Debat

Sundhedsministeren: Enhedslistens kritik af regeringens sundhedspolitik er forfejlet

Det er noget vrøvl, når Peder Hvelplund beskylder regeringen for skabe et sundsvæsen, der begunstiger de rigeste danskere. Også i fremtiden vil vi stå vagt om, at alle skal have let og lige adgang til sundhedsvæsnet, skriver Sophie Løhde.

Det udlægges af Hvelplund som om, at regeringen ønsker øget privatisering, som ifølge ham vil begunstige patienter med en tyk pengepung. Det passer simpelthen ikke, skriver Sophie Løhde.
Det udlægges af Hvelplund som om, at regeringen ønsker øget privatisering, som ifølge ham vil begunstige patienter med en tyk pengepung. Det passer simpelthen ikke, skriver Sophie Løhde.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sophie Løhde
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Peder Hvelplund har fundet Enhedslistens velkendte paroler frem og giver i et debatindlæg på Altinget udtryk for, at han frygter, at regeringen ikke vil investere i sundhedsvæsnet, som han også mener står over for en omkalfatring, der vil gavne de rigeste danskere.

Jeg kan berolige Hvelplund med, at regeringen har store ambitioner for vores sundhedsvæsen, som vi ønsker at styrke og udvikle til gavn for både patienter og sundhedspersonale.

Senest har vi forhandlet en akutplan til to milliarder kroner på plads med 16 konkrete initiativer, der skal lette presset på sygehusvæsnet og forkorte ventetiden på operationer.

Som led i akutplanen har vi og Danske Regioner derudover indgået en "noget-for-noget-aftale" med privathospitalernes brancheforening, som betyder, at vi de kommende år kan sende et højt antal patienter til behandling i privat regi til en reduceret pris.

Sikrer også patienter uden tyk pengepung

Det udlægges af Hvelplund som om, at regeringen ønsker øget privatisering, som ifølge ham vil begunstige patienter med en tyk pengepung.

Det passer simpelthen ikke, og det bør Hvelplund også vide. Aftalen sikrer tværtimod, at også patienter, som hverken har store pengebeløb på bankkontoen eller en privat sundhedsforsikring, fortsat kan komme hurtigere til på et privathospital, hvis ventetiden er for lang i det offentlige.

Mens regeringen arbejder ihærdigt på at forbedre og fremtidssikre vores sundhedsvæsen, så er Peder Hvelplund mere optaget af ideologi og gamle politiske paroler

Sophie Løhde (V)
Indenrigs- og sundhedsminister

Og aftalen er ikke kun positiv for patienterne. Det offentlige kan også se frem til at spare et trecifret millionbeløb, fordi privathospitalernes takster sættes ned med 12 procent i 2023 og ti procent i 2024 og en del af 2025.

Dermed får vi mere sundhed for pengene end i årene fra 2019 til 2021, hvor antallet af patienter, som blev henvist fra det offentlige til et privathospital steg og fortsatte med at stige i 2022.

I betragtning af at vi ligesom andre regeringer før denne egentlig blot ønsker at bruge den samlede kapacitet i sygehusvæsnet – og til og med til en lavere pris – undrer jeg mig over Hvelplunds kritik. Og hans kritik af regeringens sundhedspolitik er da også på andre måder forfejlet.

Det er eksempelvis noget vrøvl, at Hvelplund giver indtryk af, at akutplanen er regeringens svar på sundhedsvæsnets udfordringer og mener at vide, at vi ønsker at gøre op med princippet om et offentligt sundhedsvæsen med lige adgang.

Let og lige adgang til sundhedsvæsnet

Vi har i regeringen ellers tydeligt kommunikeret, at akutplanen skal følges op af yderligere initiativer, og at vi er parate til at gennemføre grundlæggende og strukturelle forandringer, som skal styrke sundhedsvæsnet.

Det er derfor, vi inden for kort tid nedsætter en sundhedsstrukturkommission med eksperter, der skal komme med deres bud på, hvordan vi kan skabe et bedre og mere sammenhængende sundhedsvæsen. Og på ryggen af anbefalingerne vil vi foretage de nødvendige ændringer, der skal til for at fremtidssikre vores sundhedsvæsen.

Og uanset hvilke forandringer sundhedsvæsnet kommer til at gennemgå, ligger det fuldstændig fast, at vi også i fremtiden vil stå vagt om, at alle skal have let og lige adgang til sundhedsvæsnet i Danmark.

Tilbage står, at mens regeringen arbejder ihærdigt på at forbedre og fremtidssikre vores sundhedsvæsen, så er Peder Hvelplund mere optaget af ideologi og gamle politiske paroler.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

0:000:00