EU-parlamentarikere kalder dansk asylpolitik “moralsk lavpunkt”: Hvordan kan du sove om natten, Tesfaye?

Mattias Tesfaye måtte igen og igen forsvare den danske regering, da EU-politikere udfrittede ham om modtagelejr-planer og hjemsendelse af syrere. 

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kom i strid modvind i Europa-Parlamentets Borgerrettighedsudvalg.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kom i strid modvind i Europa-Parlamentets Borgerrettighedsudvalg.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Maja HagedornRikke Albrechtsen

BRUXELLES/KØBENHAVN:

“En vildfarelse”, “et moralsk lavpunkt” og “ugæstfri”.

Der blev ikke lagt fingre imellem i Europa-Parlamentet, der torsdag havde placeret udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) i den varme stol til en debat om den danske asylpolitik.

Her skulle han deltage i en såkaldt meningsudveksling med medlemmerne af Parlamentets Borgerrettighedsudvalg om Danmarks beslutning om at fratage syrere opholdstilladelsen og ambitionen om at oprette et modtagecenter for asylansøgere uden for Europas grænser.

Og der var langt mellem de rosende ord.

“Det eneste spørgsmål, der trænger sig på for mig, er: “Hvordan kan du sove om natten?”," spurgte den hollandske europaparlamentariker Sophie in 't Veld fra Parlamentets liberale gruppe, Renew, hvor både Venstre og Radikale sidder.

“Du siger, at de her idéer har været diskuteret i Europa i årtier. Javist. Men ikke blandt mainstream politiske partier.”

MEP'ere: Danmark bør trække sig fra Dublin-samarbejde

En anden hollænder, Tineke Strik, fra parlamentets Grønne gruppe, kaldte den danske linje “et moralsk lavpunkt”.

Hun spurgte Tesfaye, om han selv mener, at han lever loyalt op til Danmarks internationale aftaler og forpligtelser, herunder det såkaldte Dublin-system, der placerer ansvaret for en asylbehandling hos det EU-land, der først registrerer en person.

Det eneste spørgsmål, der trænger sig på for mig, er: “Hvordan kan du sove om natten?

Sophie in't Veld
EU-parlamentariker, Renew

Efter syrere, der er registreret i Danmark, er begyndt at søge asyl i lande som Holland, Belgien og Tyskland af frygt for at blive udvist, mener hun ikke, at det er tilfældet.

“Burde I ikke være fair og trække jer fra Dublin-systemet. For lige nu er andre EU-lande ofre for det, men det er jo syrerne, som er de egentlige ofre,” sagde Tineke Strik.

Cyrus Engerer fra Parlamentets socialdemokratiske gruppe (S&D) gjorde klart, at selv om Tesfaye er socialdemokrat, så er det ikke socialdemokratisk politik, den danske regering lægger for dagen ved at lade en trussel om udvisning hænge over hovedet på de syriske flygtninge i Danmark.

Han mener, den danske enegang med at betegne nogle dele af Syrien som sikre, presser dem til at søge mod andre lande.

”De er ikke taget tilbage til Syrien. I stedet flygter de blandt andet til Holland, Sverige, Tyskland og Belgien. Så det eneste, jeres politik ser ud til at gøre, er at opfordre til sekundære bevægelser til andre europæiske lande og at give dem, der flygter fra forfølgelse og krig i Syrien, et budskab om, at de bare ikke er velkomne i Danmark,” lød det fra den maltesiske socialdemokrat.

Dansk Dublin-deltagelse er afgørende

Svenske Malin Björk fra Vänsterpartiet såede også tvivl om Danmarks plads i det, der er grundpillen under det europæiske asylsamarbejde, hvis modtagecentre uden for EU bliver en realitet, sådan som regeringen ønsker det.

“Hvis Dublin-overførsler rent faktisk betyder, at I sender folk til andre tredjelande, så er tilliden grundlæggende ødelagt. Og det vil overraske mig meget, hvis Danmark kan fortsætte i Dublin-samarbejdet.”

“Danmark ville skulle smides ud,” sagde hun.

Trods kritikken fastholdt Mattias Tesfaye, at Danmark lever op til sine forpligtelser på asylområdet. Og at Dublin-samarbejdet lever i bedste velgående.

“Det er fuldstændigt afgørende, at vi har Dublin,” lød det fra ministeren i udvalgssalen.

Danmark har intet at skamme sig over

I et interview med Altinget efter høringen understregede Mattias Tesfaye, at de øvrige EU-lande "med fuldstændig ro i maven" kan overføre asylansøgere til Danmark via Dublin-systemet, hvis de dukker op i andre lande.

