Debat

GreenMobility: Lad os bekæmpe klimaforandringer med delebiler

DEBAT: Jo større København bliver, jo mere åbenlys er muligheden for at bekæmpe klimaforandringerne ved hjælp af delebiler. Dermed kan København blive foregangsby med flere grønne end sorte p-pladser, skriver Torben Andersen fra GreenMobility.

Gang, cykling og metro er ikke altid nok, når tiden
er knap eller varerne for tunge for gamle og unge. Derfor elektriske
delebybiler som GreenMobility, skriver Torben Andersen fra GreenMobility.
Gang, cykling og metro er ikke altid nok, når tiden er knap eller varerne for tunge for gamle og unge. Derfor elektriske delebybiler som GreenMobility, skriver Torben Andersen fra GreenMobility.Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Amalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Andersen
Direktør, GreenMobility 

Biler er dyre i Danmark. Også efter de seneste afgiftslettelser.

De er så dyre og den kollektive trafik så god, at der kun er godt 500 køretøjer per 1.000 danskere mod et EU-snit på 600.

Forskellen lyder af lidt, men når vi taler om en bilpark på mere end 3.000.000 enheder, så er en forskel på 20 procent mange biler – faktisk 600.000, som alle skal have mindst ti kvadratmeter at parkere på.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

6.000.000 kvadratmeter svarer til halvdelen af Dyrehaven nord for København. Inklusive tilkørsel er det måske hele Dyrehaven eller halvdelen af Store Vildmose.

De færre biler har sparet os, klimaet og planeten for meget udledning, trængsel og støj og sikret os plads til andet end asfalt og retten til at sidde i kø bag rattet.

Vi skal udnytte, at vi klumper sammen i byerne, der - alt andet lige - er venligere mod klimaet end de spredte parcelhusbebyggelser fra 1960’ og 70’erne.

Torben Andersen
Direktør, GreenMobility

Elbiler bruger også ressourcer
Hvis regeringen får deres seneste forslag igennem, forbydes nysalg af benzin- og dieselbiler fra 2030, og regeringen har som målsætning, at der skal være en million hybrid-, el- eller tilsvarende biler på gaden om 12 år.

Altså en million biler, som ideelt set primært kører på strøm fra sol, vind og vand. I praksis også a-kraft, gas og kul.

Det store spørgsmål er nu, om de godt 3.000.000 biler i Danmark med tiden alle skal gøres grønne 1 til 1, eller om nogen har modet til at sige nej og foreslå et lavere bilejerskab og herigennem vise verden vejen, som Danmark før har gjort.

Elbiler udleder ikke og støjer ikke, men de trækker jo også på jordens ressourcer, når de produceres, uanset om økonomien er lineær eller cirkulær.

Vi skal udnytte, at vi klumper sammen i byerne, der - alt andet lige - er venligere mod klimaet end de spredte parcelhusbebyggelser fra 1960’ og 70’erne.

Lad København gå foran
Metroen udbygges i disse år og giver københavnerne og hovedstadens andre brugere stadig flere muligheder for at komme hurtigt og klimavenligt rundt i dagligdagen.

Men gang, cykling og metro er bare ikke altid nok, når tiden er knap eller varerne for tunge for gamle og unge. Derfor elektriske delebybiler som GreenMobility!

Vores godt 35.000 brugere, hvoraf godt halvdelen har adgang til egen bil, er så glade for vores biler, at 4,6 procent af dem har afhændet deres egen, 16 procent overvejer at sælge deres bil, og endnu flere har undladt eller overvejer at undlade at anskaffe en.

Jo større og jo tættere København bliver, jo mere åbenlys er muligheden for at bekæmpe klimaforandringerne ved hjælp af delebiler. De erfaringer, vi gør i København, kan vi sælge i udlandet og finansiere fremtiden med.

Det har vi gjort før, og København kan næsten nå at være foregangsby med flere p-pladser til grønne end sorte biler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Andersen

Adm. direktør, Green Mobility
M.Sc. i business administration og computervidenskab (CBS, 1991)

0:000:00