Eva Flyvholm
 svarer 
Jeppe Kofod

Eva Flyvholm (EL) spørger udenrigsministeren, Jeppe Kofod, om der reelt ikke er stort set fri passage gennem Hormuzstrædet og i bekræftende fald, hvor stort er da behovet for dansk tilstedeværelse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 160, Spørgsmål 1
Er der reelt ikke stort set fri passage gennem Hormuzstrædet og i bekræftende fald, hvor stort er da behovet for dansk tilstedeværelse? Vil dansk tilstedeværelse ikke risikere at bidrage til konflikteskalation?

Svar fra torsdag den 4. juni 2020
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) vurderer, at den aktuelle sikkerhedssituation i Hormuzstrædet, Den Persiske Golf og Omanbugten er på niveau med situationen i august 2019 og betegner situationen som en skrøbelig stabilitet. Det er ligeledes FE’s vurdering, at sikkerhedssituationen med kort eller intet varsel kan resultere i nye konfrontationer.

Formålet med EMASOH er netop at bidrage til at mindske risikoen for flere af den type hændelser, som vi så i sommeren 2019, gennem øget international tilstedeværelse og overvågning i området. Danmarks bidrag til EMASOH vil være med til at styrke den maritime sikkerhed og regionale stabilitet, dels gennem et maritimt bidrag til missionen, dels ved aktivt at fremme EMASOH’s diplomatiske spor, som har til formål at fremme deeskalering og dialog mellem parterne i regionen om maritim sikkerhed.
0:000:00