Debat

Arbejdsstyrkens kompetencer og regionale vækstudfordringer

DEBAT: Der skal være bedre sammenhæng mellem uddannelses-institutionerne og aftagerne, skriver Carl Holst (V), formand for Danske Regioners Udvalg for Regional Udvikling.
Carl Holst (V) er formand for Danske Regioners Udvalg for Regional Udvikling.
Carl Holst (V) er formand for Danske Regioners Udvalg for Regional Udvikling.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carl Holst (V)
Formand for Danske Regioners Udvalg for Regional Udvikling

Her på vejen ned af konjunkturcyklen er der al mulig grund til at sætte det lange lys på.

Det er stadig og vedvarende en hovedudfordring at skabe bedre rammebetingelser med henblik på at sikre vækst og udvikling. Regionerne har derfor fortsat fokus på behovet for at sikre stærke forsknings- og uddannelsesmiljøer i den enkelte region.

Det er afgørende med en stærk regional uddannelsesdækning, så de unge i alle regioner har gode muligheder for at udfolde deres talenter til gavn for regionens vækst og beskæftigelse.

Det er afgørende med en stærk regional uddannelsesdækning, så de unge i alle regioner har gode muligheder for at udfolde deres talenter til gavn for regionens vækst og beskæftigelse.

Carl Holst (V)
Formand for Danske Regioners Udvalg for Regional Udvikling

Mangel på de rette kvalifikationer kan blive en bremseklods på vejen til mere vækst og udvikling, og det vil være samfundsøkonomisk dyrt ikke at investere massivt i uddannelse.

Jeg ser behovet på alle niveauer. Alle unge skal igennem folkeskolen med et tilstrækkeligt fagligt niveau til at gennemføre en ungdomsuddannelse, den sociale mobilitet i uddannelsessystemet skal forbedres, så flere får udnyttet deres uddannelsesmæssige potentiale og endelig skal vi satse mere på vores elite.

I de kommende år bliver vores arbejdsstyrke - alt andet lige - mindre. Både som følge af de mindre ungdomsårgange og fordi der bliver en naturlig stor afgang fra arbejdsmarkedet, hvor personer med en række specialiserede kompetencer stopper.

Derfor er hovedudfordringen at få mest muligt ud af alle hænder og hoveder på det danske arbejdsmarked samt sikre den bedst mulige sammenhæng mellem de store politikområder uddannelse erhverv og beskæftigelse.

De regionale vækstfora, som er et partnerskab mellem region, kommuner, virksomheder, erhvervsorganisationer, uddannelsesinstitutioner og faglige organisationer har udarbejdet regionale erhvervsudviklingsstrategier og afprøver aktuelt en række nye veje til at sikre et bedre match mellem erhvervsområdet og uddannelsesområdet. I Syddanmark har vi foretaget en strategisk prioritering af 4 erhvervsområder, hvor produktivitet og værdiindhold kan øges. Det drejer sig om velfærdsteknologi, energi, oplevelsesøkonomi og klynger.

I Nordjylland er der i samarbejde med det regionale beskæftigelsesråd iværksat et FremKom-projekt, som søger at afdække og forstå sammenhængen mellem virksomhedernes fremtidige forretningsområder, forretningsstrategier og konkurrenceparametre og de kompetencebehov, der deraf kan forventes at blive afgørende for, om de nordjyske virksomheder fortsat kan udvikle sig.

Jeg ser et stort behov for en bedre kobling og en mere dynamisk sammenhæng i en regional kontekst. Den regionale kontekst er vigtig, fordi der eksisterer en række regionale dynamikker inden for alle tre politikområder.

I Region Midtjylland har de etableret KompetenceMidt, hvis målgruppe er virksomhedernes kortuddannede medarbejdere, der gennem efteruddannelse skal sættes i stand til at varetage nye og mere krævende jobfunktioner på det regionale arbejdsmarked.

Både Region Hovedstaden og Region Sjælland er involveret i et kompetenceregnskab for hele øresundsregionen. Dette projekt skal være med til at give større indsigt i efterspørglen og udbuddet af kompetencer i regionen.

Samlet har de regionale vækstfora vist forskellige veje til at arbejde med udfordringen om at sikre en bedre sammenhæng mellem kompetenceudvikling og regional vækst. Da der er tale om komplicerede sammenhænge er det ikke nemt at opfinde den eneste og rette medicin. Udfordringerne skal mødes med mange og forskelligartede initiativer.

Jeg ser frem til, at der fortsat i partnerskabsaftalerne mellem de regionale vækstfora og regeringen vil blive sat fokus på et mere forpligtende samarbejde på tværs af de tre politikområder med udgangspunkt i de enkelte regioners særlige udfordringer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

0:000:00