Debat

Organisationer og politikere i fælles opråb: Nordjylland på nippet til at knække midtover

Gang på gang har Christiansborg syltet den tredje limfjordsforbindelse. Det skaber enorm usikkerhed for arbejdsmarkedet i Nordjylland, skriver nordjyske foreninger og politikere.

Den nye limfjordsforbindelse kan etableres uden konsekvenser for natur og biodiversitet og med samfundsøkonomisk gevinst for hele Danmark, skriver organisationer og politikere.
Den nye limfjordsforbindelse kan etableres uden konsekvenser for natur og biodiversitet og med samfundsøkonomisk gevinst for hele Danmark, skriver organisationer og politikere.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alt godt kommer som bekendt til den, der venter. Om ordsproget holder stik, vil den nærmeste fremtid afsløre.

Torsdag den 25. februar landede den opdaterede VVM-undersøgelse for den tredje limfjordsforbindelse, og forude venter den måske vigtigste forhindring: Folketingets infrastrukturforhandlinger.

Indlæggets afsendere
  • Peter Rindebæk, formand, Dansk Industri Aalborg
  • Richard Fynbo, formand, Dansk Industri Vendsyssel
  • Jan Gregersen, formand, Dansk Metal Aalborg
  • Henrik Bjørn, repræsentant for Dansk Erhverv
  • Anna Kirsten Olesen, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation Nordjylland
  • Mogens C. Gade (V), formand for Business Region North Denmark og borgmester i Jammerbugt Kommune
  • Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester, Aalborg Kommune
  • Ulla Astman (S), regionsrådsformand, Region Nordjylland.

Kommunen tager alternative metoder i bug
Indtil nu er den tredje limfjordsforbindelse blevet syltet gang på gang. Det har skabt enorm usikkerhed for hele arbejdsmarkedet i Nordjylland.

For alt imens Nordjylland i årevis har ventet på en løsning fra Christiansborg, er behovet for den tredje limfjordsforbindelse blot vokset støt, og i dag er Nordjylland på nippet til at knække midtover.

Derfor står vi i Nordjylland sammen på tværs af kommuner, region, fagbevægelse og erhvervsorganisationer med ønsket om at skabe national balance og løfte hele Danmark. Det har vi flere gange understreget over for samtlige Folketingets partier, og nu gør vi det igen.

Helt utraditionelt har det akutte behov for den tredje limfjordsforbindelse fået Aalborg Kommune og Aalborgs erhvervsliv til at tage alternative metoder i brug.

Gennem Aalborg Alliancen tilbyder kommunen sammen med virksomhederne og en række faglige organisationer en medfinansiering på 600 millioner kroner til at realisere projektet.

Vidtrækkende konsekvenser
At den tredje limfjordsforbindelse er målet for en fælles nordjysk kamp, skal ses i lyset af den nuværende, uholdbare situations vidtrækkende konsekvenser.

Vækst, investeringer, beskæftigelse og bosætning afhænger alt sammen af, at personer og varer kan krydse Limfjorden efter behov og nå frem til tiden.

Etableringen af den tredje limfjordsforbindelse er derfor en vital beslutning, som vil styrke sammenhængskraften i ikke bare Nordjylland, men hele landet – ja, endda Skandinavien

Peter Rindebæk, Richard Fynbo, Jan Gregersen, Henrik Bjørn, Anna Kirsten Olesen, Mogens C. Gade (V), Thomas Kastrup-Larsen (S) og Ulla Astman (S)

Det store pres på de nuværende forbindelser og manglen på den tredje limfjordsforbindelse trækker derfor store veksler på erhvervslivet og almindelige borgere i hele regionen.

Virksomheder må forberede sig på fortsat at have ekstra omkostninger på grund af forsinkelser, holde på de fremtidige investeringer eller tage konsekvensen og flytte syd for fjorden.

Arbejdstagere og pendlere må vælge mellem at vinke farvel til et muligt job på den anden side af fjorden eller se værdifulde timer, som kunne være brugt på arbejdet eller sammen med familien, blive spildt i kø gennem tunnelen.

Men konsekvenserne mærkes ikke kun regionalt. Danske og internationale virksomheder er så tæt indbyrdes forbundet, at problemet rækker langt ud over Nordjylland.

Etableringen af den tredje limfjordsforbindelse er derfor en vital beslutning, som vil styrke sammenhængskraften i ikke bare Nordjylland, men hele landet – ja, endda Skandinavien.

Vil ikke gå ud over biodiversitet
Med VVM-opdateringen har Vejdirektoratet lavet et gennemarbejdet grundlag for, at Folketinget kan vedtage etableringen af den tredje limfjordsforbindelse.

Den bekræfter endnu en gang, at projektet kan etableres uden at gå på kompromis med beskyttelse af natur og biodiversitet og med samfundsøkonomisk gevinst for Nordjylland og resten af Danmark.

Den tredje limfjordsforbindelse vil nemlig både løse den stigende trafikale sårbarhed, skabe bedre trafikafvikling, mindske samfundsøkonomisk dyr spildtid, øge mobiliteten på arbejdsmarkedet, fastholde og skabe nye arbejdspladser og sikre forudsætningerne for virksomhedernes vækst og fremtidige investeringer nord for fjorden.

Og oveni disse gevinster vil den øgede mobilitet og sammenhængskraft skabe positive følgevirkninger. Kort sagt vil den tredje limfjordsforbindelse binde Nordjylland og Danmark sammen.

Minister understreger behovet
Dermed er VVM-offentliggørelsen også startskuddet for et afgørende halvår, hvor hele Nordjylland vil have blikket stift rettet mod Folketingets forhandlinger.

Vi står med et stærkt projekt. Nu skal vi i mål. Med nylige politiske udmeldinger ser det ud til, at der er ørenlyd, og at den tredje limfjordsforbindelse kan få luft under vingerne.

Læs også

Projektet fremgik nemlig af både den nuværende regerings eget partiudspil, samt den tidligere regerings infrastrukturaftale. Og i anledning af VVM-opdateringens offentliggørelse er det glædeligt at konstatere, at transportministeren, Benny Engelbrecht (S), har understreget behovet for den tredje limfjordsforbindelse.

Derfor sætter vi i Nordjylland vores lid til, at ventetiden nu er ovre, og at et bredt politisk flertal endelig prioriterer den tredje limfjordsforbindelse – et flertal, som vil stå sammen om at bane vejen, så virksomhederne og arbejdspladserne i Nordjylland kan udvikle sig og bidrage til velstand i hele Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Christen Gade

Borgmester (V), Jammerbugt Kommune, formand for Erhvervshus Nordjylland, formand for Vestkystpartnerskabet, formand for Fjerritslev Gymnasium, næstformand i KKR Nordjylland
lærer (Ranum 1984)

Peter Rindebæk

Fhv. adm. direktør, partner, Bladt Industries, bestyrelsesmedlem, Dansk Industri og Danmarks Erhvervsfremme
produktionsingeniør (Odense Teknikum 1993)

Thomas Kastrup-Larsen

Direktør for Professionshøjskolen UCN Erhverv, fhv. borgmester (S), Aalborg Kommune
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1999)

0:000:00