Debat

Debat: Vi har brug for en ny handlingsplan for verdensmålene

DEBAT: Lad os få regeringens bæredygtige fokus tydeligere at se, og lad os sammen flytte Danmark i den bæredygtige retning, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen og Troels Dam Christensen.

Vi har brug for, at regeringens mange grønne initiativer bliver sammentænkt og sat i forbindelse med FN's verdensmål for bæredygtig udvikling, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen og Troels Dam Christensen.
Vi har brug for, at regeringens mange grønne initiativer bliver sammentænkt og sat i forbindelse med FN's verdensmål for bæredygtig udvikling, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen og Troels Dam Christensen.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Benedicte Gjerding Dahlberg
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Stuhr Jakobsen og Troels Dam Christensen
Hhv. formand for Globalt Fokus og sekretariatsleder for 92-gruppen

I disse dage forhandles der på livet løs på Christiansborg. Regeringen skal blive enig med sine støttepartier om en ny finanslov for Danmark.

Forhandlingerne om en ny klimalov for Danmark bliver genstand for stadig større opmærksomhed. Til næste år igangsætter regeringen forhandlingerne om en natur- og biodiversitetspakke, og på det sociale område er arbejdet for at nedsætte børnefattigdom i Danmark startet via den nedsatte ydelseskommission.

Der sker med andre ord rigtig meget inden for en lang række områder, samtidig med at regeringen særligt på det grønne område forsøger at koordinere sit arbejde via den grønne koordinationsgruppe af ministre.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er godt. Men samtidigt er der brug for, at de mange initiativer bliver sammentænkt og sat i forbindelse med FN's verdensmål for bæredygtig udvikling – ligesom vi har brug for handling på de verdensmål, hvor regeringen endnu ikke har initiativer i gang.

En ny handlingsplan
Til det har vi brug for en ny handlingsplan for verdensmålenes implementering og opnåelse fra regeringen.

Omverdenen rykker på den bæredygtige dagsorden, og vi har brug for, at regeringen går foran, også på verdensmålene. 

Rasmus Stuhr Jakobsen og Troels Dam Christensen
Hhv. formand for Globalt Fokus og sekretariatsleder for 92-gruppen

En samlet plan for Danmarks opnåelse af verdensmålene vil være en samlet plan for, hvordan for eksempel finansloven, klimaloven, natur- og biodiversitetspakken og arbejdet for at nedsætte børnefattigdom inddrages som delmængder i det samlede arbejde for en bæredygtig udvikling af og i Danmark.

Den tidligere regering havde en handlingsplan for implementering af verdensmålene. Den var langt fra ambitiøs nok, og vi var fra ngo-miljøet kritiske over for den, men den var et udgangspunkt for alt det arbejde, der foregår rundt omkring i Danmark, fordi alle vidste, hvad den tidligere regering arbejdede for.

Derfor kunne såvel civilsamfund som virksomheder og kommuner bidrage til arbejdet. Det er markant sværere i øjeblikket, hvor vi ikke har en samlet national handlingsplan.

Læs også

Regeringen må følge op
Rundt om i landet er en lang række aktører i gang med at gennemføre aktiviteter i relation til verdensmålene. Virksomheder, kommuner og civilsamfund integrerer verdensmålene i kernen af deres arbejde. Rigsrevisionen er i gang med en gennemgang af arbejdet for verdensmålenes implementering i Danmark.

Samtidig har 2030-Panelet igangsat et kæmpe projekt med en række leverandører og Danmarks Statistik som projektledere. De skal til næste sommer kunne beskrive Danmarks udgangspunkt anno 2020 for at opnå verdensmålene og blive bæredygtige.

Ser vi uden for Danmarks grænser, ruller den bæredygtige snebold i EU: Den nye præsident for EU-Kommissionen tillægger for eksempel arbejdet med verdensmålene en værdi i alle sine breve til de indstillede kommissærer.

Der forhandles i disse måneder også om rådskonklusioner for opnåelsen af verdensmålene i EU, hvilke skal udlægge vejen for EU's bæredygtige udvikling frem mod 2030.

Vi kunne komme med flere eksempler, men pointen er, at omverdenen rykker på den bæredygtige dagsorden, og vi har brug for, at regeringen går foran, også på verdensmålene.

Vi står klar
Vi og vores mange medlemsorganisationer med ekspertise på tværs af fagområder står klar til at støtte op om regeringen i udarbejdelsen af en handlingsplan. I september kom vi med en række anbefalinger til indholdet i en handlingsplan, som regeringen med fordel kan tage udgangspunkt i.

I en ny handlingsplan skal blandt andet indgå en screenings-mekanisme for nye vedtagede loves positive eller negative effekt på verdensmålenes opnåelse – en idé fra den tidligere regering, som desværre aldrig blev udmøntet.

Vi ser også gerne, at princippet om, at ingen lades i stikken i den bæredygtige udvikling, integreres i al fremtidig politikformulering, samt at en uafhængig instans årligt udarbejder en statusrapport på arbejdet for verdensmålenes opnåelse.

Lad os få regeringens bæredygtig fokus tydeligere at se, og lad os sammen flytte Danmark i den bæredygtige retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)

Troels Dam Christensen

Sekretariatsleder, 92-gruppen, medlem, 2030-panelet, Klimarådets Klimadialogforum
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1993)

0:000:00