Mai Villadsen
 svarer 
Lea Wermelin

Mai Villadsen (EL) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om slettefrister, hvor billeder skal bruges i dokumentationsøjemed ved bødeforlæg og eventuel retssag

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 170, Spørgsmål 16
Som lovforslaget er udformet, forekommer slettefristen noget uklar i de tilfælde, hvor billeder skal bruges i dokumentationsøjemed ved bødeforlæg og eventuel retssag. Vil ministeren medvirke til, at der her anføres præcise regler for sletning, og vil ministeren i benægtende fald yde teknisk bistand til at udarbejde et ændringsforslag med bemærkninger, som f.eks. fastlægger, at data skal slettes senest en uge efter, at bøden er betalt eller retssagen er afsluttet?

Svar fra mandag den 18. maj 2020
Lov forslaget indeholder ikke regler om slettefrister i de tilfælde, hv or billeder skal bruges i dokumentationsøjemed v ed administrative bødeforlæg eller ved en eventuel retssag. I sådanne tilfælde v il det v ære den almindelige forvaltningsret, herunder bl.a. offentlighedsloven, arkivloven og de databeskyttelsesretlige regler og principper, der reguler er forholdet.

Efter disse regler er udgangspunktet, at offentlige myndigheder i almindelighed ikke er berettiget til at slette dokumenter m.v., der indgår i en sag, men derimod er forpligtet til at gemme dem. Sagsakter v il ty pisk indeholde oplysninger om tid, sted og køretøjets registreringsnummer. Dette betragtes som personoplysninger. Billedet er sløret, og det er alene nummerpladen, der fremgår på billedet af køretøjet. En sletning, der udelukkende omfatter billedet, v il således ikke reducere mængden af informationer eller personoplysninger, der er tilbage i sagen.

Miljø- og Fødev areministeriet v urderer, at det v il v ære uhensigtsmæssigt at fastsætte særlige slettefrister i de næv nte tilfælde, hvor oplysningerne v il kunne blive relevante og v æsentlige i en længere periode i forbindelse med klager eller i genoptagelsestilfælde.

Som det fremgår v il det ønskede ændringsforslag indebære væsentlige fravigelser af forv altningsrettens almindelige ordning. Æ ndringsforslaget v il endvidere forudsætte y derligere analy ser og konsekvensberegninger, der ikke er foretaget i forbindelse med lovforslagets tilblivelse , og som ikke har v æret mulige at gennemføre inden for fristen af besv arelsen af spørgsmål et.

På det foreliggende grundlag anmodes spørgeren om at præcisere ændringsforslagets nærmere indhold, såfremt der fortsat ønskes lovteknisk bistand hertil, hvorefter der v il ydes bistand til et sådant.

Lea Wermelin / w ww.mf vm.dk








0:000:00