Debat

Få eleverne med på reformen!

DEBAT: Eleverne skal inviteres med til kaffemøderne, hvis folkeskolereformen skal blive en succes. De har konkrete bud på, hvordan reformen skal implementeres. Det siger formanden for Danske Skoleelever, Agnete Vienberg Hansen.
Eleverne har konkrete bud på, hvordan skolereformen skal udmøntes, siger formanden for Danske Skoleelever, Agnete Vienberg Hansen.
Eleverne har konkrete bud på, hvordan skolereformen skal udmøntes, siger formanden for Danske Skoleelever, Agnete Vienberg Hansen. Foto: Danske Skoleelever
Jesper Birch
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Reformen kan ikke implementeres optimalt, hvis ikke vi får inddraget alle parter. Vi har brug for lærernes erfaringer, forældrenes ideer og elevernes hverdagsoplevelser. Vi elever vil rigtig gerne, så køb nu for guds skyld det ekstra stykke kage til mødet, og inviter eleverne med.

Agnete Vienberg Hansen
Formand for Danske Skoleelever
Fakta
Folketingets partier blev i juni enige om en ny folkeskolereform.

Reformen træder først i kraft fra august 2014, men allerede nu er landets skoler begyndt at forberede sig på nye tider.

Altinget | Uddannelse sætter i de næste uger fokus på implementeringen af reformen på skolerne, i kommunerne og i ministeriet.

Af Agnete Vienberg Hansen
Formand for Danske Skoleelever 

Efter et noget turbulent forår er årstiderne nu skiftet, og vi står med et efterår i implementeringens tegn. Nu er diskussionerne rykket fra Christiansborg ud til kommunerne og skolerne, og nu skal vi have sat gang i de kommunale og lokale tandhjul.

Børn- og ungeudvalgene rundt omkring i landet skal til møder sidde og diskutere, hvordan de bedst muligt for indført reformen i lige præcis deres kommune. Som det jo hører sig til i det kommunale, skal der kage og kaffe til, og jeg vil stærkt opfordre landets kommuner til at dække op til et par ekstra.

Der er nemlig en part, der er utrolig essentiel at få rykket ud af klasselokalerne og med til de her møder. De, der bliver påvirket i allerhøjeste grad af reformen; Vi elever skal høres under implementeringen af reformen.

Det er ikke nogen hemmelighed, at alle elever ikke er store tilhængere af en længere skoledag. Derfor er det vigtig, at man sørge for at eleverne bliver glade for at være i skolen, og at vi elever er med på at skabe forandringerne.

Det gør man for det første ved at formidle ud til os elever, hvad der kommer til at ske på skolen, og inddrager os i planlægningen. Inddrager man eleverne, kan jeg love jer for, at det bliver nemmere at motivere dem til at blive i skolen længere.

Lyt til os elever
Implementeringen af reformen åbner for et stort lokalt og kommunalt spillerum til at definere løsninger på blandt andet understøttende undervisningstimer og udbud af valgfag. I forbindelse med det er det rigtigt vigtigt at få elevernes bud på, hvordan disse konkrete tiltag, men også reformen generelt, skal passe på deres skole.

Jeg har set flere eksempler på, at skolechefer i kommuner allerede nu har inviteret fælleselevråd til møder omkring deres syn på reformen. Det er fantastisk at se, at politikere og embedsmænd har rakt hånden ud til kommunens elever og opfordret til at tage dialogen, om hvordan de ser deres skole med reformbriller på.

Mange af de ting, som politikere og andre aktører på uddannelsesområdet ikke rigtigt har kunnet definere, har vi elever rigtig mange gode bud på. Her tænker jeg på understøttende undervisningstimer som eksempel. Få har for alvor kunne sætte fingeren på, hvordan de her timer rent faktisk skal udmøntes ude på skolerne endnu.

Vi i Danske Skoleelever er ude til elevråd og elever hver dag, der har en holdning til det at gå i skole. Elever, der har bud på, hvordan man gøre brøkregning til en sjov ting, og hvordan man kan løbe rundt, mens man lærer om novellegenren. Det er de elever, man skal inddrage og lytte til, hvis reformen skal gøre en forskel ude på skolerne.

Reformen kan ikke implementeres optimalt, hvis ikke vi får inddraget alle parter. Vi har brug for lærernes erfaringer, forældrenes ideer og elevernes hverdagsoplevelser. Vi elever vil rigtig gerne, så køb nu for guds skyld det ekstra stykke kage til mødet, og inviter eleverne med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Agnete Vienberg Hansen

Fhv. formand, Danske Skoleelever (2013-14)
stud.polit. (Københavns Uni.)

0:000:00