Våbenhvile på gymnasierne

STRID: Før sommerferien røg landets gymnasierektorer i totterne på hinanden i en ideologisk strid om fremtidens gymnasier. Udbryderrektorerne erklærer sig selv som vindere, men spørgsmålet er, om uenigheden kan blusse op igen? Et er kamphanerne dog enige om: Ministeren træder vande i sagen.
Foto: colourbox.com
Marie Dissing Sandahl

Tina Nedergaard er vældig presset af sit politiske bagland i Udkantsdanmark, som kæmper for at bevare de lokale gymnasier.

Jens Boe Nielsen
Formand for Gymnasieskolernes Rektorforening
Fakta
SAGEN KORT: Striden brød ud i lys lue, da seks udbryder-rektorer med initiativtager Allan Kjær Andersen, rektor på landets mest søgte gymnasium i Ørestaden, i spidsen, sendte et brev til undervisningsministeren og på den måde underkendte den officielle udmelding fra deres egen organisation: Rektorforeningen. Tidligere havde Rektorforeningen efter ønske fra daværende undervisningsminister Bertel Haarder sendt et forslag om at stramme den nuværende elev- og kapacitetsfordeling, således at fordelingen besluttes i regionale organer.

Kilde: Altinget | Uddannelse
Siden gymnasierne efter erhvervsskole-model fik selveje sidste år, har linjerne blandt landets gymnasierektorer været trukket skarpt op i diskussionen af fremtidens elev- og kapacitetsfordeling - altså hvilke gymnasier eleverne skal gå på, og hvor store gymnasierne må blive.

Groft sagt går skillelinjerne mellem at slippe gymnasierne helt løs og lade de frie markedskræfter råde og gymnasierne konkurrere om eleverne for derefter at lade falde, hvad ikke kan stå, og i sidste ende skabe bedre uddannelser - en holdning især repræsenteret af de seks udbrydergymnasier med Allan Kjær Andersen, rektor på landets mest søgte gymnasium i Ørestaden.

Den anden fløj argumenterer for, at der skal være en vis fordeling af eleverne fra centralt hold for at undgå opdelingen i A- og B-skoler og for at bevare uddannelsesinstitutioner i udkantsområder - en linje som er blevet forsøgt lagt af Gymnasieskolernes Rektorforening med formand Jens Boe Nielsen i spidsen.

"De har fået det, som de gerne ville have det," lyder Jens Boe Nielsens opsummering med henvisning til de seks rebelske rektorer, som med Allan Kjær Andersen i spidsen også erklærer sig selv som vinderne.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00