Særbehandling af kommuner fortsætter

OVERBETALING: Undervisningsministeren har givet KL ord på, at dobbeltstøtten på SOSU-området vil fortsætte. Det er sket, selvom Undervisningsministeriet opdagede i januar, at det er i strid med loven.
I januar blev Undervisningsministeriet klar over, at det er i strid med reglerne at udbetale dobbelt støtte til kommuner med SOSU-praktikanter. Alligevel har ministeren nu indgået en ny aftale med KL, der fortsætter dobbeltstøtten.
I januar blev Undervisningsministeriet klar over, at det er i strid med reglerne at udbetale dobbelt støtte til kommuner med SOSU-praktikanter. Alligevel har ministeren nu indgået en ny aftale med KL, der fortsætter dobbeltstøtten.Foto: www.colourbox.com

Det kan ikke være meningen, at de private arbejdsgivere skal betale for de særaftaler, politikerne laver på det offentlige område.

Flemming Larsen
Erhvervsuddannelseschef, DI
Selvom Undervisningsministeriet i januar blev klar over, at det er i strid med loven at give kommuner dobbelt støtte, indgik regeringen den 1. marts en ny aftale med KL, hvor den lovstridige dobbeltbetaling fortsætter.

Ifølge den nye aftale skal kommunerne have dispensation fra loven, så de kan få støtte to gange for praktikanter på SOSU-uddannelsen.

De private arbejdsgivere er harme og mener, at aftalen giver kommunerne særbehandling. Det er et brud med princippet om, at alle arbejdsgivere skal have lige adgang til støtte og bonus fra AER-fonden, lyder kritikken.

"Det er helt uholdbart, at politikerne lægger beslag på andre folks penge. AER er en kollektiv ordning, hvor alle må indrette sig efter reglerne. Derfor er det et problem, at man tilgodeser en sektor ved at ændre reglerne. Det kan ikke være meningen, at de private arbejdsgivere skal betale for de særaftaler, politikerne laver på det offentlige område," siger Flemming Larsen, erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri.

Dokumentation
Det har ikke været muligt at få et interview med undervisningsminister Troels Lund Poulsen, men han svarer følgende i en mail til Altinget.dk:

Hvorfor har I med den nye aftale med KL valgt, at kommunerne fortsat skal kunne få støtte og bonus for praktikanter på både første og andet trin af SOSU-uddannelsen?

Det skal bl.a. ses i lyset af sosu-områdets særegne karakter, hvor kommuner og regioner skal deles om eleven i trin 2, selv om kun den ene part står som formel arbejdsgiver. I trin 2 skal eleverne således skifte forløb mellem kommune og region undervejs, og derfor udlånes de normalt af den formelle arbejdsgiver til den anden part i perioder af forløbet.

Hvis ikke vi gav hjemmel til udbetalinger af præmie og bonus til kommunerne på trin 2, kunne regioner og kommuner tilsammen alligevel få udbetalt præmie/bonus for trin 2. Det ville blot blive mere administrativt bøvlet for dem, da de i så fald skulle sikre at regionerne bliver de formelle arbejdsgivere for alle elever i trin 2. I øjeblikket er det vilkårligt, om det er kommunen eller regionen, der er den formelle arbejdsgiver for den enkelte elev.

Regeringen vil gerne skabe vækst i de små og mellemstore private virksomheder. Hvorfor giver I en ekstra støtte til kommunerne, som private arbejdsgivere ikke kan få?

Kommunerne har indgået en bindende aftale med regeringen, som også indeholder et muligt sanktionselement ved manglende målindfrielse fra kommunernes side. Et sådan sanktionselement er ikke aftalt med de private arbejdsgivere. Her er blot en bred politisk aftale om et måltal på 5.200 ekstra pladser i 2011 i det private, der understøttes med incitamenter i form af præmie-/bonusordningen, der finansieres af såvel private som offentlige arbejdsgivere.

Mener du, at kommunerne også skal have støtte på både trin et og to på SOSU-uddannelsen, når den næste aftale skal forhandles?

Jeg vil ikke på nuværende tidspunkt udtale mig om en evt. aftale for praktikpladsområdet for tiden efter 2011, hvor den indeværende aftale udløber.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00