Debat

Regionrådsformand: Præhospitale vurderingsenheder er en gevinst for akutområdet

Medarbejderne på det præhospitale område kan spille en vigtig rolle i at få rykket sundhedsvæsenet tæt på borgerne. Og i Region Sjælland er vi ved at indfri potentialet, mange borgere bliver hjemme efter at blive tilset i vores præhospitale vurderingsenheder, skriver Heino Knudsen (S). 

I Region Sjælland tror vi på inddragelse af flere faggrupper. Og også en større inddragelse af paramedicinerne og de andre medarbejdere på det præhospitale område, skriver Heino Knudsen (S).
I Region Sjælland tror vi på inddragelse af flere faggrupper. Og også en større inddragelse af paramedicinerne og de andre medarbejdere på det præhospitale område, skriver Heino Knudsen (S).Foto: /ritzau/Bjarke MacCarthy/Socialdemokratiet
Heino Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er vigtigt med nærhed i sundhedsvæsenet. I Region Sjælland arbejder vi på flere måder med at sikre, at borgerne får hurtig, kompetent hjælp - og gerne tæt på eller i eget hjem.

Temadebat

Hvordan håndterer vi presset på det præhospitale område?

Mængden af 112-opkald stiger, og det samme gør manglen på ambulancereddere.

Men hvordan kan politikere og ledelser lette presset? Og kan de gøre det uden, at det går ud over kvaliteten?

De spørgsmål stiller Altinget Sundhed i en ny temadebat, hvor politikere, eksperter og sundhedsaktører fra det præhospitale område vil diskutere, hvilke konkrete udfordringer der plager området, og hvor potentialet er i forhold til eksempelvis at forhindre unødvendige indlæggelser.

Du kan se det fulde debatpanel her.

Hvis du er interesseret i at deltage i debatten, skal du sende din henvendelse til Mette Grube Condrup på [email protected] for at aftale nærmere.

En af vejene er, at vi gør brug af de nye muligheder, udviklingen skaber. Derfor er det helt oplagt, at medarbejderne på det præhospitale område fremover kommer til at spille en større rolle i sundhedsvæsenet.

Der var engang, hvor akutberedskabet ”bare” stod for at køre borgeren på sygehuset. Den tid er for længst forbi. De præhospitale medarbejdere er i løbet af årene blevet bedre og bedre uddannet, og samtidig har vi, på grund af teknologien, fået nye muligheder. Det skal vi få det meste ud af. I Region Sjælland er vi godt i gang.

Flere borgere kan blive hjemme

Siden november 2021 har paramedicinere fra Præhospitalt Center i Region Sjælland kørt ud til borgere, vurderet deres kliniske tilstand og taget en række prøver og test af for eksempel urin og blod. I større omfang end tidligere set. Vi kalder det præhospitale vurderingsenheder.

For borgerne, som har ringet enten 112, til lægevagten eller taget fat i praktiserende læge, betyder det, at de udredes hurtigere, og at en eventuel behandling igangsættes hurtigere. Det er trygt og sikkert for borgeren, og i forhold til tidligere, sparer de en tur på sygehuset.

Sundhedsfagligt er det også en tryg løsning, da den præhospitale medarbejder, helt i tidens ånd, har direkte kontakt til en læge på distancen. Lægen står for den sundhedsfaglige vurdering af borgeren på baggrund af de informationer og prøveresultater, der er. Men da paramedicineren er så tæt på borgeren, er det i praksis fire øjne og ikke blot to, som tilser borgeren.

Der var engang, hvor akutberedskabet ”bare” stod for at køre borgeren på sygehuset. Den tid er for længst forbi

Heino Knudsen (S)
Regionsrådsformand, Region Sjælland

Resultaterne er gode. Fordi medarbejderne i højere grad kan foretage en sundhedsfaglig vurdering, er det mere end 12 ud af 20 borgere, som bliver hjemme efter at være tilset af præhospital vurderingsenhed -  nogle i samarbejde med det kommunale akutteam, mens andre indlægges i eget hjem med kontakt til en online læge, som løbende kan tage fat i borgeren.

Tilsvarende er det i Region Sjælland tre ud af 20 borgere, som bliver hjemme, efter at være blevet tilset af en ambulance.

Alle borgere, som bliver hjemme, instrueres samtidig i at tage fat i sundhedsvæsenet, hvis tilstanden forværres – det er omkring én ud af 20 af dem, der bliver hjemme efter at være tilset af præhospital vurderingsenhed, som i løbet af de efterfølgende 24 timer ringer 112.

En af vejene til at aflaste sygehusene

Det er helt åbenlyst en gevinst for borgeren. Men også for sundhedsvæsenet. De fleste vil være enige om, at der allerede nu er behov for at mindske presset på sygehusene – og særligt på akutafdelingerne, hvor personalet i en længere periode har løbet rigtig stærkt for at kunne følge med.

Præhospitale vurderingsenheder sikrer, at de mindst syge borgere trygt og sikkert kan blive i stedet for at komme ind på akutafdelingen

Heino Knudsen (S)
Regionsrådsformand, Region Sjælland

Præhospitale vurderingsenheder sikrer, at de mindst syge borgere trygt og sikkert kan blive i stedet for at komme ind på akutafdelingen.

Når vi tager denne patienttilgang, skuer vi også ud i fremtiden. Der vil komme flere ældre, og dermed også flere, som har behov for sundhedsvæsenet. Det bliver svært at rekruttere os ud af.

I Region Sjælland tror vi på inddragelse af flere faggrupper. Og også en større inddragelse af paramedicinerne og de andre medarbejdere på det præhospitale område.

Vi er i gang, og når vi senere i år overtager lægevagten helt, samt når vi i 2024 kommer til at stå for halvdelen af ambulancedriften i regionen, vil vi fortsætte med at få det meste ud af vores dygtige præhospitale medarbejdere. Det gavner alle.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00