Debat

Dansk Musiker Forbund: Hvis mistrivsel er en sygdom, er medicinen musik

Mistrivslen blandt unge stiger år for år. Hvis musik får en større plads i vores uddannelsessystem, har den potentiale til at vende den udvikling, skriver Thomas Sandberg. 

Lad musikken få en større plads på skolerne, så vi kan få dannelse og trivsel tilbage, skriver Thomas Sandberg.
Lad musikken få en større plads på skolerne, så vi kan få dannelse og trivsel tilbage, skriver Thomas Sandberg.Foto: Lena Paaske/Dansk Musiker Forbund
Thomas Sandberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Præstationskultur er et buzzword, men det også en folkesygdom og ikke mindst en ungdomssygdom. Flere og flere unge mennesker får ondt i livet og mister modet. Mistrivslen stiger år for år. Vi er alle sammen nødt til at sætte farten ned og fokusere på dannelse, frem for hurtige resultater og høje karakterer.

Og sætte farten ned, dét er noget, musikken kan. Derfor kan musikken bidrage til at mindske mistrivsel. Det er i musikken, vi som mennesker finder ro. Det er i musikken, vi finder et kys til fredagsbaren. Det er i musikken, vi udvikler vores kreativitet. Musikken har en healende effekt på præstationskulturen, hvis den får lov at kræve sin ret og sin plads.

Musikken har en healende effekt på præstationskulturen, hvis den får lov at kræve sin ret og sin plads.

Thomas Sandberg
Forperson, Dansk Musiker Forbund

Vores kulturminister, Jakob Engel-Schmidt (M), vil gerne være minister for demokrati og dannelse. Og samtidig slår regeringsgrundlaget fast, at kulturen kan medvirke til at løse tidens store kriser, herunder mistrivselskrisen. Så jeg siger: Lad os slå to fluer med ét smæk – brug musikken som løftestang til dannelse, og lad musikken mindske mistrivsel.

Musik på lav volumen i skolesystemet

Musikfaget er i en årrække blevet nedprioriteret i både grundskolen og i gymnasiet. Musikken er reduceret til tilvalgsfag og emneuger. Og den eksisterer slet ikke på de erhvervsfaglige ungdomsuddannelser. Det er et tab for den almene dannelse.

Og det er jo klart, for i præstationspressets profit-jagt på unge hjerner, der skal hurtigt ud for at blive en del af arbejdsudbuddet, er der ikke plads til at stoppe op og tilegne sig den almene dannelse, som musikken giver.

Læs også

I gymnasiet er fokus fra dag ét at få højest mulige karakterer, så eleverne kan komme ind på drømmeuddannelsen eller skabe sig de bedste muligheder for at vælge mellem de mange uddannelser.

Regeringen lægger op til at indføre et lignede pres i grundskolen, fordi de ønsker at hæve karaktergennemsnittet for at komme i gymnasiet. Det kommer til at forværre mistrivslen, ikke mindske den.

Men helt ærligt: Smart-i-en-fart-kulturen er faktisk ikke det, der gør vores unge smarte.

Skolen tilbage til almendannelse

Det er tid til at finde nye og kreative løsninger, hvis vores unge skal blive fremtidens succesfulde malere, sygeplejersker, ingeniører og nåh ja, musikere. Vi skal mistrivslen til livs, for der er ingen succes i at udvikle stress, depression og angst hurtigere end sidemanden.

Lad os få musikfaget tilbage i skolen. Lad os få morgensang. Lad os få dannelse og lad vores unge få ro til at lære. Det er musikken, der krøller unge hjerner, så de kan løse nye ligninger.

Det er musikken, der krøller unge hjerner, så de kan løse nye ligninger.

Thomas Sandberg
Forperson, Dansk Musiker Forbund

Konkret kunne vi sikre, at det forpligtende samarbejde mellem musikskolerne og folkeskolen faktisk skete. Det er kun implementeret på halvdelen af skolerne i dag. Man kunne have en Skolernes Musikdag – ligesom Skolernes Motionsdag.

Eller vildere endnu, hvad med at forbedre musikundervisningen på læreruddannelsen? Hvad med flere musiktimer i grundskolen? Hvad med et obligatorisk musikfag på alle ungdomsuddannelser?

Vi har brug for et opgør med det pres, som samfundet har lagt på vores unge. Der er behov for et skolesystem, der vender tilbage til den almene dannelse, som musikken i høj grad er en del af. Der er behov for en skole, der skaber rammer for, at elever kan få dannelse, også gennem musikken.

Det er sådan, vi får vent udviklingen. Det er sådan, musik og dannelse går hånd i hånd og kan være med til at mindske mistrivslen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Sandberg

Komponist, musiker, skuespiller, medlem af bestyrelsen for Dansk Komponistforening
diplomeksamen (Musikkonservatoriet 1994)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

0:000:00