Debat

Tænketank: Gammel og ufaglig bloddonorregel diskriminerer homoseksuelle mænd i fast parforhold

Selvom tilfældene af hiv-smitte i dag er meget lave, og smitterisikoen minimal, er det stadig ikke muligt for homoseksuelle mænd at donere blod. Det er det dog i andre lande, og da vi mangler bloddonerer herhjemme, bør vi lave en ny risikoanalyse og ændre reglerne, skriver Marco Bo Hansen og Camilla Birgitte Sørensen

Vi bør indføre en mulighed for, at homoseksuelle mænd i faste forholde kan donere blod, skriver Marco Bo Hansen og Camilla Birgitte Sørensen.
Vi bør indføre en mulighed for, at homoseksuelle mænd i faste forholde kan donere blod, skriver Marco Bo Hansen og Camilla Birgitte Sørensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter Danske Regioner besluttede, at Danmark skal være selvforsynende med blodplasma, er der opstået mangel på bloddonorer. I dag kan mænd, der har sex med mænd (MSM) i praksis ikke give blod i Danmark, selvom de lever i fast forhold, fordi man skal være seksuelt afholdende i mindst fire måneder.

Reglerne er for nylig lempet i en lang række lande, blandt andet Storbritannien, Tyskland og Holland, og der er behov for, at Styrelsen for Patientsikkerhed foretager en ny risikoanalyse. Vi mener, at tiden er inde til at justere de nuværende regler for, hvornår homoseksuelle mænd kan give blod.

De nuværende regler beror ikke på viden og evidens
De danske regler trækker tråde tilbage til en tid, hvor der var en stor frygt for hiv og ringe muligheder for screening og kontrol. I dag er tilfældene af hiv-smitte meget lave, ligesom smittede er bedre behandlet og smitterisikoen derfor minimal.

I dag er tilfældene af hiv-smitte meget lave, ligesom smittede er bedre behandlet og smitterisikoen derfor minimal

Marco Bo Hansen og Camilla Birgitte Sørensen
Læger og bestyrelsesmedlemmer i Sundfornuft - tænketanken for sundhedspolitik

I 2021 blev der anmeldt 81 personer, der var ny-diagnosticeret med hiv i Danmark, hvoraf 41 var MSM. Risikoen for ikke-opdagede hiv-tilfælde blandt homoseksuelle mænd er lav, og vi benytter de allermest følsomme tests for hiv og leverbetændelse, når blod fra bloddonorer screenes i Danmark.

Vi er i SundFornuft – tænketanken for Sundhedspolitik uforstående overfor, at MSM i fast parforhold ikke kan give blod i Danmark, og mener, at det er en diskriminerende lov, der ikke beror på viden og evidens.

De nuværende regler udelukker mænd i faste forhold, der kun er sammen med hinanden, selvom risikoen for at overføre smitsomme sygdomme ikke er større end for andre personer i faste, seksuelle forhold. Reglerne giver ikke mening, når de er så forskellige fra flere af de lande, som vi normalt sammenligner os med.

Sikkerhed er fortsat lige så høj
I sidste ende vil det altid være Styrelsen for Patientsikkerhed, som fastsætter reglerne for, hvem der må give blod i Danmark. Her kommer patientsikkerheden naturligvis i første række, men risikoen for hiv-smitte er meget lav og på niveau med heteroseksuelle, hvis der er tale om MSM i fast forhold. Hertil kommer, at vi i Danmark har krav om at benytte de mest følsomme diagnostiske test og tæt overvåger forekomst af eventuelle nye, smitsomme vira og bakterier, hvor der ydermere ikke er evidens for, at disse skulle vise sig særskilt i gruppen af MSM.

De nuværende regler udelukker mænd i faste forhold, selvom risikoen for at overføre smitsomme sygdomme ikke er større end for andre personer i faste forhold

Marco Bo Hansen og Camilla Birgitte Sørensen
Læger og bestyrelsesmedlemmer i Sundfornuft - tænketanken for sundhedspolitik

Det danske bloddonorsystem er bygget op omkring tillid i forhold til de spørgsmål, donorerne svarer på. Bloddonorer skal blandt andet svare på, om de inden for de seneste 4 måneder har rejst i risikoområder, er blevet piercet eller tatoveret, haft sex med en sexarbejder eller som mand haft sex med en anden mand.

Man kunne sagtens indføre et spørgsmål til MSM i stil med: ”Har du været i et fast, monogamt forhold de seneste 4 måneder?”. Vi er overbeviste om, at man i lige så høj grad kan stole på korrektheden af det svar om de andre.

Danmark halter bagud
I modsætning til tidligere har vi nu erfaringer fra andre lande at læne os op ad, og det er et godt udgangspunkt for at evaluere vores regler for, hvornår MSM kan give blod i Danmark.

Efter Danske Regioners beslutning om, at Danmark skal være selvforsynende af plasma, er der kommet behov for flere nye bloddonorer– og unge mænd er særligt eftertragtede som bloddonorer i landets blodbanker. Det er vigtigt at sikre, at flest mulige mennesker har mulighed for at deltage i en vigtig folkeopgave som bloddonation. Derfor bør vi også indføres en mulighed for, at MSM kan donere blod, hvis de er i et fast, monogamt forhold.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marco Bo Hansen

Læge, ph.d., forskningsleder

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024