Dansk udviklingsfond sælger sine projekter til Shell og BlackRock

Efter et par udfordrede år er investeringsfonden IFUs investeringer tilbage på sporet, og banebrydende projekter for vind og solenergi i Afrika er solgt videre til rent kommercielle investorer.

Med salget af det nigerianske solenergiseleskab Daystar Power er det lykkedes IFU at mobilisere privat kapital til grønne investeringer i Afrika, først via Verdensmålsfonden og siden via salget til Shell. Både IFU og Verdensmålene hører under udviklingsminister Dan Jørgensens område. 
Med salget af det nigerianske solenergiseleskab Daystar Power er det lykkedes IFU at mobilisere privat kapital til grønne investeringer i Afrika, først via Verdensmålsfonden og siden via salget til Shell. Både IFU og Verdensmålene hører under udviklingsminister Dan Jørgensens område. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Mikala Satiya Rørbech

Mejeriproduktion i Ukraine, 20 milliarder liter rent vand til mennesker i Afrika og Asien, og omlægning til økologisk landbrug i Indien og Uganda. Det er målet, for nogle af de investeringer, den danske investeringsfond for udviklingslandene (IFU) har foretaget i det seneste år, for at fremme grøn omstilling og udviklingen af en bæredygtig privatsektor i udviklingslandene.

Bortset fra porteføljen i Ukraine, som er påvirket af krigen med Rusland, går det efter planen, fremgår det af fondens årsrapport, som netop er offentliggjort. IFU har investeret og udlånt 1.5 milliarder kroner i løbet af 2022. Det er en stigning på 50 procent sammenlignet med 2021.

Samtidig viser rapporten, at IFU i flere tilfælde er lykkedes med at udvikle projekternes standard, så det er rentabelt for pensionskasser og andre private investorer at overtage investeringerne.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00