SF vil miljøundersøge Ring 5

ANLÆG: Etableringen af en motorvej til Frederikssund betyder ikke automatisk en Ring 5. Den skal VVM-undersøges først, mener SF.
SF vil undgå omvendt salamitaktik og vil lave VVM-undersøgelse af Ring 5.
SF vil undgå omvendt salamitaktik og vil lave VVM-undersøgelse af Ring 5.
Kristian Aaskov Nielsen

Der lød positive røster på tværs af folketingssalen, da Folketinget tirsdag tog fat på førstebehandlingen af motorvejen til Frederikssund. Et motorvejsbyggeri, som også gør plads til en eventuel senere Ring 5. Men det projekt skal undersøges selvstændigt, mener SF's trafikordfører, Pia Olsen Dyhr.

"Vi vil gerne sikre os, at der ikke bliver brugt en omvendt salamitaktik, hvor man kan udbygge Ring 5 stykke for stykke uden først at få en samlet miljøvurdering. Det vil SF ikke acceptere," sagde Pia Olsen Dyhr under førstebehandlingen tirsdag.

I loven om Frederikssundmotorvejen er der gjort plads til en transportkorridor til Ring 5, som skal gå på tværs af fingersystemet. Men der er endnu ikke foretaget en selvstændig VVM-undersøgelse af en Ring 5.

SF's appel ligger i forlængelse af Danmarks Naturfredningsforenings høringssvar. DN er bange for, at man legaliserer Ring 5 ved at stemme for Frederikssundmotorvejen. Ifølge DN vil Ring 5 ødelægge værdifuld natur og skov, fortidsminder samt habitat- og fredede områder.

Transportminister Lars Barfoed (K) forsøgte at berolige SF-ordføreren fra talerstolen.

"Vi har slet ikke analyseret behovet og muligheden for at etablere en Ring 5. Jeg tror, det vil vise sig, at der godt kan være et behov for, at vi får en sådan ringvej rundt om byen ud i det område, som er afsat til en Ring 5. Men det er der ikke taget stilling til, og det er ikke analyseret endnu," sagde Lars Barfoed.

SF holder aftale
Pia Olsens Dyhr udmelding fik blandt andet Klaus Hækkerup (S) på banen.

"Der, hvor jeg kom i tvivl, var omkring en tværvej. Vi har jo en aftale, hvor der står, at der i første omgang afsættes midler til anlæg af en anden etape mellem motorring 4 og tværvej tættest på København," sagde Klaus Hækkerup, mens han videre læste op af aftaleteksten.

"Står SF ved den aftale, vi har indgået, eller er det noget andet, Pia Olsen Dyhr siger?"

SF slog i svaret fast, at man ikke løber fra nogen aftale.

"Det, jeg gør opmærksom på, er, at hvis man i fremtiden vil bygge en Ring 5, så skal man være opmærksom på, at den som motorvej skal have en miljøvurdering. Det er ikke sådan, at den bliver listet ind under gulvtæppet, og at man kan vedtage etaper hist og her og derved samlet set få en motorvej. Det er det, vi gør opmærksom på. Vi mener, at der i Ring 5-terrænet ligger nogle helt specielle natur- og miljøværdier, vi skal beskytte," svarede Pia Olsen Dyhr.

Kommunal bekymring
Debatten i Folketinget var reelt en form sag, idet der allerede ved transportforliget i januar var flertal for motorvejen. Men i en af de berørte kommuner er der stadig en bekymring for miljøet.

"Byrådet i Roskilde Kommune er af den opfattelse, at en motorvej gennem Roskilde Kommunes nordøstlige del vil belaste de mange naturværdier i denne del af kommunen. Endvidere er der grundvandsinteresser, der vil blive berørt, og motorvejen vil gennemskære et eksisterende sommerhusområde ved Østrup Holme med nødvendig totalekspropriation af op til 11 sommerhuse," skriver kommunen i sit høringssvar.

Disse ulemper mener Roskilde Kommune ikke kan opvejes mod de fordele, som de små bysamfund vil opleve med mindre sivetrafik efter etableringen af motorvejen. 

0:000:00