Dagens overblik: Danskere er evakueret fra Afghanistan, men lokalt ansatte er foreløbig efterladt

Lokalt ansatte, som har arbejdet for den danske ambassade, kom ikke med, da Danmark søndag aften evakuerede en gruppe danskere fra Afghanistan. Og statsministeren forventes at melde, hvornår hun udpeger en ny kultur- og kirkeminister, efter Joy Mogensen har trukket sig. Få morgenoverblikket.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til det korte overblik over nyhederne i dansk politik på en mandag, hvor vi venter på nyt om en afløser til afgående kulturminister Joy Mogensen, og hvor Talibans magtovertagelse i Afghanistan fylder medierne.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, bliver hånet for sine selvsikre udtalelser for seks uger siden om, at den "veludrustede" afghanske hær ville kunne modstå Taliban, og at der ikke var udsigt til et kollaps og en hurtig magtovertagelse.

Det står nu i kontrast til billederne fra en weekend, hvor vestlige tropper er flygtet ud af landet, og medlemmer af Taliban står i præsidentpaladset og angiveligt messer budskaber fra Koranen.

Lokalt ansatte efterladt i Afghanistan
I sidste uge blev den danske regering og et flertal i Folketinget enige om en aftale, der skulle sikre, at lokale afghanere, der har arbejdet for Danmark i landet, skulle få hjælp til at komme ud af landet og få beskyttelse, hvis Taliban overtog magten.

Men måske er man kommet for sent i gang. 

Forsvarsministeriet meddeler, at det søndag aften lykkedes at evakuere en gruppe danskere og nordmænd "under meget vanskelige omstændigheder". 

Men ifølge Tv 2 News og Berlingske er lokale, som har arbejdet for den danske ambassade, foreløbig efterladt i landet. Ifølge lokalt ansatte, som News har talt med, fik de besked på at møde op i lufthavnen, men de kom ikke med det fly, som de danske ansatte rejste af sted med.

Hvis det ender med, at afghanere, der har arbejdet for Danmark under krigen, ikke får den hjælp, et politisk flertal ellers var blevet enige om at give dem, ligger ansvaret formentlig formentlig dels hos regeringen, men især hos USA.

Det vurderer Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent, Kristian Mouritzen, i en analyse. 

Læs også

Joy Mogensen går af
Statsminister Mette Frederiksen (S) skal pludselig ud og finde en ny kultur- og kirkeminister. Søndag eftermiddag meddelte Joy Mogensen (S) nemlig, at hun ønsker at stoppe.

Hun er med egne ord "løbet tør for overskud" efter to år, hvor hun har mistet en datter og håndteret corona i to ministerier.

I en længere begrundelse for sin afgang til føjer Joy Mogensen, at arbejdsvilkårene i politik er en medvirkende faktor til hendes beslutning. 

"Det er vigtigt at tænke over, om der er den rigtige balance imellem konfrontation, debat og politiske løsninger. Jeg skal ikke udelukke, at jeg selv vil bidrage til den samtale, når jeg har mit politiske virke på afstand. Jeg tror, vores demokrati ville blive stærkere i en samtale med større gensidig respekt, hvor de uenigheder, der er i politik, ikke vokser fra os og ender i karikaturer og dæmonisering."

Der endnu ikke noget nyt fra Statsministeriet om, hvornår Mette Frederiksen udpeger en ny minister eller eventuelt foretager en rokade, men vi forventer at vide mere i løbet af dagen og holder dig opdateret her på Altinget.

Kulturpolitikken blev sekundær
Som minister har den tidligere, populære borgmester i Roskilde ofte været udskældt, men eftermælet er mere nuanceret end som så.

Det skriver Altinget kulturredaktør Maja Hagedorn i sin analyse af Joy Mogensens tid som minister.

Samlet set kom værdipolitikken til at fylde mere end kulturpolitikken under Mogensen, lyder det i analysen, som du finder her.

Nye Borgerliges sommergruppemøde
Vi skal også lige runde Nye Borgerliges sommergruppemøde, som blev holdt i Snekkersten i Nordsjælland i weekenden.

Lørdag holdt Pernille Vermund og de tre andre folketingsmedlemmer pressemøde, og her var fokus på udlændingepolitikken og på den 2035-plan, som partiet har fremlagt, skriver Ritzau ifølge Børsen.

Planen går blandt andet ud på, at skatter og afgifter sænkes med 100 mia. kroner, og at den offentlige sektor skal beskæres, så der nedlægges 100.000 stillinger de næste 14 år.

Nye Borgerlige vil spare seks milliarder kroner hvert år i de offentlige udgifter. Pengene skal blandt andet findes ved at nedlægge DR, som vi kender det i dag, at sende DSB's opgaver i udbud til private, afvikle jobcentrene og beskære den kommunale integrationsindsats.

Partiets mål er at få mindst ti byrådsmedlemmer i forbindelse med kommunalvalget til november.

Det sker i dag

  • Klokken 14.30: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd om NSA's anvendelse af danske internetkabler til spionage mod andre lande.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00