens stråleterapi-radiografer går arbejdsløse rundt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00