"Vi har meget høje retsgarantier. Vi har tolke og advokater på et meget højt niveau. Vi har ankeinstanser, vi har uafhængige myndigheder, der træffer afgørelserne," sagde Tesfaye, der stiller sig uforstående over for den bekymring, som den danske udlændingepolitiske linje har medført.

"Det er ikke for at kritisere, at folk løfter pegefingeren og stiller spørgsmål. Det er bare lige for at insistere på, at hvis man kigger - også i international sammenhæng - på det danske asylsystem, så har vi absolut intet at skamme os over."

Undersøgelse på vej

Også EU-Kommissionen har dog sået tvivl om, hvorvidt Danmark holder sig inden for skiven. I sommer åbnede Kommissionen en undersøgelse, efter at et flertal i Folketinget vedtog den lov, som baner den juridiske vej for at sende asylansøgere til danske modtagecentre uden for Europas grænser. 

Kommissionen er endnu ikke færdig med sin granskning af reglerne. Men hvis de finder, at det sætter Danmarks tilstedeværelse i Dublin-systemet på spil, så vil regeringen lytte.

Det er ikke for at kritisere, at folk løfter pegefingeren og stiller spørgsmål. Det er bare lige for at insistere på, at hvis man kigger - også i international sammenhæng - på det danske asylsystem, så har vi absolut intet at skamme os over.

Mattias Tesfaye
Udlændinge- og integrationsminister (S)

"Hvis vi får at vide, at der er udfordringer med, at Danmark kan være i Dublin-systemet, så har vi en hel anden sag. For vi skal være i Dublin-systemet. Det er i Danmarks og Europas interesse. Det skal der ikke herske nogen som helst tvivl om," sagde Tesfaye.

"Vi kan bare ikke gå rundt og lave om på den danske udlændingelov eller den danske udlændingepraksis, hver gang der er en europaparlamentariker, der hæver fingeren. For så får vi travlt." 

Ikke første gang, Parlamentet kritiserer dansk asylpolitik

Det har længe været et ønske fra medlemmerne i Europa-Parlamentet at få den danske regering i tale om den stramme danske udlændingepolitik. Allerede i april rettede de henvendelse til regeringen, men et møde er blevet aflyst ad flere omgange.

Kritikken af den danske regering er ikke kun kommet fra Borgerrettighedsudvalget. Allerede i foråret sendte 33 EU-parlamentarikere fra fire politiske grupper et brev til statsminister Mette Frederiksen (S), hvor de kritiserede beslutningen om at fratage syriske flygtninge opholdstilladelse. Her bad de hende foretage “en 180 graders vending” i den sag.

Interessen er ikke blevet mindre af, at det i efteråret stod klart, at syriske flygtninge var begyndt at forlade Danmark for at søge asyl i andre EU-lande på grund af risikoen for udvisning.

På trods af den hårde kritik på mødet var ministeren glad for at have fået chancen for at stå på mål for den danske asylpolitik og ”udrydde nogle misforståelser”, som han beskriver det.

”Jeg håber, det kan inspirere andre. For hvis det kun er Danmark, der laver et nyt asylsystem, så hjælper det Danmark, men det løser ikke det grundlæggende problem med, at vi har så brutalt et asylsystem, som vi har nu,” sagde han med henvisning til de mange tusinde, der er døde på flugt over Middelhavet og misbrugt i hænderne på menneskesmuglere på deres vej mod Europa.

DF kom Tesfaye til undsætning

Det var tydeligt, at Tesfayes ophold i den varme EU-stol rammer en blottet dansk indenrigspolitisk nerve. Ved udvalgsmødet var danske parlamentariker fra alle sider af det politiske spektrum mødt op, på trods af at kun Dansk Folkepartis Peter Kofod er fuldt medlem af udvalget og fik taletid.

Og netop Dansk Folkepartis Peter Kofod var én af de få røster, der mente, at Danmark kan være stolt af sin udlændingepolitik.

“Jeg håber, der er rigtig mange i det her udvalg, der lader sig inspirere,” sagde Peter Kofod.

Det var Enhedslistens Nikolaj Villumsen, der også fulgte høringen, dog langtfra enig i.

"Sjældent har jeg set så blank en afvisning af danske argumenter, som hvad der skete, da Mattias Tesfaye i dag stod skoleret i Europa-Parlamentet angående behandlingen af syriske flygtninge. Han dumpede med et brag," siger Villumsen.

"Europa-Parlamentet har i dag, som FN og en lang række civilsamfundsorganisationer, sendt et klart signal til Danmark: Vores umenneskelige politik angående syriske flygtninge er uacceptabel. Jeg håber, at regeringen snart lytter til kritikken."

 

Artiklen er opdateret med ekstra kommentarer 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

0:000:00