Opsamling på temadebat: Hvordan skal vi håndtere en kommende fødevarekrise?

Altinget invitererede til debat om Ukrainekrigens konsekvenser for fødevaresikkerheden i verdens fattigste lande. Vi bringer her et overblik over deltagernes indlæg.

Årets hvedehøst i et lagringsrum, der er blevet ødelagt af russiske missiler, 5. august, Ukraine.
Årets hvedehøst i et lagringsrum, der er blevet ødelagt af russiske missiler, 5. august, Ukraine.Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Prisen på fødevarer har over en lang periode været stigende som konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine, da både Rusland og Ukraine er blandt verdens største eksportører af kornprodukter som hvede, majs og soja.

Prisstigningerne har store konsekvenser for befolkningerne i mindre bemidlede lande i særligt Nordafrika og Mellemøsten, hvor man er meget afhængig af hvedeimporten fra Ukraine og Rusland. Situationen kan blive så alvorlig, at FN advarer mod global underernæring og en mulig årelang sultkatastrofe, der desuden forværres af stigende inflation og klimaforandringer. 

Hvordan skal vi håndtere en kommende fødevarekrise? Bør grønne landbrugstiltag sættes på pause? Bør udviklingsmidlerne øges? Eller kræver problematikken en mere grundlæggende gentænkning af den globale fødevareforsyning?

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00