Dan Jørgensen: COP28 er altafgørende for verdensmålene

COP28 kan bidrage til en ny måde at forbruge og producere på. Men man kan godt skyde en hvid pil efter et opgør med vækstdagsordenen på klimatopmøderne, siger Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen besøger en tørkeramt olivenfarm i Marokko i oktober.
Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen besøger en tørkeramt olivenfarm i Marokko i oktober. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

FN's klimatopmøder er "altafgørende" for mulighederne for at nå verdensmålene i 2030, mener Dan Jørgensen (S), minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.

"For de mål, der handler om klima, giver det sig selv, at vi ikke når det, hvis vi ikke får ambitiøse globale aftaler i hus," siger Dan Jørgensen i et telefoninterview med Altinget torsdag, hvor klimatopmødet COP28 er begyndt i Dubai.

Klimaforandringerne undergraver jo også rigtigt mange af de andre verdensmål.

Dan Jørgensen (S)
Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik
Det gælder ikke blot mål 13 om klimaindsats eller mål 7 om bæredygtig energi, understreger han.

"Klimaforandringerne undergraver jo også rigtigt mange af de andre verdensmål. Hvad end vi taler adgang til rent vand, om at bekæmpe sult eller adgang til uddannelse. Stort set uanset hvad man taler om, så er alle de problemer, udviklingslandene døjer med, accelereret og forværret af klimaforandringerne i det her år," siger Dan Jørgensen.

Produktion skal ændres

Verdensmålene, der blev vedtaget i 2015, var ifølge Jørgensens partifælle og daværende formand for FN's generalforsamling, Mogens Lykketoft, et opgør med en "type vækst, hvor man bare hamstrer jordens ressourcer, lod de rige tage det meste og ellers bare var ligeglad."

Otte år senere skal man dog spejde længe efter gode nyheder om verdensmålene, særligt på grund af coronapandemien og krigen i Ukraine, der begge har forværret andre kriser. Verdensmålene har dog gjort meget, for at bæredygtighed i det hele taget er et ord, folk tager i deres mund, vurderede eksperter for nylig i Altinget.

En mindre nyhed fra sidste års klimatopmøde i Egypten var, at aftaleteksten for første gang nævnte bæredygtig livsstil og forbrug som en del af løsningen på klimakrisen.

Således "noterede" – et af FN-systemets mindre forpligtende udsagnsord – de knap 200 lande "vigtigheden af en overgang til bæredygtige livsstile samt bæredygtige forbrugs- og produktionsmønstre for at addressere klimaforandringer."

Skal der ske mere på den front, og er det noget, du Danmark og EU presser på for?

"Både mål om vedvarende energi og energieffektivitet vil være en meget konkret og ambiøs måde at addressere det på i COP'en. Hvis vi kan lave et konkret mål om at bruge vedvarende energi frem for fossile brændstoffer, og hvis det bliver tredoblet inden 2030 – som er det IRENA (Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi, red.) mener er nødvendigt – så vil det jo være et kæmpe fremskridt," siger Dan Jørgensen.

"Det knytter sig jo både til forbrug og produktion," siger Dan Jørgensen.

Glem modvækst

Jeg tror også, at man kan læse et opgør med vækstparadigmet ind i sådan et spørgsmål. Det er klart, at det ikke kommer så direkte med i en FN-tekst. Men kan du forestille dig noget i den retning, altså at man går lidt videre frem for blot at "notere" behovet for ændret forbrug og produktion?

Udviklingslandene ønsker jo ikke bare vækst, de ønsker meget vækst.

Dan Jørgensen (S)
Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik
"Langt de fleste lande, der er til sådan en COP, ønsker jo vækst. Udviklingslandene ønsker jo ikke bare vækst, de ønsker meget vækst. Så nej, man får ikke en antivækstdagsorden igennem en i en forsamling med 195 lande, hvor der er enstemmighed. Især ikke, når 90 procent af landene ville være imod det. Der er nok lidt lang vej," siger Dan Jørgensen.

Læs mere fra interviewet med Dan Jørgensen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00