Debat

Lad havne skabe de job, Danmark sulter efter

DEBAT: Jyske havne kan være med til at skabe nye job, men det kræver, at der investeres i havnenes massive vækstpotentialer, lyder det fra havnechefer.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leif Jensen, Jørgen Buhl, Steen Davidsen og Birgitte Juhl Svendson
Havnechef i Thorsminde Havn, havnedirektør i Thyborøn Havn, havnechef i Hvide Sande Havn og havnedirektør i Hanstholm Havn.

Hvordan skaber vi nye job? Det er 10.000-kronerspørgsmålet på Christiansborg her små tre måneder før, at tusindvis af danskere falder ud af dagpengesystemet. Stramningerne i dagpengereglerne rammer især grupper med lav uddannelse. Fx tegner 3F'erne sig for godt 8.000 af de 20-30.000 danskere, der risikerer at miste deres dagpenge i 2013.

Udfordringen er, at industri- og produktionsarbejdspladser er forsvundet i tusindvis. Men en række jyske havne kan være med til at skabe de job, som Danmark tørster efter under krisen - hvis der er politisk vilje til at investere i havnenes massive vækstpotentialer.

Nye vækstpotentialer
Ikke alle christiansborgpolitikere har opdaget det, men danske havne har de seneste årtier udviklet sig fra fiskeri- og transportknudepunkter til deciderede erhvervscentre. Mange forskellige produktions- og servicevirksomheder placerer sig på havnene for at få del i den synergi, som havnene skaber.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]

Derfor er værditilvæksten på kajen exceptionel, og mere end 60.000 danskere arbejder hver dag i de danske havne - flertallet af dem i industri-, produktions- og servicejob. Nogle kommuner henter mere end 10 procent af deres samlede skatteindtægter fra lokale havneaktiviteter, og væksten skabes især i de områder, der af nogle betegnes som Udkantsdanmark.

Netop nu står en række jyske havne qua deres beliggenhed over for nye, unikke vækstmuligheder inden for fiskeri, godstransport, offshore, turisme samt vind- og bølgeenergi. Udnytter vi mulighederne, kan havnene skabe tusindvis af nye industri-, produktions- og servicejob og millionindtægter til virksomheder og kommuner - endda inden for mange af de felter, der er kernen i regeringens grønne omstilling.

Udfordringen er, at industri- og produktionsarbejdspladser er forsvundet i tusindvis. Men en række jyske havne kan være med til at skabe de job, som Danmark tørster efter under krisen - hvis der er politisk vilje til at investere i havnenes massive vækstpotentialer.

Leif Jensen, Jørgen Buhl, Steen Davidsen og Birgitte Juhl Svendson
Havnechef i Thorsminde Havn, havnedirektør i Thyborøn Havn, havnechef i Hvide Sande Havn og havnedirektør i Hanstholm Havn

Brug for national, politisk vilje
Men det kræver investeringer at skabe nye job. Væksten slumrer, for havnene er ikke fuldt ud gearede til at få del i de nye, lukrative markeder. Derfor planlægger 22 danske havne investeringer på tilsammen 8,5 milliarder i perioden 2008-2015 - både på havnene og i infrastrukturen på land. Der er brug for national, politisk vilje til at løfte en del af disse investeringer.

Allerede nu optimerer vores nabolande deres Nordsø-havne for at få del i de nye markedspotentialer, og de går målrettet efter de markedsandele, som geografisk set er mest oplagte for danske havne. Rykker vi for langsomt, skabes de nye job i stedet på havnene i Stavanger, Rotterdam, Peterhead, Grimsby og Boulogne sur Mer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Davidsen

fhv. Havnedirektør, Hvide Sande Havn, bestyrelsesformand, Hvide Sande Service Group
teknikumingeniør (Ingeniørskolen Horsens Teknikum 1980)

Birgitte Juhl

Direktør, Boligselskabet Fruehøjgaard
landinspektør (Aalborg Uni. 1985)









0:000:00