Debat

Daregender: Det koster os alle dyrt, når majoriteten kun husker sig selv i verdensmålene

Den manglende italesættelse af LGBT+ i verdensmålene usynliggør alle de uligheder, som rammer LGBT+-personer verden over i krydsfeltet af krig, klimakrise og fattigdom. Alle grupper i vores samfund bør være repræsenteret i de tekster, vi bygger vores institutioner med, skriver Andreas Beck Kronborg.

Minoritetsidentiteter kan for eksempel udvide vores forståelse for, hvordan vi kan være mænd – og hvad maskulinitet også kan være, skriver Andreas Beck Kronborg.
Minoritetsidentiteter kan for eksempel udvide vores forståelse for, hvordan vi kan være mænd – og hvad maskulinitet også kan være, skriver Andreas Beck Kronborg.Foto: DareGender/Facebook
Andreas Beck Kronborg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Verdensmålene svigter LGBT+-rettigheder ved ikke at nævne dem direkte i målene. Så let kan det siges. Men det er ikke kun af hensyn til LGBT+-personerne selv, at det skal nævnes eksplicit. Det er af hensyn til verdenssamfundets generelle udvikling. Det, vi taler om, er nemlig det, vi bliver klogere på.

At forstå de liv vi hver især lever og det, vi som befolkningsgrupper bidrager med til samfundet, er essentielt for vores forestillinger om, hvilket samfund vi har lyst til at være en del af. Forståelse kræver, at vi alle er synlige. At de befolkningsgrupper, som vores samfund består af, er repræsenteret i de tekster, vi bygger vores institutioner med.

Temadebat

Overalt i verden oplever queerpersoner diskrimination og hadforbrydelser på grund af køn, identitet og seksuel orientering. Men i verdensmålene bliver ordene “LGBTQ”, “queer” eller “seksualitet” aldrig nævnt sort på hvidt.

Derfor spørger Altinget: Svigter verdensmålene LGBTQ-rettigheder?

Du kan se det fulde oplæg for debatten og panelet her.

Det kræver, at majoriteten ser diversitet som en styrke. Det kræver, at repræsentation anerkendes som en udvidelse af det mulighedsrum, vi har til at leve vores liv. At udvide muligheder for kønsudtryk, kønsidentitet og seksuelle orienteringer kommer nemlig os alle til gode.

Man kan være mand på mange måder – det gælder den heteroseksuelle cismand såvel som queer personen. Feminitet og maskulinitet har mange former, og seksualitet handler ikke kun om familiedannelse – og familier dannes på mange måder.

Hvis majoriteten ikke forstår samfundets minoriteter, kommer den til at overse de befolkningsgrupper, der har allermest brug for, at deres rettigheder er synliggjorte.

Netop verdensmålene skaber et sådant synligt og eksplicit sprog samt en fælles referenceramme, både lokalt og globalt, for de fremskridt, vi ønsker at forpligte os på. Manglende synlighed skygger for alle de uligheder, som rammer LGBT+-personer verden over i krydsfeltet af store udfordringer som for eksempel krig, klimakrise og fattigdom.

Pres fra anti-rettighedsbevægelser

I DareGender arbejder vi med ligestilling for og med alle køn. Vi følger bekymret med i, hvordan anti-ligestillingsbevægelser modarbejder beskyttelse af LGBT+-personers rettigheder både i Europa, USA og det globale syd.

Som ligestillingsorganisation oplever vi, hvordan narrativet om, at kvinder, minoriteter og særligt LGBT+-personers stemmer har fået for meget plads på bekostning af majoriteten, også vækker genklang i Danmark. Som civilsamfund bør vi være bevidste om, at disse narrativer skaber direkte konsekvenser for virkelige menneskers levede liv.

Verdensmålene har gennem en årrække sat fokus på handling og samtaler om fælleshed og ansvar lige fra i skolen til på Christiansborg. Ved at undlade LGBT+-rettigheder i verdensmålene, frakobles vi alle muligheden for at udvide vores fælles forståelsesramme for, hvordan vi kan leve vores liv.

Minoritetsidentiteter kan nemlig lære os alle sammen noget om livsformer, og disse indsigter udvider vores forståelseshorisont for, hvordan vi for eksempel kan være mænd – og hvad maskulinitet også kan være.

Synlighed redder liv

Læner vi os ind mod hinanden, forstår vi også nødvendigheden af, at rettigheder er til for alle. Når vi taler om repræsentation, kan vi med fordel vende det gængse mundheld “Ingen nævnt, ingen glemt”, om til “nogen nævnt, resten glemt”. For majoriteten husker ofte kun sig selv. Ikke af ond vilje, men fordi minoritetsidentiteters livsvilkår ikke er presserende for samfundets selvfølgeligheder. Taler vi ikke om repræsentation, ser vi ikke andre liv, men forstår kun os selv.

Hvis majoriteten ikke forstår samfundets minoriteter, kommer den til at overse de befolkningsgrupper, der har allermest brug for, at deres rettigheder er synliggjorte

Andreas Beck Kronborg
Sekretariatschef, Daregender

I Danmark herskede der for eksempel særligt i 1950’erne en teori om, at homoseksualitet kan smitte, og at særligt unge mænd kunne lokkes i fordærv, hvis man talte åbent om homoseksualitet, og i 1962 mente 82 procent af danskerne, at bøsser ikke måtte være lærere.

Øget forståelse giver den nødvendige indsigt, der skal til, for at fremmedgørelse ikke usynliggør de befolkningsgrupper, der udgør samfundet.

Verden er mangfoldig. Der er forskel på menneskers liv og muligheder. Ingen er kun deres seksualitet eller etnicitet. Der må og skal ikke være tvivl om, at uanset identitetsmarkør så har vi alle de samme rettigheder – og de bør aldrig kunne fratages.

Det kræver, at vi er nysgerrige på hinanden, og at vi tør have særskilt og særlig fokus på de befolkningsgrupper, som er marginaliserede. At vi forsøger at forstå hinandens liv.

Det kan man kun gøre ved at sige det højt. Også i verdensmålene. Fordi udsyn og indsigt redder liv og forbedrer vores måder at leve med hinanden på. Fordi nye undersøgelser viser os, at LGBT+-personer stadig ikke er ligestillet på trivselsparametre. Det gælder også de unge generationer. Det kan vi kun ændre, hvis vi taler højt om det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Beck Kronborg

Sekretariatschef, DareGender
Cand.soc. i uddannelsesvidenskab

0:000:00