Danske organisationer bliver i Afghanistan – men savner flere penge fra regeringen

Trods massiv flugt fra Afghanistan ovenpå Talibans sejr og overtagelse af magten vil en række danske hjælpeorganisationer blive i landet. Men hvis vi skal fastholde hjælpen, er der behov for flere penge, påpeger de. 

”Nu hvor det internationale samfund forlader Afghanistan, har vi brug for, at de tager ansvar og træder til med mere økonomisk støtte,” siger Klaus Løkkegaard fra Dacaar. 
”Nu hvor det internationale samfund forlader Afghanistan, har vi brug for, at de tager ansvar og træder til med mere økonomisk støtte,” siger Klaus Løkkegaard fra Dacaar. Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

Mens verdenshistorien skrives i disse dage med den militante og islamiske organisation Talibans lynovertagelse af magten i Afghanistan, er tre danske hjælpeorganisationer klar til at blive i landet.

Det sker midt i masseflugt fra landet, hvor civile og diplomater flygter på grund af frygt for hævn fra Taliban. 

”Vi er fast besluttede på at blive i Afghanistan. For nuværende er vores programmer suspenderede, men vi går i gang igen, så snart det er sikkert. Vi har været I landet siden 1976 og har ingen planer om at forlade Afghanistan,” siger kommunikationschef hos Red Barnet Afghanistan Athena Rayburn i et skriftligt svar til Altinget.  

Fremtiden for landet er usikker, og udviklingen kan kvæle effekten af de mange humanitære og udviklingspolitiske initiativer, der er taget over de sidste årtier: Kampen for kvinderettigheder og andre demokratiske borgerrettigheder er i fare for at gå op i røg. 

Alligevel mener generalsekretær for Dansk Røde Kors Anders Ladekarl ikke, vilkårene nødvendigvis er markant ændret, da organisationen har mange års erfaring med at forhandle med Taliban.

Dansk Røde Kors har fokus på tre hovedpunkter: en sundhedsindsats til civile afghanere, hjælp til de mange nye internt fordrevne og sikre kontakt til fængsler for at registrere fanger og kortlægge eventuel tortur.  For at kunne udføre de opgaver er organisationen afhængig af aftaler med Taliban, hvilket Anders Ladekarl ikke vurderer vil være et problem. 

”Vi prøvede det af i Kandahar søndag, hvor Taliban kom til magten for få dage siden – og både vores kvindelige medarbejdere og vores normale aktiviteter kunne gennemføres uden problemer,” siger han. 

Samme tilgang har man hos Danish Committee for Aid to Afghan Refugees, også kaldet Dacaar, der har været i Afghanistan siden 1984. 

”Vi har været i Taliban-kontrollerede områder i mange år. Vi er vant til at være der. Det ville vi ikke kunne være, hvis ikke vi var accepterede af Taliban,” siger sekretariatschef Klaus Løkkegaard. 

Det kan lyde banalt, men vi har brug for penge fra vores bidragsydere, herunder den danske stat, hvis vi skal kunne fastholde vores bistand til Afghanistan.

Sekretariatschef Klaus Løkkegaard
DACAAR

Klaus Løkkegaard tror på, at Dacaar kan blive i landet uden øget risiko, fordi Taliban er interesserede i, at befolkningen får den hjælp, den har brug for.

Send flere penge
Men det bliver i sidste ende den økonomisk støtte til hjælpearbejdet i Afghanistan fra den danske regering og andre internationale donorer, der bliver afgørende, hvis organisationerne fortsat skal kunne hjælpe den afghanske befolkning. 

”Det kan lyde banalt, men vi har brug for penge fra vores bidragsydere, herunder den danske stat, hvis vi skal kunne fastholde vores bistand til Afghanistan, der er alfa og omega for befolkningen lige nu,” siger Klaus Løkkegaard og fortsætter:

”Nu hvor det internationale samfund forlader Afghanistan, har vi brug for, at de tager ansvar og træder til med mere økonomisk støtte.”

Siden 2001 har den danske stat bidraget med milliarder af kroner, som blandt andet er gået gennem den afghanske regering. Men med Taliban ved roret vil en 'regering til regering'-støtte være at poste penge direkte i Taliban, påpeger Dacaar-chefen. 

Læs også

Der må være penge tilovers
Når man ikke længere kan støtte den afghanske regering, "må der være penge tilovers et sted", mener Anders Ladekarl: 

”Vi håber virkelig ikke, den økonomiske støtte forsvinder. I stedet håber jeg, at man vil kanalisere midlerne på en anden måde, så den kan hjælpe de civile afghanere”.   

Hos Dacaar mener de, at økonomiske bidrag fra den danske stat direkte til humanitære organisationer, der er til stede i Afghanistan, er den sikreste måde at hjælpe det afghanske folk, uden at midlerne falder i hænderne på Taliban. 

”Vi leverer ikke 'regering til regering'-bistand. Vi leverer direkte ud til målgruppen. Som situationen er, vil vi kunne skrue op for blusset, som behovet stiger - og jeg vurderer, at flere organisationer vil være i stand til også at øge indsatsen, hvis vi får økonomisk støtte til det," siger han. 

Regeringer skal råbes op
Hos Red Barnet ønsker man at råbe politikere på den internationale scene op, så man undgår at opgive det arbejde, som flere af aktørerne har postet enorme summer penge og tid i. 

Athena Rayburn beskriver i et skriftligt svar, at Afghanistan ikke blot er påvirket af den optrappede konflikt, men også at også tørke og Corona har sendt landet til tælling. Hvorfor hun mener, humanitære indsatser og bistand er afgørende netop nu. 

”Vi opfordrer det internationale samfund til ikke at vende det afghanske folk ryggen. Økonomisk bistand er akut nødvendigt, hvis vi skal løfte det humanitære arbejde der ligger foran os, som vokser dagligt. Siden maj er 240.000 mennesker blevet tvunget til at flygte fra deres hjem, samfund, ejendele og levebrød, for at undslippe den optrappede konflikt,” skriver hun til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00