Ny bistandsdefinition undgår vigtige spørgsmål

BAGGRUND: Rammerne for en ny definition af udviklingsbistand er på plads. Især kommercielle lån skal knækkes, og bistand til fattigste lande skal øges. Men den stopper ikke mulighed for udhuling af bistanden, mener ekspert. Asyludgifter kan fortsat medregnes.

Hvad der tæller med som udviklingsbistand, får sjældent stor opmærksom. Men i finanslovsforhandlingerne blev det pludselig indirekte et nærmest afgørende tema i Danmark.
Hvad der tæller med som udviklingsbistand, får sjældent stor opmærksom. Men i finanslovsforhandlingerne blev det pludselig indirekte et nærmest afgørende tema i Danmark.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Der er stadig lang vej at gå, for at reformen af udviklingsbistanden for alvor kan gøre op med årtiers praksis, der har røvet udviklingslandene for politisk indflydelse og væsentlige midler.

Adam Moe Fejerskov
Forsker ved DIIS

Kort før jul nåede medlemmerne af OECD til enighed om en politisk aftale om retningslinjerne for en opdateret definition af udviklingsbistanden, der ellers har været uændret i 40 år.

Det kan lyde tørt og teknisk. Men hvad der kan tælles med som udviklingsbistand for de enkelte lande har stor betydning for, hvordan fremtidens udviklingsbistand udformer sig.

”Det er fuldstændig afgørende for, hvilken type bistand man giver. Hvis udgifter ikke kan rapporteres som udviklingsbistand, er der stor sandsynlighed for, at man vil bruge pengene anderledes,” siger Adam Moe Fejerskov, der er ph.d.-studerende ved DIIS og har fuldt forhandlingerne om definitionen tæt.

Dokumentation

Udviklingsbistand
Den officielle udviklingsbistand går under betegnelsen ODA (Official Development Assistance) og ydes på gavebasis eller som lån på favorable vilkår, dvs. at rente- og afdragsbetingelserne er mere fordelagtige end de vilkår, der kan opnås på de internationale kapitalmarkeder. Lånene rummer derved et gaveelement, som udregnes efter regler, der er fastsat af DAC. 

OECD
Organization for Economic Co-operation and Development.

Omfatter ud over Danmark bl.a. EU-landene, USA og Japan, og er en sammenslutning af nogle af verdens rigeste lande.

Dac-lande
Medlemmer af OECD's Komité for Udviklingsbistand (DAC): Australien, Belgien, Canada, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Irland, Italien, Japan, Luxembourg, New Zealand, Norge, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA, Østrig, Tjekkiet, Grækenland, Island, Sydkorea, Polen, Slovenien og Slovakiet.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00