Temadebat: Hvordan skal vi håndtere en kommende fødevarekrise?

Altinget inviterer til debat om Ukrainekrigens konsekvenser for fødevaresikkerheden i verdens fattigste lande.

Ukraine og Rusland leverer tilsammen mere end en tredjedel af den hvede, der importeres af 45 udviklingslande. Krigen i Ukraine risikerer derfor at udgøre en trussel mod fødevarersikkerheden. Foto: Ukraine, juni, 2022.
Ukraine og Rusland leverer tilsammen mere end en tredjedel af den hvede, der importeres af 45 udviklingslande. Krigen i Ukraine risikerer derfor at udgøre en trussel mod fødevarersikkerheden. Foto: Ukraine, juni, 2022.Foto: Anatolii Stepanov/AFP/Ritzau Scanpix

Prisen på fødevarer stiger som konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine, da både Rusland og Ukraine er blandt verdens største eksportører af kornprodukter som hvede, majs og soja.

Prisstigningerne kan få store konsekvenser for befolkningerne i mindre bemidlede lande i særligt Nordafrika og Mellemøsten, hvor man er meget afhængig af hvedeimporten fra Ukraine og Rusland. Situationen kan blive så alvorlig, at FN advarer mod global underernæring og en mulig årelang sultkatastrofe, der desuden forværres af stigende inflation og klimaforandringer. 

Altinget inviterer til debat:
Hvordan skal vi håndtere en kommende fødevarekrise? Bør grønne landbrugstiltag sættes på pause? Bør udviklingsmidlerne øges? Eller kræver problematikken en mere grundlæggende gentænkning af den globale fødevareforsyning? 

0:000:00